Yacht Freelance

Freelance Projectleider Ontwikkeling Bedrijventerrein Middengebied (ZZP)

Geplaatst 14 dec. 2023
Project ID: 9146185
Plaats
Nieuwerkerk aan den IJssel
Uren
36 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 jan. 2024
Einde: 1 jul. 2024
Tarief
120 - 140 €/maand
Uiterste voorsteldatum: 20 dec. 2023 23:00

Word je enthousiast van een gemeente met veel ambitie? En wil jij als senior projectleider jouw bijdragen leveren aan de ambitie om een nieuw bedrijventerrein te realiseren in de Zuidplaspolder? Ben jij ervaren en deskundig met de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen?


Dan zijn wij op zoek naar jou als projectleider voor de opgave Middengebied!

Je komt te werken binnen de aantrekkelijke en innovatieve groeigemeente Zuidplas! Je gaat aan de slag bij het cluster Gebiedsontwikkeling en Planeconomie dat vooral uit projectmanagers en -leiders, projectondersteuners, planeconomen, en juristen grondzaken bestaat. Dit cluster regisseert het volledige proces van totstandkoming van alle ruimtelijke ontwikkelingen van én in de gemeente Zuidplas. De medewerkers worden ingezet op opgaven, programma’s en projecten. 


Je gaat aan de slag voor de Opgave Middengebied. Je opdrachtgever is de Opgavemanager Middengebied, die integraal verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Middengebied in brede zin, en die functioneel leiding geeft aan het projectteam waar jij deel van uitmaakt. Jouw hiërarchische lijnmanager is het clusterhoofd Gebiedsontwikkeling en Planeconomie.



Zuidplas: de gemeente die je laat groeien!


Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. We bestaan 12 jaar, en net als een echte tiener groeien we hard. Dat biedt kansen: in je dagelijks werk én voor je carrière. Door onze ligging tussen Rotterdam en Gouda kun je jezelf ook aan grootstedelijke vraagstukken wagen. En de regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.

 

Zuidplas groeit de komende jaren flink in inwoneraantal en daarmee ook in het aantal collega’s in de organisatie. We staan voor uitdagende opgaven en passen onze werkwijze aan de vragen vanuit de samenleving aan. Om aan te sluiten op die ontwikkelingen is op interactieve manier een concernplan Zuidplas Groeit! en veranderplan gemaakt, inclusief een nieuwe organisatievisie voor Zuidplas. De organisatieontwikkeling heeft als stip op de horizon de hoofdopgaven: Opgavegericht, Zelforganiserend, Slagvaardig en Wendbaar en is nog in volle gang.

 

De gemeente Zuidplas is in 2010 ontstaan uit de samenvoeging van de gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel, Zevenhuizen en Moerkapelle, met als doel de ontwikkeling van het Middengebied (het 5e dorp). De gemeente heeft in andere woorden zijn bestaansrecht te danken aan de ambitie om het Middengebied tot ontwikkeling te brengen!


In 2021 is overeenstemming bereikt over een integrale ontwikkeling van het gebied, met onder meer twee bedrijventerreinen en een nieuw dorp van 8000 woningen. De gemeenteraad heeft in oktober 2023 de Nota van Uitgangspunten en de 1e grondexploitatie behandeld. Op basis daarvan kan de uitwerking en voorbereiding van een aantal gebiedsontwikkelingsprojecten voor de opgave Middengebied van start gaan. Eén ervan is gericht op de ontwikkeling van het eerste bedrijventerrein. Om de eerste woningen en het bedrijventerrein te kunnen ontsluiten is ook de aanleg van nieuwe infrastructuur vereist in de nieuwe wijken, als ook de aansluiting van de nieuwe infra op de bestaande infrastructuur in de nabije omgeving (gemeentelijke, provinciale en rijkswegen). 

Hoe zorgen we dat de eerste infrastructurele en gebiedsontwikkelingsprojecten binnen de opgave Middengebied tot een gedegen voorbereiding komen? Hoe werken we integraal en in goede afstemming met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit de bestaande dorpen en de Zuidplaspolder? Hoe houden we ook de afstemming met overige overheden, het eigen college en de gemeenteraad ook met de ambtelijk betrokkenen goed uitgelijnd? 

Als projectleider voor een project binnen de opgave Middengebied lever jij een gedragen concretisering van de projectopdracht, die passend is binnen de projectscope. Je zorgt voor de afstemming met de ambtelijk opdrachtgever (de opgavemanager Middengebied) en met de bestuurlijke opdrachtgever (portefeuillehouder Middengebied), en tevens voor het bestuurlijke besluitvormingstraject.

 

Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van jouw project binnen de gestelde kaders zoals de projectopdracht. Je legt verantwoording af aan de ambtelijk opdrachtgever, incl. de voortgangsrapportages.


Je voert onderhandelingen namens de gemeente met marktpartijen, bedrijven en andere overheden en zorgt voor een goede uitkomst. Daarnaast denk je mee over de strategie van de opgave Middengebied, en brengt daarbij de kennis in vanuit jouw project.

 

Als Projectleider ben je intern en extern het aanspreekpunt voor jouw project en tevens een sparringpartner voor jouw projectmedewerkers, clustermanagers, opgavemanager, omgevingsmanager Middengebied en het college van B&W. Je werkt in een multidisciplinair team, en stuurt de projectmedewerkers functioneel aan.



Je (dagelijkse) activiteiten bestaan onder meer uit:

  • Verhelderen van de projectscope, en concreet vertalen naar een projectopdracht.

  • In overleg met de opgavemanager inrichten van en sturing geven aan het multidisciplinaire projectteam om de vastgestelde projectopdracht tijdig en correct uit te voeren. 

  • Communiceren met gemeentebestuur, ambtelijke organisatie, externe bestuurders en inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisatie.

  • Benoemen van relevante ontwikkelingen, als ook de koppelkansen met andere (lopende en nieuwe) projecten, programma’s (zoals Duurzaamheid) en opgaven (zoals Landschappelijk Zuidplas).

  • Het project managen met aandacht voor het continu betrekken van projectgroepleden bij genomen en te nemen stappen, naast de bekende sturing op GROTICK.



Functie-eisen:


  • Het projectmanagement heeft voor jou geen verrassingen; je werkt gestructureerd, anticipeert, creëert draagvlak en stimuleert de projectorganisatie, en kunt dit met geboekte resultaten aantonen.

  • Je bent communicatief zeer sterk en beschikt over overtuigingskracht en uitstekende onderhandelingsvaardigheden zowel richting externe partijen als ook de interne collegae en het gemeentebestuur.

  • Je overziet het (politieke) speelveld en jouw politiek-bestuurlijke sensitiviteit is sterk ontwikkeld.

  • Je beschikt over ondernemerschap en lef, gaat doelgericht te werk, hebt oog voor (koppel)kansen en legt inhoudelijke verbindingen.

  • Je beschikt minimaal over HBO werk- en denkniveau; een afgeronde opleiding op WO-niveau binnen het ruimtelijk vakgebied, bij voorkeur Planologie, Sociale geografie, Economische geografie of Bestuurskunde is een pré.

  • Ervaring met ondernemers vanuit de gemeentelijke overheid en de ontwikkeling van bedrijventerreinen is belangrijk.

  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen. (is standaard)

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten