Yacht Freelance

Freelance Strategische Communicatieadviseur min. SZW - Financieel Dienstcentrum (ZZP)

Geplaatst 30 aug. 2024
Project ID: 9164886
Plaats
Den Haag, Hybride
Uren
24 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 28 feb. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 4 sep. 2024 12:00

Opdrachtgever


Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (kortweg SZW) werkt aan een sociaal en economisch krachtig Nederland in Europa, met werk en bestaanszekerheid voor iedereen. We buigen ons over vragen die niet bepaald tot de gemakkelijkste behoren, bijvoorbeeld over het sociaal beleid, de toekomst van de verzorgingsstaat en de betaalbaarheid van de AOW. Maar ook over de vergrijzingsproblematiek, de veiligheid op de werkplek en de laatste tijd de steun in de coronacrisis.

Uitvoering en ondersteuning voor SZW is voor een belangrijk deel belegd bij de Directie Dienstverlening, Samenwerkingsverbanden en Uitvoering, kortweg DSU. Directie DSU is de Opdrachtgever.

De directie DSU is een dienstverlenende directie, met als kernkwaliteit het stabiel en kwalitatief hoogwaardig uitvoeren van opdrachten en diensten voor opdrachtgevers. DSU wil in de komende jaren doorgroeien naar een professionele, innovatieve en efficiënte dienstverlener. Een organisatie met een bewezen dienstverleningsmodel, gemeenschappelijke dienstverleningsprincipes, samenhang en een goed werkende governance, inclusief een efficiënte en toekomstbestendige, hoogwaardige ICT-infrastructuur en solide werkende applicaties.

Wat is het Financieel Dienstcentrum?


Het FDC is het interdepartementale samenwerkingsverband onder verantwoordelijkheid van SZW die de financiële administratie verzorgt voor 6 verschillende departementen. Het FDC is in 2015 opgericht en beheert inmiddels het financiële systeem van de volgende departementen/kernministeries: BZK, Financiën, OCW, SZW, VRO en VWS. Hiervoor gebruiken we het veel gebruikte SAP-systeem dat bij ons SAP 3F heet.

Wat is Agile Scrum?


Agile Scrum is een werkmethode waarbij projectmatig gewerkt wordt en in kleine stapjes. De Agile Scrum filosofie is dat je alleen kan leren door te doen! Het is een manier van samenwerken met de klant die perfect is voor het ontwikkelen van diensten (zoals een financieel administratiesysteem) in plaats van vaststaande producten. Daarom sluit het ook zo goed aan op IT-programma’s zoals SAP die continue moeten veranderen om mee te kunnen met de tijd en het de gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken (en te houden). 

Opdrachtomschrijving


Ben jij expert in het voorbereiden, maken en implementeren van een strategisch communicatieplan? En lijkt het jou interessant om dit te ondernemen voor een organisatie die in transitie is naar een andere (Agile Scrum) werkmethode? En ondertussen de al gevestigde communicatieadviseur hierin te coachen en begeleiden? Dan zijn we bij het FDC (Financieel Dienstcentrum) op zoek naar jou!

Bestuurlijk draagvlak creëren!

Voor deze functie werk je nauw samen met collega’s van het FDC en specifiek met de andere communicatieadviseur van de afdeling. Voor de andere communicatieadviseur verzorg je daarnaast ook coaching en coördinatie op het gebied van het maken en implementeren van het strategisch communicatieplan.



Dit ga je doen:

  • Je draagt bij aan het versterken van de interne en externe communicatie en de positionering van het FDC door het vertalen van de huidige situatie en waar we naartoe willen in heldere kernboodschappen.

  • Je brengt alle huidige communicatiemiddelen en activiteiten van het FDC in kaart en adviseert over nieuwe mogelijkheden en verbeteringen op dit gebied.

  • Je richt je op stakeholdermanagement en signaleert daarin kansen, risico’s en mogelijkheden om bij te dragen aan het versterken van de reputatie van het FDC.



Taken:

De strategisch communicatieadviseur heeft de volgende taken:

  • Het geven van een strategisch communicatieadvies zowel proactief als op verzoek;

  • Het onderhouden van contacten met andere communicatieadviseurs binnen SZW;

  • Vormgeving van de communicatie met aanvragers en andere stakeholders;

  • Het stimuleren van de interne communicatie binnen het FDC (o.a. via intranet);



Kaders:


  • Afgebakende onderwerpen en relatief heldere kaders;

  • Wet- en regelgeving, vastgesteld beleid en overige richtlijnen;

  • Beoordeling op kwaliteit, bruikbaarheid en realisatie van ontwikkelde communicatieproducten, -diensten, -beleid en -processen en op afstemming daarvan op andere aandachtsgebieden en beleidsterreinen;

  • Werkwijzen en inhoud van te leveren adviesproducten worden aan het eigen inzicht over gelaten.



Contacten:


  • De contacten kenmerken zich door inhoudelijk afstemmen en adviseren over het aandachtsgebied;

  • Interne en/of externe klanten/relaties om te adviseren en af te stemmen over de ontwikkeling, toepassing, implementatie en uitvoering bedrijfsvoeringproducten, -beleid en –processen en om belangentegenstellingen te overbruggen;

  • Met (interdepartementale) werk- en projectgroepen over ontwikkelingsprocessen en beleidsmaatregelen op het gebied van communicatie om inhoudelijke en procesmatige afspraken te maken over ontwikkeling, implementatie en uitvoering;



Eisen:


  • Relevante werkervaring op strategisch gebied in het communicatieveld;

  • Inzicht in complexe organisatorische, procesmatige en vakinhoudelijke samenhangen in bredere context dan eigen aandachtsgebied(en);

  • Vaardigheid in het signaleren en analyseren van ontwikkelingen en problemen;

  • Vaardigheid in het inhoudelijk toelichten van nieuwe ideeën en concepten;

  • Vaardigheid in het adviseren, begeleiden en ondersteunen van management en lijn(management);

  • Vaardigheid in het tot stand brengen, implementeren en uitvoeren van communicatie producten, diensten en processen;

  • Wo werk- en denkniveau.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten