Yacht Freelance

Freelance Financial Controller Programma EES op AAS Min van Justitie en Veiligheid (ZZP)

Geplaatst 5 apr. 2024
Project ID: 9154677
Plaats
Den Haag, Hybride
Uren
18 Uur/week
Periode
1 jaar
Start: 15 apr. 2024
Einde: 14 apr. 2025
Tarief
90 - 110 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 7 apr. 2024 12:00

Financial Controller programma EES (Entry/Exit System) op AAS (Amsterdam Airport Schiphol) Europa werkt al enkele jaren aan het Slimme Grenzen-pakket. Bedoeld voor het bestrijden van illegale immigratie, vergroten van de veiligheid binnen het Schengengebied en faciliteren van het grensproces. Hiervoor is een set aan maatregelen ontwikkeld, vastgelegd in Europese verordeningen.


Eén van deze verordeningen is EES (Entry-Exit System), welke vraagt om aan de grens van niet-Europese passagiers een set van biografische en biometrische gegevens te registreren. De invoering van deze verordening moet op alle grensdoorlaatposten in Nederland worden uitgevoerd. Echter is, vanwege de verwachte veranderingen van het proces, ervoor gekozen om op de grootste grensdoorlaatpost van Nederland Amsterdam Airport Schiphol (AAS) dit te doen in de vorm van een publiek-private samenwerking.


De partners werken binnen deze samenwerking actief samen aan de implementatie van de Europese EES-verordening. Hierbij gaat het primair om het Ministerie van Justitie en Veiligheid (DG Migratie), de Koninklijke Marechaussee (KMar), het Ministerie van Defensie/JIVC en Schiphol, met daarbij op de achtergrond ondersteuning vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.


De betrokken organisaties (ketenpartners) zijn zelfverantwoordelijk voor de implementatie. Met het programma EES op AAS dragen we als team bij aan het behalen van de doelstellingen door te werken aan: verbinden (zorgen dat ketenpartners elkaar kunnen vinden, kennis delen en voortgang op elkaar afstemmen) en het signaleren van onderlinge afhankelijkheden en risico’s onderkennen (het programma is niet verantwoordelijk voor een tijdige en juiste implementatie van de verordeningen, maar kan daar wel aan bijdragen). 



Achtergrond opdracht:


De scope van het programma EES op AAS strekt zich uit over wetgeving, meerdere beleidsdirecties en een aantal uitvoerende organisaties uit verschillende ketens. De ketenpartners zijn verantwoordelijk voor een tijdige en juiste implementatie van de EES-verordening per 1 nov. 2024. Het beheer en de controle van de gezamenlijke financiële middelen die vanuit de ketenpartners beschikbaar komen voor het programma is jouw kern taak. Bekend zijn met de begrotingscycli van de overheid is dan ook een pre. Je bent daarbij het primaire aanspreekpunt voor en de schakel tussen de implementerende ketenpartners en het programma.

Ook draag je bij aan een tijdige implementatie van EES op AAS door een juiste inzet en verantwoording van de beschikbare middelen. Je doet betekenisvol werk in een complexe omgeving en balanceert tussen relatieonderhoud en sturen op resultaten. Je maakt deel uit van het programmabureau, samen met de programmadirecteur, projectcoördinator realisatiespoor, Test coördinator, architect en secretaris/planner. Waar vanuit de coördinatie op het programma plaatsvind. 



Werkzaamheden:


Als programmacontroller/financieel adviseur werk je aan dossiers die ertoe doen. De basis voor de rol die je vervult, ligt in het programma. Binnen het programma ben je medeverantwoordelijk voor het beheer en de controle van de financiële middelen. Je bent het primaire aanspreek- en schakelpunt voor de implementerende organisaties. Je rol is stevig en veelzijdig:


  • Je bent hét aanspreekpunt voor de cijfermatige prestaties en productie rond de inzet van middelen.

  • Je zorgt voor inzicht in de relatie tussen beschikbare middelen en daaraan gekoppelde resultaten. J

  • e werkt nauw samen met de implementerende ketenpartners en bent verantwoordelijk voorplanning en control.

  • Je brengt adviezen uit en komt actief met verbeter suggesties.

  • Als controller/financieel adviseur ga je behendig om met belangentegenstellingen en neem je knelpunten weg.

  • Je stelt vragen over het verloop van uitgaven, de resultaten en de prioriteiten.

  • Je houdt het totaalresultaat in het oog en adviseert de leiding over relevante ontwikkelingen, handelingsperspectieven en risico’s, en de juiste inzet van de middelen om de implementatie van de verordeningen op tijd te realiseren.

  • Je kerntaken zijn dan ook het bewaken van de budgetten en de uitputting daarvan, en daarover rapporteren richting de Programmadirecteur; en het meehelpen van het rondkrijgen van verschillende financieringsvraagstukken tussen ketenpartners. 



Functie-eisen:


  •  Een afgeronde relevante WO opleiding 

  •  Minimaal 5 jaar werkervaring met planning-en-controlcycli. (Dit staat gehighlight in het CV) 

  • Minimaal 5 jaar werkervaring als programmacontroller

  •  Minimaal 1 jaar werkervaring als zelfstandige verantwoordelijke over financiën binnen een project of programma

  • Je schrijft een motivatie max 300 woorden waarin terug komt op welke manier hij/zij kennis heeft met verandertrajecten waarin wetgeving, beleid en ICT samenkomen

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten