Yacht Freelance

Freelance Communicatieadviseur Omgevingskwaliteit (ZZP)

Geplaatst 3 jul. 2024
Project ID: 9161294
Plaats
Tilburg
Uren
24 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 5 aug. 2024
Einde: 31 jan. 2025
Tarief
75 - 80 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 12 jul. 2024 12:00

Ben jij een ervaren en bevlogen communicatieadviseur met affiniteit voor ruimtelijke ontwikkelingen, architectuur en omgevingskwaliteit? Wil je graag vanuit communicatie bijdragen aan een stad waarin kwaliteit van de openbare ruimte voorop staat? Ben je een stevige gesprekspartner, zoek je altijd naar creatieve oplossingen, en weet je intern en extern gemakkelijk de verbindingen te leggen? Dan is de functie van Communicatieadviseur Omgevingskwaliteit bij de gemeente Tilburg iets voor jou.


Wat ga je doen

  • Je ontwikkelt samen met collega’s van team Beleidscommunicatie en de communicatiestrateeg en in nauwe afstemming met team Omgevingskwaliteit een communicatiestrategie voor het Uitvoeringsplan Omgevingskwaliteit en de daarin vastgestelde instrumenten. Voorbeelden van onderwerpen waar jij op adviseert, aanpakt en coördineert: Hoe zorgen we ervoor dat zowel onze collega’s als belangrijkste partners in de stad en dorpen weten wat omgevingskwaliteit is en waarom wij daaraan werken? Welke boodschap vertellen we? Hoe zorgen we ervoor dat onze ambities van het bestuur en de directie ten aanzien van omgevingskwaliteit worden begrepen en ook gevoeld? 

  • Je vertaalt de communicatiestrategie naar een communicatieplan voorzien van een mijlpalenplanning;

  • Dit plan bestaat (in ieder geval) uit de volgende onderdelen:

-Je bepaalt de benodigde communicatiemiddelen om het verhaal van omgevingskwaliteit breed te kunnen uitdragen.       

-Je ontwikkelt Je ontwikkelt krachtige kernboodschappen die het belang van omgevingskwaliteit voor verschillende doelgroepen beschrijft en vertaalt dit door in een message house en contentplanning;

-Je incorporeert hierin een interne en externe stakeholdersanalyse (welke reeds gestart is);

-Je coördineert de vertaling van het uitvoeringsplan naar een publieksvriendelijke versie met een eigen aasprekende identiteit en beeldtaal. 

Je maakt onderdeel uit van het communicatieteam dat op dit moment bestaat uit ca. 50 collega’s. Een gezellig, hecht, en bovenal professioneel team. Je bent onderdeel van het Team Vitale Stad. Dit team bestaat uit een tiental collega’s. Variërend van communicatiemedewerkers, adviseurs, (online) redactie, vormgeving en woordvoering.  

Voor het ontwikkelen van een communicatiestrategie voor het uitvoeringsplan Omgevingskwaliteit adviseer en werk je nauw samen met het team Omgevingskwaliteit (stedelijke ontwikkeling, afdeling ruimte) en de communicatiemedewerker op dit dossier. Het is daarom wenselijk dat je in ieder geval 1 tot 2 dagen op kantoor aanwezig bent voor overleggen


Over het Uitvoeringsplan Omgevingskwaliteit

Tilburg heeft een lange traditie in ontwerp- en bouwcultuur en wil dit de komende jaren verder versterken en vergroten. Het Uitvoeringsplan Omgevingskwaliteit beschrijft de gemeentelijke kwaliteitsambitie en geeft inzicht in hoe we dit de komende jaren gaan doen. Het plan bevat de uitgangspunten om binnen de gemeentelijke organisatie kwaliteit voorop te zetten, biedt een uitvoeringsgericht kader om kwaliteit te verankeren in beleid en stimuleert ontwerpkracht en goed opdrachtgeverschap. De komende tijd ligt de focus op het ontwikkelen en tot uitvoering brengen van de verschillende instrumenten die in het uitvoeringsplan worden beschreven. Zo gaan we concreet aan de slag met onder meer de Omgevingsvisie Tilburg 2050, de nota Omgevingskwaliteit en de ontwikkeling van gebiedsvisies en gebiedsbiografieën met toekomstperspectief. Daarnaast richten we een stadsatelier op waarin we met belangrijke stakeholders uit de stad samenwerken aan goed opdrachtgeverschap en het bevorderen van de ontwerp- en bouwcultuur met ontwerpend onderzoek en experimenten.



Functie-eisen

  • Je hebt (minimaal) een hbo-/wo-diploma, bij voorkeur in de richting communicatie, journalistiek of beleid.

  • Je hebt aantoonbare ervaring met complexe communicatievraagstukken

  • Je hebt kennis van recente ontwikkelingen in het communicatie-vak;

  • Je hebt (bij voorkeur) ervaring met politiek-bestuurlijke processen;


Is iets onduidelijk? Dan neem jij het initiatief om de onderste steen boven te krijgen. Processen die soms wat meer tijd in beslag nemen of anders lopen dan gedacht, zie jij als een uitdaging. Je krijgt energie van het adviseren over en realiseren van communicatie-aanpakken. Je laat je niet van de wijs brengen als iets niet gelijk lukt, maar schakelt makkelijk over naar een andere aanpak. 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten