Yacht Freelance

Freelance Senior communicatieadviseur SOC-stelsel Rijk - cybersecurity min. J&V (ZZP)

Geplaatst 22 jul. 2024
Project ID: 9162539
Plaats
Den Haag, Hybride
Uren
24 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 2 sep. 2024
Einde: 2 mrt. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 7 aug. 2024 12:00
  • Graag ontvangen we een CV waaruit duidelijk blijkt dat je in ieder geval aan de harde eisen voldoet. Laat dit ook duidelijk naar voren komen in je motivatiebrief.

  • CV en motivatie in het Nederlands

  • Zonder motivatiebrief word je sollicitatie niet in behandeling genomen



Afdeling:


Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is de centrale kennisautoriteit, responsorganisatie en het samenwerkingsplatform voor cybersecurity in Nederland. Het NCSC werkt samen met organisaties in de Rijksoverheid en vitale sectoren aan een versterking van de digitale weerbaarheid van Nederland. Het programma Versterken SOC Stelsel Rijk is in uitvoering sinds 2023 en loopt programmatisch door tot eind 2026.

Namens het interdepartementale CIO Beraad is BZK/CIO-Rijk/CISO-Rijk opdrachtgever van dit programma. De uitvoering van het programma is deels reeds belegd binnen het NCSC. Naar verwachting zal dit vanaf 2025 in zijn geheel het geval zijn. Een team bestaande uit ca. 8 medewerkers van BZK/CISO Rijk en het NCSC voert het programma uit onder leiding van de programmamanager VSSR.

De te werven medewerker zal onderdeel binnen het programmateam en deel uitmaken van het cluster Samenwerking en Informatiedeling (S&I). Dit cluster staat uit twee communitymanagers en (beoogd) een communicatiemedewerker en wordt aangestuurd door de programmamanager.



Achtergrond:


De taakuitvoering van de Rijksoverheid is de afgelopen jaren sterk gedigitaliseerd en daarmee afhankelijk geworden van een steeds omvangrijkere omgeving aan IT-voorzieningen. Deze ontwikkeling zet zich de komende jaren verder voort, waarbij het totale IT-landschap in omvang, complexiteit en onderlinge afhankelijkheden verder zal groeien. Het besef groeit, dat dit andere, en vooral zwaardere, eisen stelt aan de manier waarop de bedrijfscontinuïteit dient te worden beheerst en geborgd. De voortschrijdende digitalisering en continu veranderende cyberdreigingen stellen hoge eisen aan de beheersing van IT- en security gerelateerde risico’s. 

Security Operations Centers binnen Rijksorganisaties (SOC) vervullen een belangrijke rol in het versterken van de digitale weerbaarheid. Het Rijk beoogd een versterkt samenhangend geheel aan SOC’s te ontwikkelen en heeft gegeven de vele opgaven waarvoor de SOC’s en het Rijk staat een ontwikkelimpuls nodig. Het programma Versterken SOC Stelsel Rijk (VSSR) geeft hier invulling aan door een expertisecentrum in te richten van waaruit een dienstenportfolio aan Rijksorganisaties wordt aangeboden. Het expertisecentrum richt zich op het verzamelen, opstellen en delen van best practices om bewustzijn over SOC’s en de ontwikkelstappen daarin te vergroten. Daarnaast biedt VSSR instrumenten aan, ter ondersteuning van Rijksorganisaties, die een SOC willen inrichten of een bestaand SOC willen versterken op gebied van inkoop van SOC-diensten, HRM, vakmatige versterking en respons op kwetsbaarheden. Het dienstportfolio omvat daartoe Monitoring & Detectie, Dreigingsinformatie, Kwetsbaarheden Management en Incident Management. Daarnaast wordt de kennisopbouw en -uitwisseling op dit gebied gestimuleerd door het opbouwen van een community en het organiseren van landelijke events. De doelgroep van het programma is de gehele rijksoverheid (totaal ca. 200 organisaties). De doelgroep is sterk uiteenlopend in omvang en volwassenheid op het gebied van SOC’s. Het dienstenaanbod is daarom gericht op uiteenlopende behoeftes binnen deze doelgroep.

Communicatie hierbij is kéy: om het programma verder bekend te maken binnen het Rijk, inzicht te geven welke producten en diensten er zijn en nog gaan komen en het belang van SOC’s voor digitale weerbaarheid te benadrukken. Binen het programma zijn aantal basale communicatiezaken al geregeld, echter dit vraagt nu om professionalisering en opschaling.



werkzaamheden:


Het programma zoekt een senior communicatiemedewerker die de communicatiestrategie verder uitwerkt in een communicatieplan en zelf invulling geeft aan een aantal communicatieproducten en -activiteiten. 

Je werkt nauw samen met de programmamanager die de overall verantwoordelijk heeft over het programma, de twee community builders en de programmamanagement ondersteuner. Daarnaast werk je ook samen met de andere teamleden die producten ontwikkelen, waarbij je vanuit communicatieperspectief meedenkt bij ontwikkeling en implementatie. Tot slot werk je samen met gerelateerde programma’s en initiatieven op gebied van digitale weerbaarheid binnen het Rijk, ten aanzien van communicatie en waar nodig met de departementale communicatiestaf.

Het programma is op dit moment gepositioneerd binnen BZK / CIO-Rijk. Momenteel wordt gewerkt aan het structureel beleggen van de taken bij het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, vanaf 2025. Je zal daarom ook bijdragen aan overdracht van communicatietaken en -producten naar het NCSC en het communiceren over deze transitie.



In deze opdracht verwachten we dat je:


  • De bestaande communicatiestrategie uitwerkt in een communicatieplan volgens de rijksbrede standaardaanpak hiervoor (factor C) en deze afstemt met stakeholders.

  • Het uitwerken van de communicatieboodschappen en begrippenlijst.

  • Het (samen met de community managers) verder uitwerken van het stakeholder overzicht en meedenkt over de aanpak om de doelgroep (security-organisaties binnen het Rijk) en overige stakeholders te bereiken en te betrekken.

  • Het contentbeheer uitvoert op het VSSR-portaal.

  • Redactie voert van maandelijkse nieuwsbrief.

  • Content opstelt voor overige communicatiekanalen waarop het programma meelift.

  • Vanuit communicatie-oogpunt meedenkt bij het ontwikkelen en implementeren van VSSR producten.

  • Het opstellen van communicatiemateriaal over het programma en daardoor geleverde diensten, zoals factsheets en standaardpresentaties.

  • Het communiceren over de landelijke programmaevents voor de SOC-doelgroep.

Eisen:


  • Je beschikt minimaal over hbo werk- en denkniveau

  • Je beschikt over aantoonbare werkervaring met het opstellen van minimaal 3 communicatieplannen.

  • Je beschikt over aantoonbare werkervaring van minimaal 5 jaar m.b.t. opstellen en beheren van communicatieproducten en van content.

  • Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring als communicatieadviseur of een sterk vergelijkbare functie

  • Je hebt aantoonbaar uitstekende schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden op B1 t/m C2 niveau. Dit blijkt uit de motivatiebrief (minimaal 1 A4, ik-vorm). Hierin wordt beschreven welke werkervaring/kennis/comptenties je hebt om de opdracht te vervullen. Zonder motivatiebrief word je sollicitatie niet in behandeling genomen

  • Je bent gemiddeld 24 uur per week beschikbaar voor de gehele periode van de opdracht.

  • Hybride werken is mogelijk. Je wordt 2 dagen per week op locatie in Den Haag verwacht, dagen in overleg.

  • Je hebt werkervaring met communiceren over security- en/of IT gerelateerde onderwerpen binnen de Rijksoverheid




Verder vragen wij:


  • Uitstekende aantoonbare schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden.

  • Bekendheid met standaarden en kaders op communicatiegebied binnen de Rijksoverheid.

  • Goede vaardigheden om in teamverband te kunnen samenwerken

  • Pro-actieve opstelling, waarmee je draagvlak weet te creëren voor je initiatieven en producten.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten