Yacht Freelance

Freelance Teammanager Bestuur en Organisatie (ZZP)

Geplaatst 16 jul. 2024
Project ID: 9162247
Plaats
Helmond, Hybride
Uren
36 Uur/week
Periode
7 maanden
Start: 1 sep. 2024
Einde: 31 mrt. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 15 aug. 2024 12:00

Teammanager Bestuur en Organisatie - Gemeente Helmond



De ambitie


Helmond groeit in de komende jaren van 96.000 naar 115.000 inwoners. Er komen zo’n 10.000 woningen bij, er komen meer arbeidsplaatsen en voorzieningen, er is meer ruimte voor water en groen én er is meer te doen op cultureel gebied. Kortom; een stad waar je graag woont of komt.

 

Helmond is een stad van makers, dat is altijd zo geweest en zal ook in de toekomst zo blijven. We houden van het zoeken naar oplossingen en mogelijkheden, maken van producten en werken graag samen met anderen. Samen maken we de stad, dat is ons uitgangspunt. Waarmee we allemaal bijdragen aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van Helmond op alle gebieden.

 

De groei van Helmond betekent ook iets voor de gemeentelijke organisatie. We hebben meer mensen nodig om deze ontwikkelingen te sturen en uit te voeren. We gaan werken met een 3-laags sturingsmodel. De directie geeft richting aan de strategie van de organisatie, is verantwoordelijk voor het resultaat van de organisatie en stuurt op rolinvulling en rolvastheid.  De afdelingsmanagers sturen op bestuurlijke verbinding, en de inhoudelijke koers van de taakvelden, concern denken, complexe dossiers en hebben externe gerichtheid. De teammanagers hebben de focus op binden, boeien en (talent)ontwikkeling. Zij zijn klankbord voor de medewerkers. We werken in teams van gemiddeld maximaal 25 personen met in principe elk een eigen teamanager. Daarmee houden we de lijnen kort en werken we prettig samen om de doelen van Helmond te verwezenlijken. Help jij mee?

 

De uitdagingen als teammanager Bestuurs- en Directieadvies- en ondersteuning én Strategie & Opgaven


Binnen de afdeling Bestuur & Organisatie zijn er, naast drie bedrijfsvoerende teams, een tweetal nieuw te vormen teams van meer strategische aard. De afdeling kenmerkt zich namelijk enerzijds door strategische advisering en anderzijds door de bedrijfsvoerende advisering. Beide teams dragen in grote mate bij aan het samenspel tussen bestuur en organisatie. De medewerkers hebben gemeen dat zij het bestuur en directie adviseren en ondersteunen over de strategische koers van de stad.

 

Op dit moment zijn beide teams op inhoudelijk vlak, omvang en aansturing nog in ontwikkeling. Tegelijkertijd verdienen de medewerkers binnen beide teams de aandacht van een teammanager die zicht vooral focust op de zogenaamde p-taken. Vandaar nu de uitvraag voor een ervaren teammanager die tijdelijk werkt aan het verder opbouwen en vormen van beide teams.

 

De teams samen bestaan uit zo'n 30 ervaren professionals met verschillende rollen en achtergronden. De teams bestaan onder andere uit bestuurs- en directieadviseurs en uit een groot aantal bestuurs- en directiesecretaresses, programmamanagers en strategen. Als teammanager word je rechtstreeks aangestuurd door de afdelingsmanager Bestuur & Organisatie.

 

Jouw rol als teammanager bestuur en organisatie

Als teammanager heb jij de focus op het binden, boeien en ontwikkelen van medewerkers. Je geeft dagelijkse sturing aan de medewerkers en biedt zo nabijheid, duidelijkheid, verbinding en aandacht voor (talent)ontwikkeling. Vanuit kennis van het vak ben je zowel voor de medewerker als voor directie en portefeuillehouders een aanspreekpunt. Om de balans tussen de opgaven en beschikbare capaciteit te bewaken, treed je als buffer op tussen bestuur, afdelingsmanager, opgavemanager en programmamanager enerzijds en jouw teammedewerkers anderzijds. Het kan zijn dat je de rol van ambtelijk opdrachtgever vervult bij programma’s en/of projecten.

 

Je stuurt op de realisatie van het teamplan. In afstemming met collega's, directie en bestuur stel je prioriteiten en zorgt ervoor dat die nagekomen worden. Je bent sparringpartner op proces en eventueel ook op (complexe) inhoudelijke dossiers voor medewerkers. Je hebt de rol van adviseur van de afdelingsmanager. Als teammanager maakt je onderdeel uit van het managementteam van de afdeling.

 

Tot slot, maar misschien wel het allerbelangrijkst, ben je als teammanager de belichaming van onze vier kernwaarden: Vertrouwen, Verbinding, Trots en Innovatie. Die vier waarden vormen het anker waarmee we onze organisatie willen ontwikkelen, zodat we de optimale waarde kunnen bieden voor Helmond en haar inwoners. Daar doen we het immers voor. In onze stad wonen en werken de Makers van de Toekomst.

De ideale teammanager Bestuurs- en Directieadvies- en ondersteuning én Strategie & Opgaven

Jij zet medewerkers in hun kracht en weet het team een stap verder te brengen. Je geeft vertrouwen aan de professionals in je team en weet wanneer een beslissingen of de(escalatie) nodig zijn. Je weet te sturen op de ontwikkeling van de medewerkers in het team en begrijpt als geen ander hoe belangrijk van ‘buiten naar binnen werken’ is.

 

Het vakgebied strategische advisering en ondersteuning binnen een gemeentelijke organisatie hebben voor jou geen geheimen. Juist daardoor ben je een goede strategisch gesprekspartner. Je bestuurlijke sensitiviteit is goed ontwikkeld. Je voelt je als een spin in het web tussen de organisatie, directie en het bestuur. Een aantal kernwoorden hierbij: situationeel en coachend leidinggeven, aanjagen en begeleiden van veranderingen, verbinden, inspireren, motiveren, bouwen, organisatiesensitiviteit en bestuurlijke sensitiviteit. Je bent iemand die denkt in oplossingen en mogelijkheden, zonder het algemene belang uit het oog te verliezen. Je weet gericht te sturen op de afgesproken resultaten. Daarbij houd je de planning en ambities van het college haarfijn in de gaten. Daarbij kost het je geen enkele moeite om vanuit je ambitie en affiniteit met Helmond een visitekaartje voor onze stad te zijn!

 

Verder beschik je over:


  • Een relevante opleiding op HBO/ WO niveau

  • Minimaal 10 jaar ervaring als leidinggevende binnen een gemeentelijke organisatie.

  • Ervaring met projectmatig/opgavegericht werken en agile portfoliomanagement

  • Ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving

 


Passen wij bij jou?


Werken bij de Gemeente Helmond betekent werken bij een organisatie die zich continu ontwikkelt en boordevol ambitie zit. Dat moet ook, want, ook al hebben we voor onze stad mooie dingen bereikt, de samenleving verandert. Helmond is een stad in beweging. We werken met trots vanuit verbinding, vertrouwen en waardering. Een integrale benadering met vernieuwende en innovatieve ideeën.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten