Yacht Freelance

Freelance Procesmanager Configuratiemanagement (ZZP)

Geplaatst 18 sep. 2024
Project ID: 9162584
Periode
3 maanden
Start: 1 okt. 2024
Einde: 31 dec. 2024
Uiterste voorsteldatum: 23 sep. 2024 12:00

I&A heeft de opgave om I&A brede IT processen gemeentebreed op een integrale en gestandaardiseerde manier te implementeren. Door deze processen te borgen, uit te dragen, te meten en te verbeteren. Beoogd resultaat zijn duidelijke kaders waarbinnen kan worden geopereerd. Deze kaders bieden ruimte voor flexibiliteit en creativiteit die nodig zijn voor een succesvol resultaat.

Doel en generiek resultaat van de functie:


De Procesmanager Configuratiemanagement is verantwoordelijk voor het ontwerpen, inrichten, bewaken en verbeteren van het Configuratiemanagementproces binnen de afdeling I&A, zodat de organisatie op uniforme wijze werkt met als doel een eenduidig beeld over de prestaties binnen het proces en het gericht kunnen inzetten van verbeteracties. Je past hierbij methodieken, systemen en best practices toe, zoals ITIL, Agile en LEAN, om de processen binnen onze operationele afdelingen structureel te verbeteren. Je werkt nauw samen met proceseigenaren en andere procesmanagers. Samen zet je de kaders neer waarbinnen I&A integraal samenwerkt binnen het proces. De resultaten van deze inspanning borg je op één centrale plek, zodat alle betrokkenen de benodigde informatie makkelijk kunnen terugvinden.

Verantwoordelijkheden:


Als configuratiemanager is het jouw primaire taak om ervoor te zorgen dat de configuratie management database (CMDB) altijd een actuele, juiste en volledige afspiegeling van de werkelijkheid geeft. Je bent verantwoordelijk voor het beheren van, en rapporteren over alle relevante informatie over alle IT-Assets en componenten in beheer binnen de afdeling I&A. Het gaat hierbij onder andere om:


Alle werkplekken, randapparatuur en mobiele apparaten, servers, databases, maar ook alle in gebruik zijnde applicaties die nodig zijn voor de dienstverlening van I&A

Je richt je hierbij op de volledige inrichting en correcte werking van de CMDB , maar met name ook op de samenhang met andere administraties die voor een goed beheer nodig zijn De compliance met de contractenadministratie heeft je aandacht. De configuratiemanager definieert en beheert de operationele activiteiten van het configuratiemanagement proces. Je begeleidt en faciliteert de collega’s binnen de organisatie bij het up-to-date houden van de CMDB en je zorgt ervoor dat zij hierbij de juiste procedures volgen. Je bent tevens nauw betrokken bij andere servicemanagement processen, zoals o.a. incident- en change management.

Het vasthoudend blijven aanspreken van diverse managementlagen op het verbeteren van de registratie is een belangrijke taak in deze functie.

Kerntaken:


  • Je beschrijft en beheert het configuratiemanagementproces met het daar bijbehorende datamodel;

  • Initieert en maakt Proces- en KPI rapportages aan om de ontwikkeling van het configuratieproces bij te houden;

  • Ontwikkelt initiatieven om processen te verbeteren binnen de kaders van o.a. Lean, Agile en ITIL;

  • Analyseert processen met stakeholders, zoals Product Owners, Scrum Masters en Management, dit middels het organiseren van PDCA verbetersessies;

  • Je zorgt voor adequate afstemming met alle betrokken partijen zodat de effectiviteit,efficiency en klantgerichtheid van het Configuratiemanagementproces optimaal is;

  • Informeert het management over de stand van zaken met betrekking tot processen, doet en coördineert verbetervoorstellen en adviseert over mogelijke verbeteringen;

  • Volgt ontwikkelingen in het vakgebied en vertaalt dit naar de organisatie;

  • Draagt zorg voor het compliancy aan wet- en regelgeving en dat het proces gereed is voor audits;

  • Begeleidt de organisatie bij veranderingen, creëert centraal de randvoorwaarden voor teams, monitort deze en zorgt voor draagvlak;

  • Implementeert veranderingen in samenspraak met de Product Owners en Scrum Masters;

  • Stemt analyses en doelen af met de Product Owners en Scrum Masters, het beoogde doel en op welke wijze deze te behalen.



Einddoel:


Alle I&A teams werken volgens vastgesteld integrale (qua opzet, bestaan en werking) processen. We meten de kwaliteit en betrouwbaarheid van de processen via dashboards en rapportages. Daarnaast realiseren we continue aandacht voor verbetering en doorontwikkeling van werkwijzen en processen. 

 

Bij de inrichting van de I&A processen sluiten wij onder andere aan op de gemeentebrede vastgesteld werkwijze voor Procesmanagement.



Eisen:


  • HBO werk- en denkniveau;

  • Minimaal 4 jaar ervaring met het besturen van ICT vraagstukken (gemeentelijke ervaring is een pré);

  • Aantoonbare ervaring als configuratiemanager op tactisch/ strategisch niveau;

  • Aantoonbare ervaring op het ontwerpen, verbeteren en besturen van het configuratiemanagement proces, bij voorkeur binnen een gemeentelijke organisatie;

  • Ervaring met Kaizen en LEAN/Six Sigma is een pré;

  • Kennis van Agile Scrum methodiek;

  • ITIL 4 heeft geen geheimen voor jou; bij voorkeur ITIL gecertificeerd;

  • Je hebt ervaring met borgen van een configuratieproces in een Agile omgeving.


Nederlands cv, een motivatie en bij voorkeur een toelichting per gestelde eis. Daarnaast ook graag benoemen of je nog vakanties gepland hebt staan binnen nu en 3 maanden.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten