Yacht Freelance

Freelance Senior Projectmanager Grofafval niet meer op straat (ZZP)

Geplaatst 8 aug. 2024
Project ID: 9163615
Plaats
Amsterdam
Uren
32 Uur/week
Periode
1 jaar
Start: 26 aug. 2024
Einde: 25 aug. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 15 aug. 2024 12:00
  • Belangrijk dat je voldoet aan alle harde eisen en zo goed mogelijk aan de wensen.

  • We ontvangen graag heldere motivatie en CV, beide in het Nederlands


De gemeente Amsterdam staat op het punt om een nieuwe, duurzame aanpak voor grof afval te introduceren. Het doel is om het grof afval dat Amsterdammers aanbieden zo efficiënt en hoogwaardig mogelijk te verwerken. Dit kan alleen als we overstappen van ongesorteerd grof afval naar netjes gesorteerde stromen. Daarom zal er geen grof afval meer op straat worden achtergelaten; dit vervuilt de omgeving en trekt ander afval aan.



Geleidelijke Invoering van de Strategie

De strategie wordt stap voor stap ingevoerd. Voorlopig blijft de combinatie van ophalen en brengen bestaan. In de toekomst zal het ophalen verminderen en zullen we één keer per week in elke wijk grof afval inzamelen. Daarnaast introduceren we een systeem waarbij grof afval op afspraak (niet alleen na aanmelding) wordt opgehaald in de hele gemeente. Uiteindelijk zal grof afval alleen nog naar recyclepunten worden gebracht of op afspraak bij de voordeur worden opgehaald. Zo blijft de straat schoon!

Verbetering van het Huidige Systeem. Voordat we volledig kunnen overstappen, moeten we eerst het huidige systeem van grof-op-afspraak verbeteren voor zowel de bewoners als onze organisatie. Op dit moment wordt dit systeem nog niet optimaal beheerd. Vanaf 1 januari neemt de gemeente Amsterdam de grof afval op afspraak inzameling in Weesp over van de huidige dienstverlening. Dit is voor ons een nieuwe werkwijze en het continueren van deze dienstverlening heeft prioriteit. Dit gebeurt in samenwerking met het programma Weesp, het programma datagestuurd werken, het programma grof afval en natuurlijk binnen onze eigen afdelingen Inzameling, Bedrijfsbureau, Assets, en de directies THOR, Stadswerken, Dienstverlening en het stadsgebied Weesp.




Jouw Opdracht

De gemeente Amsterdam zoekt een enthousiaste medewerker om de strategie 'Grof – niet meer op straat' te implementeren binnen onze uitvoeringsorganisatie. Deze strategie staat nu op papier en rond de zomer van 2024 leggen we een faseringsvoorstel aan het MT voor. Jij werkt dit uit tot een concrete aanpak om van de huidige situatie naar de nieuwe te komen, inclusief planning en fasering, kosten en dekkingsvoorstel. Dit doe je samen met de programmamanager grof afval en een senior communicatiecollega die zich richt op communicatie en gedragsbeïnvloeding.

Daarnaast bouw je samenwerkingsrelaties op met de teams binnen het bedrijfsbureau, bij inzameling, strategie, beleid en projecten en communicatie. Zij hebben elk een onderdeel van deze uitdaging in handen. In dit implementatieplan geef je ook een vooruitblik naar wat er nodig is om van de toekomstige situatie naar de eindfase te gaan (brengen naar recyclepunten of op afspraak bij de voordeur inzamelen). Dit is alleen haalbaar als er voldoende capaciteit beschikbaar is bij onze recyclepunten en als ons personeel, wagenpark en de benodigde informatiesystemen hierop zijn voorbereid.

Wil jij een verschil maken in de leefbaarheid van Amsterdam en bijdragen aan een schonere stad? Solliciteer dan nu en help ons de strategie 'Grof – niet meer op straat' werkelijkheid te maken!


Verdere informatie Grof Afval inzameling in Amsterdam: Verbetering en Uitrol

In de meeste wijken van Amsterdam mogen bewoners hun grof afval op een vaste dag in de week op straat zetten tussen 21.00 en 7.00 uur. In stadsdeel Centrum en Watergraafsmeer moeten bewoners eerst een afspraak maken ('grof-op-afspraak'). Momenteel wordt slechts 30% van het grof afval in deze wijken vooraf aangemeld.


Verbetering van het Huidige Systeem

Voordat 'grof-op-afspraak' kan worden uitgebreid, moet het systeem efficiënter en gebruiksvriendelijker worden. Veel bewoners maken geen afspraak vanwege gebrekkige communicatie en verouderde informatie.


Strategie 'Grof – Niet Meer op Straat'

Ons doel is om grof afval zo hoogwaardig mogelijk te verwerken. Dit betekent dat er geen grof afval meer op straat komt, wat de omgeving schoon houdt. De strategie sluit aan bij het Uitvoeringsprogramma Afval en Grondstoffen 2020-2025.


Faseringsplan

  1. Nu: Halen en brengen van grof afval blijven gecombineerd.

  2. Straks: Wekelijkse inzameling en 'grof-op-afspraak' in de hele gemeente.

  3. Later: Grof afval naar recyclepunten of op afspraak bij de voordeur. Geen grof afval meer op straat.



Uitdagingen en Oplossingen

De overgang naar 'Grof – niet meer op straat' vereist aanpassingen van zowel bewoners als onze organisatie. Aandachtspunten zijn onder andere illegale stortingen, aanbiedlocaties, recyclepunten, voertuigen, kosten en communicatie.




Wij zoeken een ervaren projectmanager met het volgende profiel:

  • Implementatiespecialist: Werkt nauw samen met managers binnen het bedrijfsbureau, inzameling, strategie, beleid, projecten en communicatie.

  • Teamspeler: Heeft oog voor implementatie-issues, verandertrajecten, prioriteiten en vraagstukken.

  • Ervaring met IT/IV: Bekend met systemen zoals 21Qubes en datagedreven werken.

  • Strategisch en Operationeel: Kan strategie en beleid vertalen naar uitvoering en fungeert als bruggenbouwer.

  • Pro-actief: Verkent vergelijkbare implementatievraagstukken binnen het team voor gebiedsgerichte inzameling.

  • Samenwerkingsgericht: Onderhoudt contact met partners zoals stadswerken, THOR en gebiedsteams van de stadsdelen.

  • Opleiding en Ervaring:

    • Wo werk- en denkniveau.

    • Minimaal 5 jaar ervaring met implementatieplannen en veranderopgaven in een operationele organisatie.

    • Minimaal 5 jaar ervaring als project- of programmamanager.

    • Bij voorkeur ervaring in een grootstedelijke gemeente zoals Amsterdam (voorkeur voor G4, minimaal 2 jaar in een G32 gemeente).

    • Bij voorkeur ervaring met programma’s/projecten op het snijvlak van strategie, beleid en operatie.

    • Affiniteit met Afval & Grondstoffen is een plus.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten