Yacht Freelance
Freelance Projectleider Bestuurlijke Ombuigingen Dienst Gezondheid & Jeugd (ZZP)
Opdracht Uitwerking bestuurlijke opdracht deelopdracht Hervormingen/ ombuigingen DG&J
Tbv een te werven Projectleider a.i. max. 12 uur per week, 1-9-2024 tot 1-6-2025
Aanleiding:
In de vergadering van het Algemeen Bestuur van 11 juli jl. is besloten tot uitwerking van de bestuursopdracht verkenning naar bijdrage DG&J tbv de financiële positie van gemeenten, met oplevering Q1 2025. Deze voorliggende opdracht is hiertoe geformuleerd.
Opdracht:
De bedoeling van deze opdracht is de uitwerking vorm te geven van drie deelopdrachten in het kader van de verkenning financiële positie gemeenten in de rol van opdrachtnemer/ projectleider. Het betreft:
- Omvormen DVO's naar basispakket met betrekking tot de taken toezicht Kinderopvang en toezicht WMO (NB: voor OGGZ wordt een soortgelijke opdracht uitgevoerd door een andere opdrachtnemer. Te synchroniseren in afstemming met de domeindirecteur GGD). Doel is: besparing te realiseren door administratieve last te verminderen, aantal DVO's teruggebracht en geuniformeerd, een duidelijk vastgesteld basispakket en afspraken over maatwerk (op basis van uitvoeringstoets), en als gevolg hiervan versterking opdrachtgever/ -nemer relatie.
- Samenwerking en taakverdeling GR Sociaal en DG&J met betrekking tot taken: inkoop en contractmanagement Jeugd en WMO, Toezicht WMO, VSV en aanpak jeugdwerkeloosheid (NB: Te synchroniseren met opdracht DVO's voor toezicht WMO en met vernieuwing inkoopstrategie jeugdhulp in opdrachtgeverschap belegd bij domeindirecteur LVS, VT en SOJ). Doel is: besparing te realiseren door te ontdubbelen in taken en/ of proces en synergievoordeel door samen te werken/ samen te voegen/ te herschikken.
- Lopende bestuursopdracht LVS. Doel is: besparing realiseren door instroom Leerplichtzaken te reduceren. Voor DG&J is tevens het doel structurele capaciteit voor het basispakket te borgen. Gemeenten zijn opdrachtgever van deze opdracht. De inbreng van de opdrachtnemer is het aan de uitvoering toetsen van de resultaten van de lopende opdracht en het spiegelen vanuit de uitvoeringspraktijk en product LVS tot vaststelling van het eindproduct door de bestuurlijke opdrachtgevers.
Voor de drie deelopdrachten zijn uitgebreide opdrachtbeschrijvingen beschikbaar welke ambtelijk, dan wel bestuurlijk, zijn vastgesteld. De resultaten van de drie deelopdrachten dienen uiterlijk in Q2 2025 tot definitieve bestuurlijke besluitvorming te leiden, ten behoeve van de op te stellen begroting 2026. Een detailplanning met deelresultaten (Q1 2025) is beschikbaar). De opdracht is financieel gekleurd; een besparing wordt beoogd met het resultaat.
Verwacht wordt dat de projectleider zelfstandig het proces organiseert om de deelopdrachten, in afstemming met de meest relevante stakeholders tot een eindresultaat te brengen. Hierbij werkt de projectleider binnen een (nader vast te stellen) governance, met bestuurlijk opdrachtgeverschap, maar ook ambtelijke opdrachtgevers binnen DG&J. De projectleider kan de strategisch adviseur van het concern, business controllers en teamleiders raadplegen. Van de projectleider wordt inhoudelijke kennis, inbreng en affiniteit met de onderwerpen verwacht om tot een kwalitatief goed resultaat te komen.
De governance voor de samenwerkingsopdracht met SDD wordt nader ingericht. Gezien oplossingsrichtingen als samenvoeging e.d. niet geschuwd worden, werkt deze projectleider vanuit DG&J om de belangen van het bestuur DG&J te vertegenwoordigen (en niet voor beide organisaties tezamen).
De bestaande governance voor LVS wordt voortgezet, echter verschuift de opdrachtgevende rol voor het DG&J deel (niet te verwarren met de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de bestuursopdracht) van de clustermanager a.i. halverwege augustus 2024 naar de domeindirecteur LVS.