Yacht Freelance

Freelance Senior Communicatieadviseur Communicatie en Gedrag (ZZP)

Geplaatst 18 jul. 2024
Project ID: 9162322
Plaats
Den Haag
Uren
36 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 12 aug. 2024
Einde: 11 feb. 2025
Tarief
0 - 105 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 22 jul. 2024 12:00
  • Belangrijk dat je voldoet aan alle harde eisen en zo goed mogelijk aan de wensen.

  • We ontvangen graag heldere motivatie en CV, beide in het Nederlands



Opdrachtomschrijving:

RDDI zoekt per direct een senior communicatieadviseur communicatie en gedrag voor 32-36 uur per week. Om het bewustzijn van rijksmedewerkers van het belang van een informatiehuishouding op orde te vergroten en hen bewust te maken van hun eigen rol daarin heeft RDDI in samenwerking met rijksorganisaties meerdere communicatiecampagnes gevoerd over werken met overheidsinformatie.


De campagnes #LekkerOpOrde (2022) en Goed Bewaard (2020) hebben in het creëren van meer awareness een belangrijke rol gespeeld. In 2023 is de uitrol van de vervolgcampagne Goed opslaan is zo gedaan (F12) opgegaan in (de ontwikkeling van) de Zorgvuldig en Open (ZO!)-campagne die het programma Open Overheid in de tweede helft van 2024 zal uitrollen. De senior adviseur staat aan de lat om de oude/bestaande campagnetoolkits Lekkeroporde, Goedbewaard en WoozitdatZoo https://www.informatiehuishouding.nl/projecten/gedrag-inoverheidsinformatie/campagnes te actualiseren en herijken en in lijn te brengen met de nieuwe rijksbrede zorgvuldig en open (ZO) campagne. In het traject dat we voor ogen hebben peilt de adviseur de behoefte bij de departementen en rijksorganisaties.

De adviseur zorgt ook dat de doelgroepen de nieuwe middelen kunnnen vinden en daadwerkelijk benutten. De adviseur werkt nauw samen met de contentexpert van het projectteam Informatie over Informatie. De adviseur maakt deel uit van het brandteam van het Programma Open Overheid. Naast het actualiseren communicatiemiddelen op de onderwerpen Informatiehuishouding en Openbaarmaking en het inrichten van een deelcampagnetoolkit onder de ZO koepel, gaat de adviseur ook zowel op strategisch als tactisch niveau aan de slag met de doorontwikkeling van de toolkit voor leidinggevenden.


Ook is de adviseur betrokken bij de verdere uitrol van de Toolkit Informatiehuidhouding voor Teams, gebaseerd op gerdragsonderzoek https://www.informatiehuishouding.nl/projecten/gedrag-inoverheidsinformatie/toolkit-informatiehuishouding de adviseur verkend op welke manier deze instrumenten en interventies deel kunnen uitmaken van de ZO campagne.



Aard van de relatie opdrachtgever - opdrachtnemer:

Het communicatieteam van RDDI bestaat uit een projectleider, vier communicatieadviseurs en een secretaris. Iedere adviseur heeft een eigen takenpakket en is verantwoordelijk voor een deel van de werkzamheden. Ivm ziekte is de senior communicatieadviseur verantwoordelijk voor taakgebied gedrag en campagnes uitgevallen. Naast het communicatiesteam is de projectleider ook verantwoordelijk voor het project Informatie over Informatie, dit team bestaat naast de projectleider uit een inhoudelijke projectadviseur en een contentexpert. In de dagelijkse praktijk werken de 2 team als 1 team samen. De projectleider stuurt op resultaat. De projectleider wordt op zijn beurt aangestuurd vanuit vanuit de portefeuillehouder (P verantwoordelijk) en het MT.



Achtergrond opdracht:

Als overheid streven we naar meer openheid, transparantie en responsiviteit. Dat is geen doel op zich: de overheid wil open zijn zodat alle inwoners van Nederland kunnen volgen hoe beleidskeuzes worden gemaakt en vraagstukken worden beantwoord. Openheid draagt zo bij aan vertrouwen en aan de democratie. Om dat te bereiken moeten we onze informatiehuishouding op orde krijgen. Zodat inwoners van Nederland informatie van de overheid eenvoudig kunnen vinden of opvragen. Daarnaast kunnen we ons werk beter doen als informatie juist en vindbaar is opgeslagen. Het veranderen van gedrag is complex. De ervaring leert dat er een kloof is tussen iets weten, het willen en het ook werkelijk doen. Om tot het juiste gedrag te komen moeten medewerkers:

•   zich ervan bewust zijn dat ze iets moeten

•   de juiste houding hebben

•   weten wat ze moeten doen

Daarnaast moet op dat juiste gedrag gestuurd worden en moet goed omgaan met overheidsinformatie worden ingebed in de manier van werken. Het Rijksprogramma Duurzame Digitale Informatiehuishouding (RDDI) houdt zich bezig met het ondersteunen van de Rijksbrede veranderopgave ter verbetering van de informatiehuishouding. Het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) ondersteunt de rijksoverheid om bij het hele Rijk de digitale informatiehuishouding op orde te brengen en duurzaam toegankelijk te maken. RDDI helpt rijksorganisaties bij het organiseren, vindbaar en duurzaam toegankelijk maken van alle digitale informatie.

Samen met experts werken we projectmatig aan oplossingen voor veel voorkomende knelpunten. Samen met andere informatieprofessionals en departementen maken we rijksbrede kaders, handreikingen en andere praktische instrumenten waar rijksorganisaties mee aan de slag kunnen. RDDI draagt ook bij aan gedragsverandering van rijksmedewerkers, het ontwikkelen van het vakmanschap. RDDI is een tijdelijke organisatie, projectmatig werken voert boventoon, veel personele wisselingen, lerende organisatie, platte organisatie met grote mate van collegialiteit.



Organisatorische context:

RDDI is een Rijksprogramma dat per jaar verschillende projecten uitvoert. Door de tijdelijke aard van de organisatie is er geen vaste formatie en wordt er geworven op basis van detachering of inkoop. Om de projecten tijdig af te kunnen leveren is het belangrijk dat zeker bij al lopende projecten medewekers worden geworven met veel kennis over het onderwerp en het liefst ook kennis van de thema's Informatiehuishouding en openbaarmaken met RDDI (vanuit eerdere opdracht bij de rijksoverheid/RDDI of via een eerdere opdracht bij een departement of rijksorganisatie of bij een van onze samenwerkingspartners) en de RDDI werkwijze. 





Harde-eisen:

• minimaal 3 jaar ervaring met communicatie over informatiehuishouding en openbaarmaking

• minimaal 3 jaar ervaring met gedrag en verandercommunicate

• HBO opleiding




Functie-wensen:

• ervaring bij overheidsorganisaties

• ervaring met verandermanagement

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten