Yacht Freelance
Freelance Projectleider (ZZP)
Vacature bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat!
Het is een rol voor 24 uur per week. Graag alleen voor 24 uur aanbieden
Beheersing Nederlandse taal in woord en geschrift is een eis. CV graag in het Nederlands
Jij wilt werken aan een beter milieu en zo een schone, gezonde en veilige leefomgeving realiseren. In deze functie zet jij je in voor de versterking van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) voor het milieubeleid. Alleen met een sterk VTH-stelsel worden doelen voor een schone en veilige leefomgeving, zoals schone lucht en bodem en het voorkomen geluids- en geurhinder gehaald. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is stelselverantwoordelijke voor het VTH-stelsel.De commissie Van Aartsen van de leefomgeving Omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur | Rapport | Rijksoverheid.nl heeftgeconcludeerd dat het VTH-stelsel niet goed functioneert. Zij heeft 10 aanbevelingen geformuleerd om het VTH-stelsel te versterken. Hetkabinet heeft hiervoor in het coalitieakkoord geld uitgetrokken.Om het VTH-stelsel te versterken is een interbestuurlijk programma (IBP VTH) met Rijk, provincies, gemeenten en omgevingsdiensten opgezet. De looptijd van het IBP is tot september 2024. Onderdeel (‘pijler 3’) van dit Interbestuurlijke programma is het versterken van deinformatievoorziening van het stelsel. Een complexe opgave. De informatievoorziening van het VTH-stelsel is op dit moment te typeren als een lappendeken. Er zijn veel verschillende systemen, initiatieven die allen los van elkaar opereren of tot standkomen, het ontbreekt aan samenhang. Met als gevolg dat de informatiepositie van partijen gebrekkig is, samen werken onvoldoende slaagt en daardoor het VTH stelsel onvoldoende functioneert.
De transitie naar een digitaal stelsel vraagt onder andere om eenheid van taal, registervorming op stelselniveau, stelselafspraken, regie op ontwikkeling van de informatievoorziening en aanpassing van systemen van alle stelselpartijen.De stap naar een digitaal VTH wordt op dit moment vertaald in een meerjarige roadmap voor het hele stelsel.Op een aantal punten zoekt het programma versterking bij het realiseren van de noodzakelijke verandering.Het betreft de volgende onderdelen cq projecten:Hoewel Omgevingsdiensten sinds de vorming werken met data en informatie bij de uitvoering van hun taken, hebben de technologischemogelijkheden om data te verzamelen, te bewerken, analyseren en te ontsluiten een dermate hoge vlucht genomen dat de wijze waarop detaken worden uitgevoerd (in potentie) radicaal veranderd. Het plukken van de vruchten die deze nieuwe mogelijkheden ons biedt, is echterverre van vanzelfsprekend. Het gaat hierbij immers om het inrichten van aan de ene kant nieuwe bedrijfsfuncties en processen met hunbijbehorende expertises en aan de andere kant de toepassing van de nieuwe mogelijkheden binnen de business.De vraag is dan ook hoe Omgevingsdiensten op de juiste wijze invulling kunnen geven aan de digitale transformatie om daarmee te komentot een datagedreven organisatie. D.w.z. een organisatie waarbij iedereen, op basis van beschikbare data, rationele beslissingen neemt inplaats van beslissingen op basis van onderbuikgevoelens, meningen of ervaringen.
Het doel van dit project is om Omgevingsdiensten te helpen zich te ontwikkelen tot een datagedreven organisatie om zodoende goed beslagen ten ijs te komen om de digitale transformatie succesvol te kunnen maken.Setting waarin je functioneert
Binnen het IBP VTH is ‘pijler 3’ verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de informatievoorziening. Dit onderdeel staat onder leiding van een programmamanager onder wiens leiding de opdrachten worden uitgevoerd. Uitzondering hierop vormt het project Inrichten Ketentoezicht dat onder aansturing van pijler 2 van het IBP wordt uitgevoerd. Pijler 3 heeft een team bestaande uit mensen van de in het stelsel opererende organisaties, architecten en projectleiders. Verder werk je nauw samen met de andere onderdelen van het IBP VTH en natuurlijk met de partijen die het VTH stelsel opmaken.
Functie-eisen:
HBO of HBO+ werk- en denkniveau en afgeronde HBO- of WO-opleiding op het terrein van informatiekunde, bestuurskunde of milieukunde;
Minimaal 5 jaar ervaring als projectleider met projecten waarbij samenwerking tussen overheden centraal staat.
Je beheerste de Nederlandse taal vloeiend in woord en geschrift;
Je hebt affiniteit met de praktijk van toezicht en handhaving.