Yacht Freelance

Freelance Senior Communicatieadviseur Programma Herberekeningen Bruggen en Viaducten (ZZP)

Geplaatst 21 aug. 2024
Project ID: 9164278
Plaats
Utrecht, Hybride
Uren
24 Uur/week
Periode
8 maanden
Start: 2 sep. 2024
Einde: 1 mei 2025
Tarief
80 - 107 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 27 aug. 2024 12:00
  • Belangrijk dat je voldoet aan alle harde eisen en zo goed mogelijk aan de wensen. Graag duidelijk vermelden in je motivatiebrief.

  • We ontvangen graag heldere motivatie en CV, beide in het Nederlands.



Opdrachtomschrijving:

Veel bruggen en viaducten in Nederland zijn in de decennia na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Sindsdien is het verkeer geïntensiveerd; er is meer verkeer en het verkeer is veel zwaarder geworden. Objecten bereiken daardoor eerder hun technische einde levensduur dan oorspronkelijk voorzien. De ontwerpberekeningen van destijds zijn niet toereikend om de constructieve veiligheid en restlevensduur te bepalen conform de huidige normen.

Daarom zijn object specifieke ‘herberekeningen’ nodig om vast te stellen of een brug of viaduct constructief veilig is. Op basis van de herberekeningen zal een advies gegeven worden aan de beheerder van het object. Na besluitvorming zullen, indien nodig, (tijdelijke) maatregelen mogelijke getroffen worden. Dit proces vereist specialistische kennis bij ingenieursbureaus en Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat heeft een zwaardere regierol dan bij reguliere ingenieursdiensten.

RWS heeft 3 raamovereenkomsten (ROK’s) gesloten voor het uitvoeren van de Herberekeningen bruggen en viaducten, de ROK’s zijn toegewezen per discipline (Staal, Beton, Beweegbaar). Per ROK zijn meerdere ingenieursbureaus gecontracteerd.

Rijkswaterstaat heeft samen met de raamcontractanten (ingenieursbureaus) het “Bureau Herberekeningen” opgericht. Dit is een samenwerkingsforum met als doel het aantal uitgevoerde herberekeningen per jaar te verhogen (o.a. door het verkorten van de herberekeningsprocessen) en de kwaliteit van de herberekeningen te verbeteren. Om dit doel samen te bereiken is er een convenant op hoofdlijnen opgesteld, om de samenwerking en kennisdeling tussen de deelnemende partijen te bevorderen.




Taken

Als communicatieadviseur begrijp je als geen ander wat de kracht van communicatie is. Je verstaat je vak en bent hierin een inspiratie voor collega’s. Je adviseert het lijn-, programma- en omgevingsmanagement op strategisch, tactisch en operationeel niveau, waarbij je het volledige vakgebied overziet en de verantwoordelijkheid draagt voor de goede advisering en ondersteuning. Je treedt op als sparringpartner voor het lijn- en programmamanagement en denkt hierbij aan alle elementen die nodig zijn om de communicatie te laten aansluiten bij hun behoefte en doelstellingen. Je bepaalt en adviseert over de beste aanpak, middelen, timing en ook heb je het stakeholdermanagement scherp op je netvlies. Je brengt kansen en risico’s in beeld en legt verbanden tussen in- en externe ontwikkelingen. Ook regisseer en coördineer je de diverse voorkomende communicatieactiviteiten. De corporate communicatiestrategie vormt het kader voor je werkzaamheden, die je in je adviezen bewaakt en ten uitvoer brengt.


Samen met anderen

Je maakt onderdeel uit van het programmateam, waardoor je intensief samenwerkt met en optreedt als contactpersoon naar de marktpartijen. Je hebt van nature gevoel voor politiekbestuurlijke verhoudingen en bent op de hoogte van relevante politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Je onderhoudt actief een in- en extern netwerk. Bij de uitvoering van de werkzaamheden draag je op proactieve wijze zorg voor afstemming met alle betrokkenen, waaronder met je collega’s in de communicatieketen en jouw interne klanten. Deze sensitiviteit in combinatie met je uitstekende adviesvaardigheden stellen je in staat om op een natuurlijke wijze jouw omgeving in het werk te betrekken, hen te overtuigen en de beoogde resultaten te bereiken.

Elke dag beter

Het vergroten van de communicatiekracht is wat jou iedere dag drijft. Je signaleert en initieert mogelijkheden om processen en producten te verbeteren en zodoende een optimale inzet van communicatiemiddelen te realiseren. Ook evalueer je je eigen werkwijzen en draag je nieuwe inzichten over aan collega’s. Je vakkennis houd je actueel. 

Resultaat opdracht:

Het doel van deze uitvraag is om te voorzien in de behoefte van strategisch/tactisch communicatieadvies en het opstellen van de communicatiestrategie en het communicatieplan voor het bureau Herberekeningen. Hiervoor dient de communicatieadviseur zich in te leven in het programma herberekeningen, zodat er een kernboodschap en een basis Q&A opgesteld kan worden. Deze kernboodschap en Q&A zal logischerwijs moeten aansluiten op de RWS kernboodschappen. De communicatieadviseur dient op de hoogte zijn van en werken vanuit de werkwijze, kaders en richtlijnen van Rijkswaterstaat op het gebied van (publieks-)communicatie.




Harde-eisen:

• Afgeronde Hbo-opleiding op het gebied van communicatie.

• Minimaal 3 jaar aantoonbare kennis van en ervaring met corporate communicatieadvisering.

• Aantoonbare ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving.

• Ervaring met alle onderdelen van en rollen in het adviesproces (diagnose en onderzoek, analyseren, adviseren/ presenteren, implementatie, evalueren, rapporteren schriftelijk en mondeling). 




Functie-wensen:

• Proactieve houding en ervaring in gezamenlijk optrekken in communicatieuitingen samen met meerdere partijen. Aantoonbaar d.m.v. CV en /of gesprek. (100 punten per jaar ervaring) Maximaal 300 punten;

• Organisatievermogen m.b.t. het organiseren van lunchlezingen, webinars, (mini-)symposia en PSU's (100 punten per jaar ervaring) Maximaal 300 punten.

• Kennis van en ervaring met communicatieadvisering en mediawoordvoering ten aanzien van programma’s met landelijke impact. (100 punten per jaar ervaring) Maximaal 300 punten.

• Ervaring op communicatiegebied binnen Rijkswaterstaat (50 punten per jaar ervaring) 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten