Yacht Freelance

Freelance Agile/DevOps Coach (ZZP)

Geplaatst 8 jan. 2024
Project ID: 9147505
Plaats
Apeldoorn
Uren
36 Uur/week
Periode
5 maanden
Start: 18 jan. 2024
Einde: 30 jun. 2024
Tarief
85 - 105 €/maand
Uiterste voorsteldatum: 12 jan. 2024 23:00

De Belastingdienst is op zoek naar een Agile/DevOps Coach in de rol van Specialist Metrieken!



In de rol als specialist metrieken ben je in staat om enerzijds de organisatie en teams te adviseren, en ben je in staat om vanuit bestaande tooling, zoals Jira en Azure DevOps, analyses uit te voeren op de huidige situatie en beschik je over coachende competenties om een gedefinieerde set aan metrieken samen met de ketens/Agile Release Trains/teams en de lijn (directie en afdelingshoofden) te implementeren.



De cruciale rol van IV

D-IV speelt een cruciale rol in de steeds verder geautomatiseerde en gedigitaliseerde uitvoering van de bedrijfsprocessen van Belastingdienst, Douane en Toeslagen. De context waarin zij opereert is uitdagend, complex en politiek/maatschappelijk dynamisch. De vragen aan D-IV kunnen zeer omvangrijk en zeer veranderlijk zijn. Zo moet D-IV snel kunnen inspelen op veranderingen in beleid en regelgeving - zowel op nationaal niveau als vanuit de EU. In een markt met schaars IT personeel moet D-IV snel, wendbaar en marktconform werken om aantrekkelijk te zijn en te blijven voor het benodigde talent dat moet worden aangetrokken en behouden. Het huidige landschap omvat een fors aantal verouderde it-systemen -sommigen dateren van 50 jaar geleden- en is sprake van een negatieve spiraal. Door een gebrekkige en slecht aanpasbare informatievoorziening kan niet altijd snel en adequaat aan de behoeften worden voldaan. De toestand bij D-IV is voor een aantal processen dan ook kritiek te noemen. D-IV neemt bij het doorbreken van deze negatieve spiraal haar eigen verantwoordelijkheid.



In de strategie zijn 3 doelstellingen geformuleerd:

  • Top-3 IT werkgever: Medewerkers zijn trots om voor D-IV te werken. Voor de engineers van D-IV hoort de Belastingdienst weer bij de top 3 werkgevers.

  • 99,9% beschikbaarheid: Een grote mate van stabiliteit en continuïteit voor de business binnen service windows en een hoge standaard van cyberveiligheid.

  • Tijdige en kort-cyclische levering: “Features” worden afgerond volgens met de business overeengekomen planning en kennen een korte cycle time. De IV-oplossingen voldoen aan de vraag van de business.



De transitie

Om de strategische doelstellingen te realiseren is het programma Transitie IV opgestart. De activiteiten binnen het programma zijn gericht op het breed invoeren van een Agile DevOps-werkwijze, inclusief de daarvoor benodigde randvoorwaarden en toepassing van moderne technologie in de IVvoortbrenging. De transitie IV drijft vanuit het DevOps thema een kennisontwikkeling binnen het gebied BizDevOps. Om dit gedachtengoed binnen de IV-organisatie te laten landen en te implementeren is behoefte aan technologische en veranderkundige kennis en ervaring van Agile en DevOps implementaties. In de rol van specialist metrieken ondersteun je het de transitie in het bepalen van passende metrieken ten aanzien van de IV-voortbrenging in een (scaled) Agile/DevOps-context. Daarnaast is het de bedoeling dat je als onderdeel van de transitie hands-on ondersteuning gaat bieden aan teams/afdelingen/ketens om de gedefinieerde set werkend en geïmplementeerd te krijgen. Om deze rol goed te kunnen vervullen ben je in staat om enerzijds de organisatie en teams te adviseren, ben je in staat om vanuit bestaande tooling, zoals Jira en Azure DevOps, analyses uit te voeren op de huidige situatie en beschik je over coachende competenties om een gedefinieerde set aan metrieken samen met de ketens/Agile Release Trains/teams en de lijn (directie en afdelingshoofden) te implementeren.



Functie-eisen

  • Diepgaande (minstens 5 jaar) kennis en expertise van SAFe/SCRUM/DevOps, LEAN/Agile en TeamTopologies.

  • Diepgaande kennis van metrieken en KPI’s binnen de context van (agile) IV- voortbrenging.

  • Is in staat om deze methodes/methodieken makkelijk toe te passen in de praktijk.

  • Ruime ervaring (minstens 5 jaar) met Agile/DevOps coaching op WO-niveau, in grootschalige veranderopdrachten (>100 teams) in een complexe omgeving.

  • Diepgaande kennis van metrieken en KPI’s binnen de context van (agile) IV- voortbrenging en aantoonbare en ruime ervaring met het adviseren, ontwerpen en implementeren van metrieken binnen vergelijkbare IT-organisaties.



Mooi meegenomen

  • Kennis van Obeya-Methodiek is een pré.

  • Ervaring in toepassing van tooling (CI/CD pipelines, automated testing, etc) is een pré.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten