Zzp-verzekering: kies wat bij je past

Als zzp’er is het cruciaal om je goed te verzekeren. Voor veel zzp'ers heeft dit geen prioriteit. Heb je nog geen verzekering? En wil je futureproof ondernemen? Dan is zekerheid essentieel! Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk via Alicia. Zo houd je focus op wat écht belangrijk is.

 Sluit verzekering af bij Alicia

Wat is een zzp-verzekering?

Een zzp-verzekering is een speciale verzekering voor freelancers. Zzp’ers moeten namelijk hun eigen verzekeringen regelen, dat is onderdeel van het ondernemerschap. Er bestaan verschillende soorten zzp-verzekeringen voor: 

  • Aansprakelijkheid: bijvoorbeeld bij bedrijfsaansprakelijkheid of beroepsaansprakelijkheid; 

  • Schade: zoals bedrijfsschade of diefstal van elektronica;

  • Inkomen: zoals verlies van inkomen door een ongeval of pensioen. 

Waarom is een verzekering essentieel als zzp’er?

Als zzp’er is het belangrijk om jezelf te verzekeren, want schade kan iedereen overkomen. En een opgebouwde buffer is meestal niet voldoende om alle kosten te dekken. Daarom geldt de vuistregel: verzeker je voor de kosten die je zelf niet kan dekken. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Schade aan andere mensen of hun spullen: iemand struikelt over jouw spullen en breekt z’n been. Wat nu?

  2. beroepsfouten: je geeft onverhoopt een verkeerd advies of maakt een foutieve berekening, waardoor een klant grote financiële verliezen lijdt. Hoe ga jij dat compenseren?

  3. ziekte of ongeval: je raakt langdurig ziek en kan niet werken, waardoor je inkomen misloopt. Hoe betaal je nu je rekeningen?

 Wanneer je als zzp’er via Yacht een opdracht doet, dan ben je verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheid te hebben. Je bent natuurlijk vrij om te kiezen bij welke verzekeraar je deze verzekering afsluit. 

Waarom verzekeren bij Alicia?

Het uitzoeken van een goede zzp-verzekering kost vaak veel tijd. Daarnaast heeft niet iedere zzp-er dezelfde behoeften. Daardoor moet je soms betalen voor bepaalde dekkingen terwijl jij die nooit gebruikt of niet nodig hebt. Of ben je verplicht om een verzekering voor het hele jaar af te sluiten, terwijl jij die eigenlijk niet al die tijd nodig hebt.

Heb je interesse in het afsluiten van een verzekering? Je kan dit bijvoorbeeld doen bij Alicia Insurance. Je bent niet verplicht om een verzekering bij Alicia af te sluiten: dit is geheel vrijblijvend. Alicia biedt jou de volgende voordelen: 

  • Je kan er gemakkelijk en snel een verzekering afsluiten. Je verzekert je in de online omgeving al binnen 4 minuten;

  • De verzekeringen zijn scherp geprijsd. Je dekking is speciaal afgesteld op jouw beroep, waardoor je alleen verzekerd  bent voor de beroepsrisico’s die horen bij je vak;

  • Je betaalt alleen voor de verzekering wanneer jij het nodig hebt. Alicia hanteert flexibele begin- en einddata. Je zit dus niet vast aan een jaarcontract. 

 Wat kost verzekeren bij Alicia?

De prijs van een zzp-verzekering bij Alicia hangt af van welke verzekering je kiest. En ook van welk beroep je hebt. De dekkingen bij Alicia zijn namelijk afgestemd op de beroepsrisico’s per vak. Daarom krijg je bij Alicia op basis van je beroep te zien welke verzekeringen voor jou beschikbaar zijn en wat de kosten daarvan zijn.

 Sluit verzekering af bij Alicia

Veelgestelde vragen over zzp-verzekering

Ben je als zzp’er wettelijk verplicht om jezelf te verzekeren?

Het is in Nederland niet verplicht om je te verzekeren als zzp’er. Maar opdrachtgevers stellen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel steeds vaker contractueel verplicht. En dat is ook begrijpelijk, want als een onverzekerde zzp’er schade veroorzaakt en het niet kan betalen, blijft de opdrachtgever vaak met de problemen zitten. Dat voorkom je met een goede zzp-verzekering. 

Wat is het verschil tussen een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid?

Beide verzekeringen draaien om aansprakelijkheid, dus om de schade die je aan een ander veroorzaakt. Maar met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij je voor schade aan personen of andermans spullen. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf van financiële schade aan anderen door een beroepsfout. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vooral cruciaal als je een adviserend beroep hebt. Denk bijvoorbeeld aan compensatie voor een klant voor inkomensverlies door een rekenfout of een verkeerd advies dat je gaf. 

 Welke verzekering heb ik nodig als zzp’er?

Het hangt af van je beroep welke verzekering je precies nodig hebt. De verzekeringen van Alicia zijn afgestemd op verschillende beroepen. Per beroep hebben zij de risico’s in kaart gebracht en op basis daarvan de dekkingen bepaald. Zo krijg je bij Alicia direct te zien welke verzekeringen voor jou beschikbaar zijn, waarbij de dekking al is aangepast aan wat jij nodig hebt. 

Welke verzekeringen biedt Alicia aan?

Alicia biedt verschillende soorten verzekeringen aan. Je leest hier welke soorten verzekeringen dat zijn. Je kan kiezen uit verzekeringen voor aansprakelijkheid, schade en inkomen. Waarom stellen opdrachtgevers een zzp-verzekering verplicht?

Opdrachtgevers kunnen een zzp-verzekering verplicht stellen. Ze vragen dan vaak om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is om te voorkomen dat zij met de problemen blijven zitten wanneer een onverzekerde zzp’er bij hun schade veroorzaakt en het niet kan betalen.

Wanneer kan ik mij verzekeren via Alicia?

Ben je als zzp’er niet verzekerd? Of vind je het lastig om hierin de juiste keuze te maken? Dan kan jij je verzekeren bij Alicia. Als zzp’er ben en blijf je eigen baas, dus je kiest zelf bij welke verzekeraar jij je wilt laten verzekeren. We merken dat veel freelancers geen verzekering hebben. Om te voorkomen dat ze onverzekerd te werk gaan, bieden we je de mogelijkheid om je te laten verzekeren bij Alicia. Dit doen we kosteloos en is geheel vrijblijvend.