Yacht Freelance

Freelance Programmamanager IT (ZZP)

Geplaatst 5 aug. 2024
Project ID: 9163339
Plaats
Groningen, Hybride
Uren
36 Uur/week
Periode
10 maanden
Start: 26 aug. 2024
Einde: 30 jun. 2025
Tarief
108 - 128 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 14 aug. 2024 12:00

Voor het programma Grip op Gegevens is een verbindende leider nodig die op basis van zijn/haar expertise en inhoudelijke deskundigheid richtinggevend en sturend is om in nauwe samenwerking met de betrokken stakeholders, de ambitie en de doelstellingen van het programma te realiseren. Dit betekent het ontwikkelen en opleveren van in het programmaplan opgenomen services en diensten. De programma manager moet directie en business overstijgend kunnen analyseren en acteren en makkelijk kunnen schakelen van operationeel, naar tactisch en strategisch niveau en vice versa.



Het directeurenoverleg (DO) vormt de hoogste besturingslaag van het programma. Dit overleg wordt voorgezeten door Hoofddirecteur Uitvoering (HDU) in aanwezigheid van DG-DUO. De directeur Registers en Examens (R&E) vervult de rol van opdrachtgever en zal het programma met een passende frequentie agenderen op het DO. De opdracht wordt gefinancierd uit de middelen in het kader van ‘Werken aan Uitvoering’ (WaU). Binnen deze opgave wordt gewerkt met een Obeya aanpak, met diverse thema’s. Samen met een aantal andere initiatieven vormt het programma het thema ‘Gegevensvoorzieningen’. De directeur R&E is voorzitter van het themabord. De doelen, scope en afbakening zijn vastgelegd in het programmaplan GoG dat vastgesteld is door het DO, evenals de aanpak, de besturing, de planning en de middelen. Er wordt van jou een kritische blik verwacht op de huidige aanpak en planning van het programma en een proactieve houding in het doen van verbetervoorstellen.




Achtergrond opdracht:


DUO wil als organisatie verantwoord en beheerst met gegevens omgaan, zodat de DUO klant op integere wijze en volgens de spelregels van compliance wordt bediend (betrouwbare overheid). Daartoe dienen alle directies hun datahygiëne op orde te brengen en te houden. Van DUO wordt verwacht dat alle gegevens veilig worden bewaard, dat de gegevens op juiste en transparante wijze worden gebruikt voor beslissingen, en dat niet alleen wordt voldaan aan wet- en regelgeving zoals de AVG, BIO en de Archiefwet, maar ook aan bijvoorbeeld de recent ingevoerde Wet Open Overheid (WOO). Met andere woorden, van DUO wordt, nu meer dan ooit, verwacht dat zij een betrouwbare uitvoeringsorganisatie is die burgers en instellingen beschermt tegen misbruik en transparant is in haar handelen. De urgentie voor een op orde zijnde gegevenshuishouding is, mede gezien de Toeslagenaffaire, zeer hoog, hieraan worden steeds hogere eisen gesteld.



Hiertoe is het meerjarige programma Grip op Gegevens gestart. Het doel van het programma Grip op Gegevens is om DUO te ondersteunen in de uitvoering van haar taken, doordat ze in de uitvoeringsprocessen optimaal gebruik kan maken van gegevens en informatie die compliant zijn aan wettelijke eisen en tegemoetkomen aan dominante trends om zo klantwaarde te creëren. De basis voor de aanpak en afbakening van het programma Grip op Gegevens is het gegevensbeleid welke momenteel herijkt wordt en de in ontwikkeling zijnde datastrategie. Samen met het framework van DAMA DMBOK dat in 11 kennisgebieden praktische handvatten aanreikt om de transitie naar volwassen gegevensmanagement uit te voeren, is dit uitgewerkt in een meerjarenplanning. Het programma heeft de aandachtsgebieden datagovernance, datahygiëne en datageletterdheid. met de recente benoeming van de CDO rol, is de regie op data governance belegd bij de CDO het programma ondersteunt de CDO hierin waar nodig en/of werkt de governance op aspecten nader uit. Nauwe samenwerking met de business eenheden binnen de directies en key stakeholders als bijvoorbeeld de CDO, CIO en CTO is daarin essentieel.



Hard eisen:


  • WO werk- en denkniveau;

  • Prince II practitioner certificering;

  • Aantoonbare expertise op het gebied van DAMA DMBOK;

  • Expertise op het gebied van verandermanagement;

  • Aantoonbaar integrale leidinggevende ervaring (10+ jaar).



Nice to have:


  • Ervaring met grote overheidsuitvoeringsorganisaties;

  • Ervaring met het op orde brengen en (her)inrichten van organisatie onderdelen;

  • Affiniteit en bij voorkeur ervaring met Agile werken en Scaling;

  • Kennis van de DUO-organisatie en haar processen is een pré.



  • Graag ontvangen we een CV waaruit duidelijk blijkt dat je in ieder geval aan de harde eisen voldoet. Laat dit ook duidelijk naar voren komen in je motivatiebrief.

  • CV en motivatie in het Nederlands

  • Maximale reisafstand van Groningen 1.5 uur!


  • Gewenste startdatum: 26-08-2024

  • Verwachte einddatum: 30-6-2025 (optie op verlenging: nee )

  • Hybride werken: minimaal 2x per week op kantoor in Groningen

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten