Yacht Freelance

Freelance Jurist Bezwaar & Beroep (ZZP)

Geplaatst 22 apr. 2024
Project ID: 9155925
Plaats
Lansingerland, Hybride
Uren
36 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 jul. 2024
Einde: 1 jan. 2025
Tarief
0 - 85 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 25 apr. 2024 12:00

Wil jij jouw juridische werkervaring inzetten om samen verder te bouwen aan het Cluster Juridische Zaken? Wij zoeken voor de gemeente Lansingerland een bezwaarjurist voor het sociaal domein, dus Wmo, leerlingvervoer, uitkeringen, BRP, dat zijn wel de grootste onderwerpen die daar langskomen.

 

Je komt te werken binnen het domein Bedrijfsvoering, team Juridische Zaken & Inkoop (JZ&I). Dit team is ondersteunend aan de organisatie en het bestuur waardoor je veel contact hebt met collega’s van andere afdelingen/domeinen. Team JZ&I heeft drie hoofdtaken. Ten eerste het geven van gevraagd juridisch advies, overleg en ondersteuning op uiteenlopende terreinen. Ten tweede het afhandelen van juridische procedures, hoofdzakelijk bestuursrechtelijk (bezwaar, klachten, verzoeken op grond van de Wet open overheid). Hierbij hoort ook het beheer van verzekeringen en het civielrechtelijk afhandelen van aansprakelijkstellingen. De derde taak is het bewaken en bevorderen van juridische kwaliteit van gemeentelijke producten en diensten, bijvoorbeeld op het gebied van privacywetgeving.


Welke verantwoordelijkheden krijg je?

Als Jurist Bezwaar werk je aan bezwaarzaken, klachten en adviesverzoeken. Uiteraard doe je dit niet alleen, zo werk je samen met een team van enthousiaste en professionele collega’s. Samen met deze collega’s zorg je voor de juiste afhandeling van de juridische vraagstukken. De vraagstukken gelden voor besluitvorming met betrekking tot het Algemeen Domein. Onder het Algemeen Domein vallen onder meer besluiten op het gebied van het omgevingsrecht (zoals omgevingsvergunningen en handhavingsbesluiten), op het gebied van APV en bijzondere wetgeving zoals ondermijning en verkeersbesluiten. Als je van de hogeschool of universiteit afkomt, ben je ook van harte welkom om te solliciteren. Op het Algemeen Domein zit een ervaren senior gemeentejurist. Hierdoor is er ruimte om een minder ervaren collega goed in te werken.



Opgesomd werk jij aan de volgende uitdagingen:

  • Verantwoordelijk voor de inhoudelijke behandeling van bezwaarschriften en mogelijk ook klachten Dit betekent dat je, afhankelijk van het soort zaak, optreedt als ambtelijk hoorder of als secretaris van de externe commissie bezwaarschriften. Je beoordeelt bezwaren op ontvankelijkheid, doorloopt de meest passende procedure, beoordeelt bezwaren inhoudelijk en stelt adviezen of besluiten op. Je vindt het leuk om te onderzoeken of je tot een oplossing kunt komen in bezwaarzaken en gaat daarover het gesprek aan met de bezwaarmaker en de collega’s van de vakafdeling. Je verdiept je inhoudelijk in het bezwaar aan de hand van relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie. Je maakt een heldere analyse van een zaak zet dit vervolgens duidelijk op papier.

  • Juridische kwaliteitszorg Je werkt mee aan de juridische kwaliteitszorg in de organisatie, zo zorg je dat de kwaliteitszorg naar een hoger niveau gaat en zorg je voor de borging van een gedegen juridisch werkproces, ook bij vak afdelingen. Je geeft advies over de vorm en inhoud van besluiten, zodat de kwaliteit van de besluitvorming(-processen) verbetert.

  • Sparringpartner en adviseur Samen met de collega’s van JZ ben je daarnaast verantwoordelijk voor de algemene adviesvragen vanuit de gemeente. Je pakt een rol in de behandeling van de adviesvragen op gemeente- en bestuursrechtelijk gebied en bent sparringpartner voor je collega’s. Je volgt ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en juridische dienstverlening op de voet en neemt jouw minder ervaren collega’s mee in deze ontwikkelingen. Wat betekenen deze ontwikkelingen en welke invloed hebben zij op het werk?



Functie-eisen

  • Een juridische hbo-opleiding Rechten, bij voorkeur een universitaire opleiding in rechtsgeleerdheid;

  • Bij voorkeur ervaring in een juridische rol bij een overheidsorganisatie;

  • Gedegen juridische kennis van het bestuursrecht.;

  • Ervaring binnen sociaal domein, zoals Wmo, leerlingvervoer, uitkeringen, BRP.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten