Yacht Freelance

Freelance Strategisch adviseur ruimtelijke ontwikkeling (ZZP)

Geplaatst 3 sep. 2024
Project ID: 9165015
Plaats
Leeuwarden, Hybride
Uren
36 Uur/week
Periode
1 jaar
Start: 16 sep. 2024
Einde: 30 sep. 2025
Tarief
90 - 120 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 9 sep. 2024 12:00

De provincie Fryslân wil de strategische advisering over ruimtelijke ontwikkelingen verder uitbreiden. Als Senior Strategisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling ben je medeverantwoordelijk voor de integrale strategische advisering over diverse ruimtelijke vraagstukken en het provinciale omgevingsbeleid. Je bent in staat om in een context van onzekerheden tot een samenhangende richting te komen en daarvoor innovatieve middelen in te zetten om die richting te bepalen met collega's en stakeholders.   Dit doe je vanuit het team Ruimte, Klimaat en Energie (RKE) en daarbinnen het onderdeel strategisch omgevingsbeleid, waar o.a. aan de vernieuwing van de provinciale Omgevingsvisie (POVI) gewerkt wordt. Je zorgt ook voor de verbinding met de collega’s van omgevingsprogramma’s, de omgevingsverordening en de omgevingswet. Na het vaststellen van een vernieuwde POVI eind 2026 ben je medeverantwoordelijk voor het blijvend onderhouden van de POVI volgens de beleidscyclus.


Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van strategieën voor de ruimtelijke ontwikkeling binnen de provincie Fryslân, in lijn met de Omgevingswet en de POVI. Je speelt een cruciale rol in het begrijpen en toepassen van de principes en doelen van de Omgevingswet en de POVI, en vertaalt deze naar concrete acties, kaders en beleidsvoorstellen die de brede welvaart van Fryslân bevorderen.


Je bent onderdeel van het POVI-team en sparringpartner bij de vernieuwing van de POVI en de uitwerking hiervan in omgevingsprogramma’s en de omgevingsverordening en zorgt ervoor dat deze een goede afstemming met de POVI hebben.


Ook houd je de ruimtelijke plannen en programma’s van het Rijk en andere provincies in de gaten, zorg je voor de provinciale reacties en zienswijzen hierop en organiseer je de interne discussie hierover.


Je sluit aan bij of organiseert de afstemmingsoverleggen met de collega’s van de buurprovincies als het gaat om bovenprovinciale omgevingsvraagstukken, zoals de Lelylijn en zoetwaterbeschikbaarheid.


 

Taken en verantwoordelijkheden:


  • Opnieuw positioneren van de strategische advisering over ruimtelijke ontwikkelingen en het integrale omgevingsbeleid

  • Ontwikkelen en implementeren van strategieën voor ruimtelijke ontwikkeling binnen de provincie.

  • Adviseren van het bestuur en management over complexe vraagstukken op het gebied van ruimtelijke ordening en omgevingsbeleid in zowel het landelijk als stedelijk gebied. ).

  • Samenwerken met interne en externe stakeholders, waaronder gemeenten, provinciale en landelijke overheden, en maatschappelijke organisaties op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen.

  • Bijhouden van ontwikkelingen in het vakgebied en vertalen naar beleidsvoorstellen en adviezen.

  • Bijdragen aan het monitoren, evalueren en aanpassen van de POVI op basis van actuele inzichten en nieuwe ontwikkelingen. 



Eisen:


  • Minimaal een afgeronde relevante wo-opleiding, bijvoorbeeld Planologie, Ruimtelijke Ordening, Geografie of soortgelijk.

  • Aantoonbare ervaring (minimaal 5 jaar) in een vergelijkbare functie binnen het vakgebied van ruimtelijke ontwikkeling.

  • Gedegen kennis van relevante wet- en regelgeving, zoals de Omgevingswet, en ervaring met ruimtelijke plannen en procedures.

  • Sterke analytische en strategische vaardigheden, en het vermogen om complexe vraagstukken te doorgronden en te vertalen naar praktische oplossingen.

  • Uitstekende communicatieve vaardigheden en het vermogen om draagvlak te creëren binnen verschillende stakeholdersgroepen.

  • Proactieve en resultaatgerichte werkhouding, met oog voor kwaliteit en integriteit.

  • Gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen en voor het maatschappelijk draagvlak van omgevingsbeleid.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten