Yacht Freelance

Freelance Senior Content Coördinator/Content Specialist Programma Open Overheid (ZZP)

Geplaatst 16 jul. 2024
Project ID: 9162142
Plaats
Den Haag
Uren
32 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 15 jul. 2024
Einde: 15 jan. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 19 jul. 2024 12:00
  • Belangrijk dat je voldoet aan alle harde eisen en zo goed mogelijk aan de wensen.

  • We ontvangen graag heldere motivatie en CV, beide in het Nederlands


Opdrachtgever

Directoraat-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie | Programma Open Overheid

Het rapport 'Ongekend onrecht’ (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/15/kabinetsreactie-op-het-rapport-ongekend-onrecht) heeft veel losgemaakt. Het Kabinet viel er zelfs over in januari 2021. De Kabinetsreactie op dit rapport van de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag (POK) is inmiddels doorvertaald naar concrete verbeterplannen. Een daarvan is het generieke actieplan informatiehuishouding Rijksoverheid 'Open op Orde’ dat op 6 april 2021 naar de Tweede Kamer ging. Voor de centrale coördinatie van deze Rijksbrede verbeteroperatie - waar voor de planperiode 2021-2026 € 800 miljoen is vrijgemaakt - is het Team Informatiehuishouding neergezet, als onderdeel van het bredere programma Open Overheid.

Organisatie omschrijving

Het rijksbrede programma Open Overheid heeft tot doel om de openheid van de Rijksoverheid te vergroten en haar informatiehuishouding en -voorziening te verbeteren. Door ruimer en actiever overheidsinformatie te delen, neemt de transparantie rondom beleidskeuzes toe. Openheid draagt ook bij aan het goed functioneren van de overheid. Een goede informatiehuishouding stelt de Rijksoverheid daarbij in staat om op een betrouwbare en transparante wijze haar taken uit te voeren. Journalisten, burgers en onderzoekers worden zo beter en sneller geholpen. Het programma verbindt twee sporen die in wisselwerking met elkaar moeten leiden tot een (meer) open overheid, te weten: (1) openbaarmaking (actief en op verzoek), en (2) informatiehuishouding.


Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) waarborgt de kernwaarden van de democratie. BZK staat voor een goed en slagvaardig openbaar bestuur en een overheid waar burgers op kunnen vertrouwen. Zo draagt BZK eraan bij dat burgers kunnen wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen, in buurten waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is. Daarnaast werkt BZK aan een kleinere en efficiëntere overheid, zodat met een minimum aan middelen het maximale voor burgers en bedrijven wordt bereikt. Onze missie: ‘samen leven en wonen, in een democratische rechtsstaat, met een slagvaardig bestuur. BZK, duidelijk voor mensen.’

DG Digitalisering en Overheidsorganisatie

Onder het ministerie van BZK ressorteren onder andere vier directoraten-generaal. Het directoraatgeneraal Overheidsorganisatie (DGDOO) werkt aan een moderne overheid. Een overheid die flexibel georganiseerd is, die werkt aan de ontwikkeling van één overheid die goed werkgeverschap toont en technologie effectief inzet. Daarbij staat de informatiesamenleving centraal en is de rol van de overheid een afgeleide van de behoeftes van de samenleving. Dat doet zij door:

  • Te zorgen voor een modern werkgeverschap van de overheid dat inspeelt op veranderingen op de arbeidsmarkt en uitgaat van hoogwaardig ambtelijk vakmanschap.

  • Concrete voorstellen te doen voor de rol van de overheid in de i-samenleving en de regie te nemen in de interbestuurlijke uitwerking en uitvoering daarvan.

  • Te bevorderen dat ICT in het Rijk optimaal en efficiënt wordt ingezet en de kaders te stellen voor de informatisering van het Rijk.

  • De opbouw van één bedrijfsvoering voor het Rijk, met toegevoegde waarde voor het primaire proces van de departementen.

Opdrachtomschrijving

De Rijksoverheid streeft naar meer openheid zodat alle inwoners van Nederland kunnen zien wat zij doet. Overheidsinformatie is van iedereen. Daarom delen we zoveel mogelijk vanuit het principe ‘Open tenzij…’. Openheid helpt aan meer vertrouwen in de overheid. Wil jij bijdragen aan een transparante overheid? Ben jij een ervaren en zelfstandige content coördinator met een uitgebreide staat van dienst? Hebben Content Management Systemen geen geheimen voor jou en schakel je moeiteloos tussen verschillende kanalen en stakeholders? Voel je je thuis in een dynamische, politiek-bestuurlijke omgeving? Dan is deze opdracht bij het interdepartementale programma Open Overheid iets voor jou.

Werkzaamheden/taken:

  • Je maakt deel uit van een team met drie communicatieadviseurs, een redacteur en een projectleider/teamleider. Je rapporteert aan de projectleider.

  • Alles wat speelt binnen het programma Open Overheid komt samen bij jou en moet via de juiste kanalen worden gecommuniceerd. Denk aan nieuws, interviews, algemene informatie, events, video’s, praktijkvoorbeelden, voortgangsinformatie etc.

  • Je werkt nauw samen met collega’s uit je team, redacteuren en inhoudsdeskundigen van onze partners. Je hebt een aanjaagfunctie om alle content bij elkaar te krijgen.

  • Je bent voorzitter van het redactieoverleg en voert de regie over alle content en kanalen. Je maakt praktische afspraken over wijze van afstemmen en samenwerken;

  • Je beheert alle kanalen van het programma Open Overheid, zoals de website, LinkedIn en interne communicatiekanalen. Ook zet je content door naar onze (media)partners.

  • Je maakt een samen met de redacteur een contentstrategie en werkt volgens een duidelijke contentplanning.

  • Je beoordeelt de kwaliteit van de aangeleverde informatie en geeft een terugkoppeling;

  • Je verzamelt en analyseert proactief informatie en data en levert maandelijkse rapportages aan.

  • Je doet zoekwoordenonderzoek en ziet erop toe dat de resultaten opgenomen worden in de content. Je doet voorstellen voor inzet betaalde vindbaarheid.

  • Je adviseert leidinggevende over doorontwikkeling van de kanalen en werkprocessen.

  • Je stuurt externe bureaus aan voor gebruikersonderzoeken van o.a. de website.

  • Je geeft presentaties over voortgang en ontwikkelingen van de kanalen.

  • Je schrijft als achtervang van de redacteur nieuwsberichten, teksten over evenementen en LinkedIn posts.

  • Je helpt collega’s op weg bij het publiceren van content op de website en andere kanalen




Functie-eisen

  • Minstens acht jaar ervaring als content coördinator in een politiek-bestuurlijke omgeving, bij voorkeur binnen de Rijksoverheid.

  • Diepgaande kennis en ervaring met diverse Content Management Systemen (CMS), webstatistieken tools en nieuwsbriefsystemen.

  • Ervaring met het schrijven van toegankelijke en aansprekende teksten voor diverse doelgroepen.

  • Kennis van en ervaring met (organische) vindbaarheid, metadata, toegankelijkheid (o.a. webrichtlijnen 2.0), gebruiksvriendelijkheid, begrijpelijkheid en webanalyse;

  • Kennis van doelgroepen, de wijze waarop doelgroepen informatie verwerken

  • Ervaring in het ontwikkelen en implementeren van contentstrategieën en kunt bijdragen aan de doorontwikkeling van platforms.

  • Ervaring met digitale communicatie: kennis van en ervaring met het inzetten van verschillende digitale communicatiekanalen voor effectieve informatieverspreiding.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten