Yacht Freelance

Freelance Senior Communicatieadviseur Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving (ZZP)

Geplaatst 22 jul. 2024
Project ID: 9162488
Plaats
Den Haag
Uren
20 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 19 aug. 2024
Einde: 19 feb. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 25 jul. 2024 12:00
  • Belangrijk dat je voldoet aan alle harde eisen en zo goed mogelijk aan de wensen.

  • We ontvangen graag heldere motivatie en CV, beide in het Nederlands.


Organisatieonderdeel

Deze opdracht speelt zich af binnen het departement van Justitie en Veiligheid (J&V). Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Onderdeel hiervan is het opsporen en bestrijden van Ondermijnende en georganiseerde criminaliteit.



Programma VIV

''Het RIEC*/LIEC-samenwerkingsverband (www.riec.nl) zet zich in voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Dit samenwerkingsverband van overheidsorganisaties (Politie, OM, Belastingdienst, FIOD, NVWA, gemeenten, provincies, waterschappen, e.d.) kunnen, onder zeer specifieke voorwaarden, informatie met elkaar delen. Deze samenwerking is in een convenant vastgelegd. Voor het uitwisselen van informatie en het ondersteunen van werkzaamheden die tot inzicht in - en bestrijding van ondermijnende criminaliteit moeten leiden, wordt een geautomatiseerde informatievoorziening gebruikt. De nu gebruikte systemen zijn sterk verouderd en zijn dringend aan vervanging toe. Dat betekent dat alle medewerkers die landelijk betrokken zijn bij de RIECsamenwerking met nieuwe systemen en nieuwe manieren van werken te maken krijgen. Het programma VIV draagt zorg voor het realiseren en implementeren van een nieuwe inforamtievoorziening. Om alle gebruikers en andere stakholders voldoende te betrekken is het nodig om vanuit het programma planmatig te communiceren.



Achtergrond:

Programma VIV Het programma VIV draagt zorg voor het realiseren en implementeren van een nieuwe inforamtievoorziening (zie ook beschrijving van het organisatieonderdeel). Dit betekent voor een groot aantal betrokken medewerkers dat zij te maken krijgen met nieuwe manieren van werken en nieuwe IT-systemen om mee te werken. Om alle gebruikers en andere stakholders voldoende te betrekken en voor te bereiden is het nodig om vanuit het programma planmatig te communiceren.

De opzet van het programma en de communicatie zijn vooral boeiend omdat zeer veel verschillende organisaties betrokken zijn (300+). Het is een opgave om al deze organisaties betrokken en geïnformeerd te houden. Communicatie moet een brede doelgroep van medewerkers bereiken, variërend van politieagenten tot medewerkers van uitkeringsinstanties. En variërend van bestuurders tot uitvoerend medewerkers. In deze omgeving is het cruciaal dat je gevoel hebt voor bestuurlijke verhoudingen en belangen die spelen bij medewerkers van verschillende organisaties.

Het Programma Vernieuwing Informatievoorziening (VIV) gaat nu naar de realisatie- en implementatie fase, waarbij communicatie richting betrokkenen van het nieuwe systeem cruciaal is. Dit maakt het noodzakelijk om communicatie planmatig te gaan intensiveren. Daarbij is heeft het Programma jouw hulp nodig.



Wat houdt de functie in?

Om richting te geven is er een schets voor een communicatieplan opgesteld. Dit geeft een basis voor de ideeën vanuit het Programma. Als communicatiemedewerker ben je verantwoordelijk voor

  • het verder uitwerken van het communicatieplan. Je zorgt voor eenduidige communicatie en borgt de samenhang, als die er is, met andere onderwerpen die spelen.

  • Je adviseert over de juiste inzet van communicatie, je bekijkt waar en wanneer communicatie nodig is en welke middelen het beste ingezet kunnen worden. Indien nodig betrek je andere communicatieadviseurs binnen het RIEC/LIEC en vormgevers voor het realiseren van de (communicatie)doelstellingen.

  • Daarnaast ben je een echte verbinder, leg je makkelijk contact en onderhoud je een netwerk met de voor de functie relevante personen en organisaties.

In de eerste maanden van je werkzaamheden kun je bij voorkeur extra uren besteden (boven het gevraagde gemiddelde van 20 uur per week) om de benodigde plannen te maken in samenwerking met het programmateam.

Je bent in staat om complexe inhoud om te zetten naar goed leesbare teksten in de vorm van artikelen, online nieuwsberichten of visuele plaatjes. Daarnaast krijg je energie van het organiseren van events, variërend van klein naar groot. De events zijn uiteraard geen doel op zich maar onderdeel van de door jou voorgestelde communicatieaanpak en dragen bij aan de doelstellingen van het Programma.

Wij zijn op zoek naar jou!

  • Een communicatiemedewerker die een duidelijke visie op het vak communicatie heeft en de handen uit de mouwen steekt.

  • Je kunt mensen verbinden, je hebt gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en kunt je inleven in de belevingswereld van de gevarieerde groep medewerkers die door dit programma wordt geraakt.

  • Je voelt je thuis in een complexe omgeving waarin je in belangrijke mate zelf je werkzaamheden moet structureren en doorgeven.

  • Samenwerken staat voor jou voorop Gaat jouw hart sneller kloppen bij de veelzijdigheid van deze functie, waar je de ruimte krijgt om jou kennis en kunde in te zetten? Of krijg je energie van een werkomgeving waar geen dag hetzelfde is en je met (interne) communicatie echt het verschil kan maken? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Hoe zorg jij ervoor dat de verschillende doelgroepen alleen relevante communicatie ontvangen? En wat is de meest effectieve manier om deze communicatie te delen? Hoe ga jij samen met het kernteam van het programma ervoor zorgen dat alle doelgroepen zich betrokken voelen en enthousiast worden om uiteindelijk met het nieuwe systeem te gaan werken? Hoe kunnen we realistisch de verwachtingen managen van de uiteindelijke gebruiker van het systeem? Deze vragen staan onder andere centraal in jouw werk als all round communicatiemedewerker bij het Programma VIV.

Je komt te werken in een team bestaande uit 8 personen. Dit kernteam bestaat uit een programmamanager, 3 projectleiders (met ieder hun eigen expertise), consultant analyse functionaliteit, architect, security officer en een Programma ondersteuner.

Je vervult een veelzijdige rol, want de communicatievraagstukken kennen meerdere lagen, veel doelgroepen en dat maakt het ontzettend dynamisch.




Eisen

  • Je hebt een afgeronde opleiding van minimaal hbo niveau.

  • Je hebt minimaal 3 jaar ervaring met communicatie binnen de overheid.

  • Je hebt minimaal 2 jaar ervaring in een functie op het gebied van projectcommunicatie en IT.

  • Je hebt minimaal 1 jaar ervaring met het plannen en realiseren van communicatietrajecten met verschillende partijen en projectmanagement.

  • Je hebt minimaal 6 jaar ervaring als communicatiemedewerker.

  • Je bent in de gevraagde periode beschikbaar voor het gevraagde aantal uren.

  • Je hebt ervaring bij het werken in (keten) samenwerkgingsverbanden met - of binnen de overheid.

  • Je hebt ervaring op het gebied van vormgeving (uitvoerend of als opdrachtgevend).

  • Je beschikt over uitstekende redactionele vaardigheden i.v.m. het schrijven van artikelen voor bijvoorbeeld (digitale) nieuwsbrief.

  • Je bent binnen x-weken na gunning minimaal 24 uur per week beschikbaar zijn.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten