Yacht Freelance

Freelance Senior Projectleider (ZZP)

Geplaatst 7 mrt. 2024
Project ID: 9152177
Plaats
Den Haag
Uren
36 Uur/week
Periode
1 jaar
Start: z.s.m.
Einde: 25 feb. 2025
Tarief
0 - 105 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 13 mrt. 2024 12:00

Belangrijk: graag in sollicitatie exact doorgeven dat je per direct beschikbaar bent om 36uur te werken zoals omschreven in de opdracht. CV graag in het Nederlands.



Functieomschrijving


Jij wilt werken aan een beter milieu en zo een schone, gezonde en veilige leefomgeving realiseren. In deze functie zet jij je in voor de versterking van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) voor het milieubeleid. Alleen met een sterk VTH-stelsel worden doelen voor een schone en veilige leefomgeving, zoals schone lucht en bodem en het voorkomen geluids- en geurhinder gehaald. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is stelselverantwoordelijke voor het VTH-stelsel.

De commissie Van Aartsen Om de leefomgeving Omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur heeft geconcludeerd dat het VTH-stelsel niet goed functioneert. Zij heeft 10 aanbevelingen geformuleerd om het VTH-stelsel te versterken. Het kabinet heeft hiervoor in het coalitieakkoord geld uitgetrokken.

Om het VTH-stelsel te versterken is een interbestuurlijk programma (IBP VTH) met Rijk, provincies, gemeenten en omgevingsdiensten opgezet. De looptijd van het IBP is tot september 2024. Onderdeel (‘pijler 3’) van dit Interbestuurlijke programma is het versterken van de informatievoorziening van het stelsel. Een complexe opgave.

De informatievoorziening van het VTH-stelsel is op dit moment te typeren als een lappendeken. Er zijn veel verschillende systemen, initiatieven die allen los van elkaar opereren of tot standkomen, het ontbreekt aan samenhang. Met als gevolg dat de informatiepositie van partijen gebrekkig is, samen werken onvoldoende slaagt en daardoor het VTH stelsel onvoldoende functioneert. De transitie naar een digitaal stelsel vraagt onder andere om eenheid van taal, registervorming op stelselniveau, stelselafspraken, regie op ontwikkeling van de informatievoorziening en aanpassing van systemen van alle stelselpartijen. De stap naar een digitaal VTH wordt op dit moment vertaald in een meerjarige roadmap voor het hele stelsel.


Op een aantal punten zoekt het programma versterking bij het realiseren van de noodzakelijke verandering. Het betreft de volgende onderdelen cq projecten:

Verkenning landelijke voorziening vergunningverlening

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat er behoefte is aan betere en gestructureerde omgang met vergunningverlening, de daarbij behorende informatiedeling tussen stelselpartijen en het verstrekken van vergunningsinformatie aan de buitenwereld. Er zijn meerder ontwikkelingen gaande die een min of meer zelfde ontwikkelrichting kennen:

  • In het vergunningen domein moet meer digitaal worden gewerkt (in plaats van werken in documenten en revisies)

  • De meeste ketenpartners onderkennen de noodzaak om meer landelijk data te kunnen uitwisselen

  • Vergunning informatie moet toegankelijker worden voor burger/bedrijf

  • En een meer uniform en efficiënter vergunning aanvraag proces is noodzakelijk, waarbij de initiatiefnemer meer verantwoordelijkheid krijgt om (digitaal) aan te leveren

  • Als uitvloeisel hiervan is de behoefte ontstaan om te verkennen of een (cq welke) landelijke voorziening voor vergunningverlening hierin ondersteuning kan bieden



Vereisten

De ideale kandidata voldoet aan de volgende eisen:

  • HBO of HBO+ werk- en denkniveau en afgeronde HBO- of WO-opleiding op het terrein van informatiekunde, bestuurskunde of milieukunde;

  • Minimaal 10 jaar ervaring als projectleider met projecten waarbij samenwerking tussen overheden centraal staat.

  • Beheersing Nederlandse taal in woord en geschrift

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten