Yacht Freelance
Freelance Projectmanager Mirt Stadsas Dordrecht (ZZP)
Graag ontvangen we een CV waaruit duidelijk blijkt dat je in ieder geval aan de functie-eisen voldoet. Laat dit ook duidelijk naar voren komen in je motivatiebrief.
Beschikbaarheid: Gemiddeld 24 uur per week
Looptijd: De opdracht is voor één jaar (optie op verlenging met één jaar)
Integraal projectmanager ‘Stadsas Dordt’
Dordrecht is de oudste stad van Holland met vele monumenten, schitterend gelegen aan De Biesbosch en omringd door prachtige rivieren. De gemeente Dordrecht is met 120.000 inwoners een van de grotere gemeenten van Nederland. Dordrecht zet in op groei van het inwonersaantal en wil jongeren en gezinnen aan de stad verbinden. Binnen de gemeente zijn er ruim 56.000 woningen.
Om haar bijdrage te leveren aan de woningvoorraad zal Dordrecht, als onderdeel van de Mobiliteit en Verstedelijkingsalliantie Leiden Dordrecht, de komende periode 10.000 woningen en voorzieningen (laten) realiseren in het gebied rond het spoortraject dat binnen de stadsgrenzen van Dordrecht-Zuid tot Zwijndrecht loopt, aangeduid als de ‘Stadsas Dordt’. https://cms.dordrecht.nl/Inwoners/Overzicht_Inwoners/Projecten/Ontwikkeling/Stationsgebied
Binnen dit programma valt ook de Deelstudie MIRT Verkenning Knooppunt Dordrecht. Deze Deelstudie is één van de 6 deelstudies van de integrale MIRT Verkenning Oude Lijn.
Wij zijn op zoek naar een integraal projectmanager MIRT Verkenning Knooppunt Dordrecht voor de programmaorganisatie Stadsas Dordt.
Algemene beschrijving en rol in het project
De integraal projectmanager MIRT Verkenning Knooppunt Dordrecht is eindverantwoordelijk voor het realiseren van de projectopdracht binnen de gestelde kaders van de MIRT verkenning en valt binnen het Programma Stadsas Dordt onder verantwoordelijkheid van de programmadirecteur Stadsas Dordt .Concreet voor de MIRT verkenning Knooppunt Dordrecht betekent dit het doorlopen van de fases binnen de MIRT Verkenning en in samenwerking met de andere deelstudies en de partners (ProRail, NS en PZH) binnen de MIRT Knooppunt Dordrecht komen tot het opleveren van beslisinformatie voor een Nota Kansrijke Oplossingen en Voorkeursalternatief. De PM wordt hierop (op knooppunt niveau) aangestuurd en aangesproken door het directieoverleg Oude Lijn en directieoverleg Knooppunt Dordrecht waarin de partners NS Stations, ProRail, Provincie Zuid Holland ook vertegenwoordigd zijn.Intern richt de PM zich vooral op de samenwerking tussen de partners, waarbij gezamenlijkheid op inhoud en proces een belangrijk uitgangspunt is om tot de juiste beslisinformatie te komen. Extern is de projectmanager de vertegenwoordiger van het knooppunt (locatieregisseur)binnen het grotere geheel van de totale MIRT-Verkenning Infrastructuur en Knooppunten Oude Lijn.
De PM stuurt de projectgroep (met partners) integraal aan en managet daarbij de onderlinge raakvlakken. De PM organiseert tevens de integrale inbreng van Dordrecht in de MIRT verkenning.
De PM is verantwoordelijk voor de volgende werkprocessen:
1. Opdrachtrealisatie
2. Projectsturing en samenwerking
3. Capaciteitsmanagement
Taken en verantwoordelijkheden
De projectmanager geeft leiding aan een project met verschillende externe partners die hebben uitgesproken dat gezamenlijkheid op inhoud en proces van het grootste belang is. De PM moet deze gezamenlijkheid bevorderen door het samenwerkingsproces te faciliteren vanuit een onafhankelijke positie. Een en ander volgens de afspraken die zijn vastgelegd in de governance structuur.
De projectmanager is verantwoordelijk voor:
het tot stand komen van de beslisinformatie die nodig is om de betreffende fase van de MIRT verkenning te kunnen afronden (beslis- of fase documenten) en levert hiervoor tevens het Plan van Aanpak voor de volgende fase van de MIRT verkenning.
het managen van de raakvlakken en het bevorderen van de samenwerking tussen de deelnemende partners.
het informeren van de stuurgroep over de voortgang van het project (aan de hand van de voortgangsrapportages).
de benodigde capaciteit (mensen en middelen) voor de realisatie van het project.
escalatie via Directeuren Overleg Knoop Dordrecht naar de organisatie van de projectpartners als de beschikbaarheid en kwaliteit van de inbreng van project- en werkgroep leden in het geding is en hij dit niet zelf binnen zijn mandaat kan oplossen.
het bespreken van capaciteitsknelpunten en rapporteert consequenties van niet beschikbaar zijn van capaciteit in rapportages naar de stuurgroep.
de uitvoeringsovereenkomsten met partijen die diensten opleveren ten behoeve van de verkenning, met name het adviesconsortium dat via een separate aanbesteding is gecontracteerd.
het voorzitten van de projectgroep waarin de partners ProRail, NS Stations, Provincie Zuid-Holland en gemeente Dordrecht vertegenwoordigd zijn.
Projectsturing en samenwerking
De projectmanager zorgt voor verbindend leiderschap en creëert/versterkt het teamgevoel en stuurt op:
focus op het gemeenschappelijke resultaat;
het geven en nemen van verantwoordelijkheid;
het aangaan van commitment;
het aanspreken (positief en kritisch);
het bespreekbaar maken van dilemma’s;
het bevorderen van het onderlinge vertrouwen.
De projectmanager:
informeert zorgvuldig en expliciet binnen het projectteam, met overige betrokkenen. Binnen het project is een aantal werkgroepen opgestart waarin de partners zijn vertegenwoordigd die verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van (input om te komen tot) de beslisinformatie.
is verantwoordelijk voor het afstemmen met de andere deelprojecten Oude Lijn en is de vertegenwoordiger van knooppunt Dordrecht in het Projectteam Oude Lijn.
is eindverantwoordelijk voor de risico’s en daarmee ook voor het creëren van (draagvlak voor) het risicomanagementproces.
beslist over het inzetten van beheersmaatregelen en van reserveringen onvoorzien in het project.
besluit over voorstellen tot wijziging voor zover deze binnen zijn mandaat vallen. Zo niet, dan legt hij ze voor aan de stuurgroep.
past waar nodig de deelbudgetten aan op basis van daadwerkelijke stijging van de prognose eindstand van (deel)producten conform de mandateringsafspraken.
Wat neem je mee?
Je hebt een afgeronde relevante hbo- en/of wo opleiding;
Je hebt minimaal 10 jaar relevante ervaring met MIRT verkenningen en/of grote gebiedsontwikkelingsprojecten/programma’s bij een gemeente dan wel rijksoverheid en ruime kennis van programma/projectmanagement (bij voorkeur bij een gemeentelijke organisatie of bij een adviesbureau werkend voor de overheid);
Je hebt ervaring met bestuurlijke processen;
Je bent een senior, met strategisch inzicht, die zichtbaar is en een proactieve bijdrage levert aan het verder professionaliseren van het intergemeentelijk Projectmanagementbureau (iPM);
Je hebt ruime ervaring met het optreden in overlegsituaties en het daarin toelichten en verdedigen van het standpunt van de gemeente, alsmede het doen van voorstellen;
Je bent een goede netwerker en een gewaardeerd gesprekspartner met uitstekende communicatieve- en beïnvloedingsvaardigheden.
Als persoon ben je analytisch sterk, schakel je makkelijk tussen niveaus en onderwerpen en ben je een resultaatgerichte- en collegiale teamspeler. Je beschikt over een gezonde dosis humor, inlevingsvermogen, organisatiesensitiviteit en zelfreflectie. Je toont eigenaarschap, werkt vanuit een verbindende rol en hebt een gezonde dosis overtuigingskracht.