Yacht Freelance

Freelance Medior Jurist Bestuursrecht (ZZP)

Geplaatst 2 aug. 2024
Project ID: 9163307
Plaats
Den Haag
Uren
36 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 16 sep. 2024
Einde: 14 mrt. 2025
Tarief
0 - 65 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 20 aug. 2024 12:00

Yacht is bezig met het samenstellen van een team met juristen voor een project bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, onderdeel van het ministerie van SZW. Het team bestaat uit 4 medior juristen en 1 senior jurist met als doel het verwerken van boeterapporten zodat de werkvoorraad beheersbaar blijft (i.h.k.v. tijdige afhandeling) en verhoogde instroom van boeterapporten van o.a. de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) en/of Wet arbeid vreemdelingen (Wav) bij te houden.


Achtergrond opdracht

De Nederlandse Arbeidsinspectie is de toezichthouder op het terrein van het ministerie van SZW. Dat toezicht is gericht op de naleving van de wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden, de arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en het sociale zekerheidsstelsel. Daarnaast onderzoekt ze de werking van het stelsel van sociale zekerheid en signaleert ontwikkelingen en risico’s op de beleidsterreinen van het ministerie van SZW. Ook werkt de inspectie op het gebied van pgb - en declaratiefraude als opsporingsorganisatie voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De afdeling Boete, Dwangsom en Inning (BDI) is onderdeel van de handhavingsketen van de Nederlandse Arbeidsinspectie; van (boete)rapport tot en m et (hoger) beroep. Met het opleggen van en innen van boetes draagt BDI bij aan de visie van SZW: eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen.


Opdrachtomschrijving

De jurist bij de afdeling Boete, Dwangsom en Inning (BDI) beoordeelt of de door de inspecteur geconstateerde overtreding bewezen is. Is dat zo, dan bepaalt hij/zij de hoogte van de boete of dwangsom en maakt vervolgens een kennisgeving en (na een termijn voor de zienswijze) de beschikking. In de beschikking kunnen ook een last onder dwangsom of een waarschuwing preventieve stillegging opgenomen zijn. Bij het opmaken van de beschikking houdt de medewerker rekening met het handhavingsbeleid en jurisprudentie, maar ook de individuele omstandigheden van een casus en een eventueel ingediende zienswijze. Deelname aan de wekelijkse inhoudelijke werkoverleggen is verplicht. 

Als bestuursorgaan is het van belang dat elke brief, maar zeker elke beschikking, die wordt verzonden uit naam van de Arbeidsinspectie correct en zorgvuldig is. Het leveren van kwalitatief goede producten is dus een vereiste. Ook om te voorkomen dat de werkdruk en achterstanden van onze afdeling wordt verplaatst naar de juridische afdeling waar ze bezwaar en beroep behandelen.


Waar bestaat het team uit? 

Om deze werkzaamheden uit te voeren zijn wij opzoek naar een team juristen (4x medior en 1x senior), allen met minimaal WO werk- en denkniveau met aantoonbare ervaring met juridische werkzaamheden, bij voorkeur in een uitvoeringsorganisatie, waarbij de producten zowel kwantitatief als kwalitatief van het vereiste niveau moeten zijn. Kennis van bestuursrecht is een vereiste, kennis van bestuurlijke boetes en/of arbeidswetten is een pré. Besluitvaardigheid, kennisdeling en goede schriftelijke en analytische vaardigheden zijn daarbij van groot belang. De kennis van de specifieke arbeidswetten die noodzakelijk is voor de werkzaamheden zal door de opdrachtgever versterkt worden. Voor de behandeling van de Wml is affiniteit met cijfers een aanbeveling. 

De donderdag is de verplichte kantoordag (in Den Haag), andere werkdagen kunnen vanuit huis. De opdracht is voor 6 maanden met optie op verlenging van 6 maanden.



Functie-eisen

Harde eisen:

  • Afgeronde universitaire opleiding Rechten

  • Kennis van bestuursrecht

  • Minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring met het beoordelen van juridische dossiers en het opstellen van (juridische) beschikkingen.



Wensen

  • kennis van arbeidswetten (Wet arbeid vreemdelingen, Wet minimum loon en minimumvakantiebijslag) en/of bestuurlijke boetes

  • ervaring en/of affiniteit met de organisatie van de opdrachtgever en /of uitvoeringsorganisatie



Graag expliciet vermelden waaruit blijkt dat je aan bovenstaande knock-out criteria / harde eisen voldoet!

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten