Yacht Freelance

Freelance Medior Communicatieadviseur Verandercommunicatie project CHARM (ZZP)

Geplaatst 17 jul. 2024
Project ID: 9162253
Plaats
Utrecht, Hybride
Uren
24 Uur/week
Periode
1 jaar
Start: 17 jul. 2024
Einde: 31 jul. 2025
Tarief
0 - 86 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 22 jul. 2024 12:00
  • Belangrijk dat je voldoet aan alle harde eisen en zo goed mogelijk aan de wensen.

  • We ontvangen graag heldere motivatie en CV, beide in het Nederlands



Eén Rijkswaterstaat

5 regionale verkeerscentrales en een landelijk verkeerscentrum die verbonden zijn met onder andere 5.500 portalen, 16.000 signaalgevers en 3.000 camera’s, aangestuurd door een veelvoud aan ICT-systemen. Het verkeersmanagement van Rijkswaterstaat is complex.

Via het programma CHARM ontwikkelen we voor de dienst Verkeer– en Watermanagement van Rijkswaterstaat een nieuw ICT-platform dat ons verkeersmanagement efficiënter, flexibeler en goedkoper maakt: DYNAC. Deze systeemverandering vraagt ook om een vertaling van huidige werkprocessen en een implementatie van huidige in te zetten verkeersmaatregelen in DYNAC.

 Het programma CHARM heeft als taak zorg te dragen voor de technische implementatie. Tevens dient het programma de organisatie van Rijkswaterstaat klaar te stomen zodat medewerkers in de verkeerscentrales met DYNAC kunnen werken en werkprocessen zijn aangepast op een landelijke uniforme werkwijze.

Het project heeft inmiddels de eerste resultaten opgeleverd en zal de komende 3 jaar worden doorgezet. Dit betekent dat het programma de komende jaren nog veel van de medewerkers in de verkeerscentrales zal vragen. Het programma vraagt namelijk een andere manier van werken, minder op de eigen centrale gericht, meer landelijk en uniform. Daarom is een eenduidig verhaal en constante (verander)communicatie over nut en noodzaak cruciaal om deze nieuwe manier van werken te omarmen. 

Als medior communicatieadviseur begrijp je als geen ander wat de kracht van communicatie is. Je verstaat je vak en kent de klappen van de zweep door je ervaring in complexe (verander)projecten en processen. Je bent gewend advies te geven bij dergelijke vraagstukken, waarbij je vanuit een communicatiebril verbanden legt tussen techniek en IT enerzijds en (de verandering in) het werk van de betrokkenen anderzijds. Daarbij weet je de verwachtingen goed te managen en heb je een proactieve houding richting management van de verkeerscentrale en het programma. Je treedt op als sparringpartner, denkt in kansen, adviseert over oplossingen en kan ook risico’s signaleren en overtuigend optreden.

Het programma CHARM heeft behoefte aan het doorontwikkelen van de huidige communicatiestrategie om eenduidig over de verandering te communiceren en losse communicatieactiviteiten op elkaar af te stemmen. Zodat medewerkers, omgeving en management goed geïnformeerd blijven, betrokken zijn en de ambitie van CHARM helpen waarmaken.




Jouw taken:

  • Het periodiek updaten van het communicatieplan, per doelgroep, vanuit de planning van het programma;

  • Het op basis van de voortgang van het project adviseren over boodschap, doelgroep en middelen van de communicatie over CHARM;

  • Het ondersteunen van de voorbereiding op de veranderingen in het werk, door het maken van op de doelgroep toegesneden communicatieberichten in passende vorm en medium;

  • Het hands-on ondersteunen van implementaties van nieuwe delen van het systeem, door het maken van op de doelgroep toegesneden communicatieberichten in passende vorm en medium;

  • Sparringpartner voor projectleden;

  • Meewerken aan periodiek updaten stakeholderanalyse, bepalend in de communicatiestrategie naar de doelgroepen.

  • Waar nodig het aansturen van communicatiebureaus die worden ingezet voor ontwikkeling van communicatiemiddelen (banners, flyers, video, e.d.)

  • Vaardigheden in gebruik van DTP software is een pré.

 

Eisen

  • Je hebt een afgeronde opleiding in de richting van Communicatie (Minimaal hbo-niveau)

  •   Je hebt aantoonbaar minimaal 3 jaar ervaring binnen een overheidsinstantie(s)

  • Je hebt aantoonbaar 3 jaar ervaring met het schrijven van teksten en advies geven op het gebied van vormgeving (ICT).

  • Je hebt aantoonbare ervaring op medior niveau (indicatief: ten minste 3 jaar) in communicatie advisering richting verandercommunicatie

  • Mate waarin de kandidaat vaktechnische inhoud ‘communiceerbaar’ kan maken naar stakeholders

  • Kennis van en/of ervaring met communicatieadvies in grote bestuurlijke operationele omgevingen, (bijvoorbeeld een verkeerscentrale)

  • Mate waarin de kandidaat vaktechnische inhoud ‘communiceerbaar’ kan maken naar stakeholders

  • Mate waarin de kandidaat ervaring heeft met DTP toepassingen.

  • Mate waarin de kandidaat affiniteit heeft met (weg)verkeersmanagement.



-    Je bent bereid één dag in de week op de standplaats te werken en verricht daarnaast projectwerkzaamheden op locatie in verkeerscentrales (Velsen, Utrecht, Wolfheze, Rhoon, Helmond) al naar gelang de uitrol van DYNAC of in Delft. 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten