Yacht Freelance
Freelance Projectleider Solar Carport (ZZP)
Ambitie duurzame energie en zon op parkeerplaatsen
In het kader van de Regionale Energiestrategie R’dam- Den Haag draagt elke gemeente in onze regio bij aan de realisatie van duurzame energie. De totale doelstelling van de regio is het realiseren van 2,8 tot 3,2 Twh duurzame energie in 2030. Daarom zetten we stevig in op realisatie van zonne-energie. In de RES Rotterdam Den Haag 1.0 is ingezet op het realiseren van 104 GWh zonne-energie op parkeerterreinen in 2030. In het uitvoeringsprogramma dat is opgesteld als onderdeel van de RES 1.0 is als tussentijdse doelstelling geformuleerd dat 40% van deze doelstelling gerealiseerd moet zijn in 2025. Dat betekent dat in 2025 ten minste 42 GWh (per jaar) zonne-energie boven parkeerplaatsen opgewekt moet worden. Met deze uitvraag willen we bereiken dat er een solar carport wordt gerealiseerd als bijdrage aan deze doelstelling en dat hiervoor een projectleider wordt ingehuurd.
In het provinciale beleid staat bij het realiseren van duurzame energie meervoudig ruimtegebruik centraal. Daarnaast heeft de raad het beleidskader zonne-energie vastgesteld op 30 maart 2023. Bij het realiseren van zonne-energie staat ook hierin meervoudig ruimtegebruik centraal. Zonne-energie zal gerealiseerd worden bij/op:
Op waterbassins bij tuinders;
Nabij infrastructuur;
Op parkeerplaatsen;
Gronden als het niet gaat om landbouwgronden of gronden binnen natuurgebieden. Dit voorstel heeft betrekking op zonne-energie op parkeerplaatsen.
In het beleidskader zonne-energie is opgenomen dat onze gemeente ongeveer 254.000 m2 aan openbare parkeerplaatsen kent, die groter zijn dan 500 m2. We schatten in dat 30% van dit oppervlakte te benutten is voor de realisatie van zonne-energie. Daarvan ambiëren we dat 40% wordt voorzien van zonnepanelen. Dit maakt het opwekpotentieel voor dit focusgebied 4,7 GWh. We willen graag een voorbeeldfunctie vervullen en zien een mogelijkheid voor het realiseren van een pilotproject voor zon op een parkeerplaats naast het gemeentehuis. Hiervoor is eerder dit jaar een indicatieve offerte ingediend.
1.2 Projectresultaat
In januari en februari 2024 is een haalbaarheidsanalyse uitgevoerd voor een solar carport op het parkeerterrein naast het gemeentehuis. Deze haalbaarheidsanalyse is uitgevoerd en behoort nu nog tot stukken, waarop de geheimhouding is opgelegd.
De haalbaarheidsanalyse bevat de volgende elementen:
1. Analyse van technische mogelijkheden (varianten, elektra aansluiting, fundering);
2. Analyse van interne aspecten (beheer, exploitatie, relatie met laadconsessie);
3. Analyse van subsidiemogelijkheden (Zonnig Zuid-Holland);
4. Opstellen business case met uitgangspunt: 1 solar carport met 10 laadpalen. Deze business case omvat een totale kostenraming van de investering en de verwachte energieopbrengsten;
5. Mogelijkheden voor aansluiting (Stedin, Omgevingsvergunning etc);
6. Opstellen programma van eisen (regionaal voorbeeld aanwezig).
Uit de haalbaarheidsanalyse is een positieve business case gekomen voor de solar carport.
Op basis van de haalbaarheidsanalyse en het opgestelde concept-programma van eisen dient de projectleider aan de slag te gaan om de solar carport te realiseren.
1.3 Afbakening
Deze uitvraag betreft het opstellen van een haalbaarheidsanalyse voor het realiseren van de solar carport naast het gemeentehuis. Laadinfrastructuur dient als vraagstuk meegenomen te worden. De projectleider voert alle genoemde werkzaamheden uit en stemt intern af met de diverse gemeentelijke teams. Ook maakt deze een voorzet voor een B&W- en raadsvoorstel.
1.4 Beoogde effecten op termijn
De bouw van de solar carport financiële consequenties. Het vraagt een investering (gedeeltelijk gedekt door subsidie) en na realisatie leidt het tot inkomsten. Hiervoor is een investeringskrediet aangevraagd;
Het besparen op de gemeentelijke energieverbruiken en bijbehorende energierekening;
Met het realiseren van de solar carport wordt bijgedragen aan de RES-opgave en de gemeentelijke voorbeeldfunctie;
Mogelijk moet voor het twee jaarlijks uitvoeren van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in de bus naast het gemeentehuis een andere locatie gezocht worden.
1.5 Relatie met andere ontwikkelingen
Op deze locatie zijn geen andere ontwikkelingen voorzien. Voor het braakliggende terrein richting de landingsbaan Rotterdam Airport is de realisatie gepland van nieuwbouwwoningen in het kader van het gebiedsontwikkelingsproject Wilderszijde. De solar carport zal alleen bestemd zijn voor gemeentelijke werknemers en bezoekers van de gemeente. Beleidsinhoudelijk zijn er relaties met de huidige concessie op het gebied van laadinfrastructuur, met klimaatadaptatie en het elektriciteitsnetwerk. In samenwerking met de collega’s mobiliteit en APV dient gekeken te worden of een andere locatie, die aan de randvoorwaarden voldoet, voor het twee jaarlijkse bevolkingsonderzoek noodzakelijk is.
2 Aanpak (HOE?)
We starten met het selecteren van een (bouwkundig) projectleider, die dit proces gaat begeleiden. Deze projectleider stelt een plan van aanpak op voor het realiseren van de solar carport bij het gemeentehuis en zorgt voor realisatie van deze solar carport. Dit plan van aanpak wordt opgesteld in samenspraak met het projectteam en de opdrachtgever.
3 Beheeraspecten/Projectcontrol (GOTICK)
3.1 Geld
Voor de inhuur van een (bouwkundig) projectleider op HBO-niveau(met verstand van installatietechniek) is een geraamd bedrag beschikbaar binnen het budget duurzaamheid. Wij denken aan een urenraming van 16 uur per week gedurende 1 jaar vanaf 1 juni 2024.
Er zijn mogelijkheden voor subsidies. Deze zijn aan te vragen bij het Rijk (SDE) en de Provincie. Uiteraard is pas duidelijk of en hoeveel de bijdragen van deze subsidies zijn als deze zijn toegekend. Op dit moment is het zo dat de subsidieregeling Zonnig Zuid-Holland niet van toepassing is op solar carports op gemeentelijk terrein. We hebben vernomen dat het rijk werkt aan een landelijke subsidieregeling voor de solar carports. Er dient navraag naar de stand van zaken gedaan te worden.
Op termijn zijn er ook inkomsten (of lagere kosten) door het verminderen van verbruik van elektra door het gemeentehuis. Grote voordeel is dat zowel de opwek van energie en het verbruik van energie grotendeels tegelijkertijd is. De energie wordt immers overdag opgewekt én overdag gebruikt door de laadpalen, warmteopwekking van het gemeentehuis en ten slotte alle (computer)apparatuur en verlichting in het gemeentehuis. Risico op netcongestie of bijhorende boetes zijn daarmee beperkt.
Er is een indicatieve offerte en een haalbaarheidsanalyse beschikbaar voor de solar carport naast het gemeentehuis. Voor het plan van aanpak en de vervolgwerkzaamheden dient overlegd te worden met:
Medewerker vastgoed;
Medewerker facilitair;
Medewerker beheer;
Medewerker mobiliteit.
Overige collega’s worden ingeschakeld, indien daar aanleiding toe is (zoals inkoop, financiën, juridische zaken, APV/wijkmanager, vergunningverlening, advies over ruimtelijke inpassing etc.)
3.2 Informatie
Juridische/privacy aspecten
Mogelijk is een recht van opstal van toepassing. Dat zal afhankelijk zijn van een nadere analyse van de eigendomssituatie. Als zowel grond en opstal van de gemeente zijn en blijven is dit niet van toepassing. Verder zal er een Omgevingsvergunning aangevraagd moeten worden.