Yacht Freelance

Freelance Senior Beleidsmedewerker Energietransitie (ZZP)

Geplaatst 24 jan. 2024
Project ID: 9148717
Plaats
Den Haag
Uren
36 Uur/week
Periode
7 maanden
Start: 1 feb. 2024
Einde: 31 aug. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 9 feb. 2024 12:00

Heb jij affiniteit met de energietransitie en wil jij bijdragen aan het toekomstbestendig houden van het elektriciteitsnet en de warmtevoorziening in Den Haag en collega’s/het bestuur hierover adviseren?

 

De gemeente Den Haag heeft een stevige ambitie: Den Haag wil de komende jaren flinke stappen zetten naar een klimaatneutrale stad. Daartoe zal de gemeente inhoud geven aan en regie voeren op de energietransitie: 250.000 woningen en 30.000 kantoren en bedrijfspanden moeten de komende jaren worden verduurzaamd en aangesloten worden op een duurzame energievoorziening. In de stad gaat steeds meer gebruik gemaakt worden van elektriciteit door bijvoorbeeld warmtepompen en elektrische auto’s. Deze elektriciteit wordt steeds vaker opgewekt met zonnepanelen in de stad. Andere delen van de stad worden op het warmtenet en een duurzame warmtebron aangesloten.

 

Als senior beleidsmedewerker ga jij bijdragen aan het toekomstbestendig houden van het elektriciteitsnet en aan het uitbreiden van warmtenetten. Jij bent thuis in onderwerpen als congestie, netverzwaring, openbare ruimte, business cases van energie, warmtenetten en de ruimtelijke impact hiervan.

 


Wat ga je doen?


De ambitie om een klimaatneutrale stad te worden vraagt om stevige interventies om steeds meer Haagse huishoudens te verduurzamen en over te laten stappen van aardgas naar andere, schone energiebronnen. De gewenste aanpakt draagt zowel fysiek als sociaaleconomisch bij aan een duurzame omschakeling in de stad. Vanuit jouw rol zal je bijdragen aan deze transitie en ben je in staat om integraal naar de opgave te kijken.

 

Snelle ontwikkelingen op onder andere het gebied van energietransitie, elektrificatie van bedrijven en elektrisch rijden vragen om een stevige aanpak om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te houden. Uitbreiding van warmtenetten vraagt om een grootschalige investering en brengt werkzaamheden in straten en woningen met zich mee. In samenwerking met collega's, de netbeheerder, andere overheden en energiebedrijven ga jij in beeld brengen wat hiervoor nodig is. Je zorgt ervoor dat in plannen rekening wordt gehouden met benodigde extra ruimte en infrastructuur. Daarnaast bouw je met onze partners aan een strategie voor de (middel)lange termijn. Daarvoor zorg je voor agendering en bewustwording van dit urgenter wordende thema binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. 

 

De verduurzaming van de warmtevoorziening, inclusief grootschalige elektrificatie in de stad is een uitdagende ambitie, met jouw bijdrage zorg je ervoor dat de stad ook over tien jaar nog op een duurzame manier van elektriciteit voorzien kan worden. Je bent in staat om gezamenlijk met het team concrete resultaten neer te zetten. Je zorgt voor draagvlak, zowel binnen als buiten de organisatie rekening houdend met politiek-bestuurlijke wensen en ben instaat een helder advies op te stellen voor collega’s en het bestuur.



Wat vragen wij?


Je bent een enthousiaste collega met academisch werk- en denkniveau. Je hebt meerdere jaren werkervaring als (senior) beleidsmedewerker. Je bent communicatief vaardig, zowel mondeling als schriftelijk. Daarnaast ben je proactief, een netwerker en resultaatgericht. Je bent flexibel en voelt je thuis in een dynamische en politiek-bestuurlijke omgeving. Je bent in staat beleid, strategie, lobby, onderzoek en stakeholdermanagement te combineren.



Wie zijn wij?


Als Senior Beleidsmedewerker Energietransitie ben je werkzaam bij de afdeling Energietransitie. Deze afdeling valt onder de portefeuilledirecteur Energietransitie en Mobiliteit en bestaat naast het team Strategie en Beleid uit het team Programmaontwikkeling en Ondersteuning en het team Planontwikkeling en Activatie. Het afdelingshoofd Energietransitie is met de afdeling Energietransitie verantwoordelijk voor de strategische (beleids-)visie op de energietransitie in Den Haag en de realisatie. Samen staan zij aan de lat voor het ontwikkelen van beleid, het uitvoeren en/of begeleiden van projecten en het voeren van regie betreffende de energietransitie in de gemeente Den Haag.

 

Je komt te werken in een team van 12 beleidsmedewerkers die allemaal vanuit een intrinsieke motivatie een stevige link hebben met de energietransitie. Er is een inhoudelijk gedreven samenwerking met elkaar en er is veel contact onderling doordat het team vrij klein is. 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten