Yacht Freelance

Freelance Juridisch Adviseur (ZZP)

Geplaatst 3 sep. 2024
Project ID: 9165066
Plaats
Utrecht
Uren
36 Uur/week
Periode
5 maanden
Start: 1 okt. 2024
Einde: 1 mrt. 2025
Tarief
90 - 110 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 10 sep. 2024 12:00

Wij zoeken voor het ministerie van Justitie en Veiligheid een juridisch adviseur met brede kennis van en ervaring met het straf(proces)recht, die kan worden ingezet in diverse vraagstukken binnen het beleidsterrein van KIV(Directie Strtafrechtketen), in het bijzonder rondom de (invoering van de) conceptwetsvoorstellen nieuw Wetboek van Strafvordering (nWvSv) . 

 


Opdracht

Wil je werken op het snijvlak van straf(proces)recht, gegevensbescherming en informatievoorziening, twee domeinen die volop in ontwikkeling zijn? Je inzetten voor belangrijke wet- en regelgeving, steeds in verbinding met de uitvoering daarvan in de praktijk? Bij de afdeling Keteninformatievoorziening (KIV) van de directie Strafrechtketen (DSK) van het ministerie van Justitie en Veiligheid krijg je hiervoor alle kansen. Wij zoeken een juridisch adviseur met brede kennis van en ervaring met het straf(proces)recht, die kan worden ingezet in diverse vraagstukken binnen het beleidsterrein van KIV/DSK, in het bijzonder rondom de (invoering van de) conceptwetsvoorstellen nieuw Wetboek van Strafvordering (nWvSv).


Jouw rol

Als juridisch adviseur informatievoorziening strafrechtketen werk je aan de invulling van de bij KIV/DSK belegde ministeriële beleidsverantwoordelijkheid, die zich onder meer uitstrekt tot specifieke wet- en regelgeving (waaronder de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en de Wet identiteitsvaststelling verdachten, veroordeelden en getuigen) en de effectieve werking van het stelsel van informatievoorziening bij en tussen partijen in de strafrechtketen.

Concreet betekent dit onder meer het deelnemen aan trajecten/projecten voor modernisering/beleidsontwikkeling, het beantwoorden van juridische (uitleg)vragen en het onderhouden van veelvuldig contact, zowel met collega’s op het bestuursdepartement als met de organisaties die uitvoering geven aan de desbetreffende wet- en regelgeving (zoals de Justitiële Informatiedienst, het Openbaar Ministerie, de Politie en de rechtspraak). Daarbij richt je je niet alleen op het inbrengen van je juridische expertise en het bewaken van conformiteit aan de wettelijke kaders, tegen de achtergrond van en in samenhang met informatievoorziening in de strafrechtketen en het algemene gegevensbeschermingsrecht, maar ook op het vertalen hiervan in concrete beleidsjuridische vervolgacties.

In het kader van het nWvSv zet je in op het analyseren van de hiervoor genoemde conceptwetsvoorstellen, het daaruit identificeren van onderdelen die in beleidsjuridisch en/of beleidsmatig opzicht relevant kunnen zijn voor KIV/DSK, het in kaart brengen van de implicaties daarvan samen met collega-deskundigen uit andere geledingen van KIV/DSK, en aan de hand daarvan acties formuleren en uitvoeren. Bij dat laatste kan het bijvoorbeeld gaan om een interventie in het nWvSvwetgevingstraject, een beleidsmatige aanpassing of het inzetten van een wetswijziging. Verder houd je steeds regie over het proces, waaronder tijdige beleids- en besluitvorming, rekening houdend met randvoorwaarden als prioritering, capaciteit, financiële dekking en afstemming/draagvlak.


Waar kom je terecht? 

De directie Strafrechtketen (DSK) is organisatorisch ondergebracht bij het Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving (DGRR) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. DSK wordt echter aangestuurd door het Bestuurlijk Keten Beraad voor de strafrechtketen. De organisaties in de strafrechtketen – zoals politie, Openbaar Ministerie, de rechtspraak, het ministerie van Justitie en Veiligheid en andere organisaties – werken duurzaam samen om de prestaties van de keten te verbeteren. DSK bevordert deze samenwerking, landelijk en lokaal. DSK richt zich op de partners in de strafrechtketen en de keten als geheel. DSK handelt altijd vanuit ketenbelang en is daarmee van en voor de keten.


De directie:

  • Ondersteunt de keten bij het stellen en halen van doelen.

  • Organiseert bestuurlijke en landelijke sturing en stimuleert regionaal overleg.

  • Stimuleert ketenbewustzijn en op samenwerking gericht gedrag.

  • Biedt inzicht in de prestaties en ontwikkelingen van de keten.

  • Stimuleert de ketencommunicatie


Werken bij de Rijksoverheid

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Het bestuursdepartement maakt beleid, wetten en regels over de meest uiteenlopende vraagstukken. Bijvoorbeeld over veiligheid op straat, internetfraude, jeugdcriminaliteit, nationale veiligheid en rampenbestrijding. We houden ons bezig met de nationale politie, crisisbeheersing en terrorismebestrijding. De ministers en staatssecretaris worden ondersteund bij hun parlementaire werk. Internationale ontwikkelingen worden gevolgd en beïnvloed. Onze meer dan 2000 medewerkers hebben uiteenlopende opleidingsachtergronden, zijn deskundig en maatschappelijk betrokken. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het Bestuursdepartement van Justitie en Veiligheid zo bijzonder. Want recht raakt mensen. Wij geloven dat medewerkers het beste tot hun recht komen in een inclusieve werkomgeving en we gebruiken de kracht van de diversiteit van onze medewerkers om samen resultaten te halen voor Nederland. Hierbij staan openheid naar elkaar, transparantie in wat we doen en sensitiviteit voor wat in de maatschappij speelt voorop. Wij willen dat iedereen bij JenV zich welkom en gewaardeerd voelt en zich kan ontwikkelen. Daarom bevorderen we het werken in divers samengestelde teams.



We zoeken iemand die:

  • beschikt over een afgeronde WO Master in de richting van Rechten;

  • minimaal 3 jaar ervaring met het straf(proces)recht en het privacy/gegevensbeschermingsrecht heeft;

  • minimaal 3 jaar ervaring met ICT/IV recht heeft;

  • minimaal 3 jaar juridische en beleidsmatige ervaring heeft;

  • ervaring met informatievoorzieningsvraagstukken heeft.

! Bij versturen CV (en motivatiebrief) graag specifiek vermelden waaruit blijkt dat je aan bovenstaande knock-out criteria / harde eisen voldoet! Belangrijk dat de eisen duidelijk naar voren komen in cv en motivatiebrief.

Bovendien: Reageer zo snel mogelijk, de vacature kan eerder gesloten worden bij voldoende geschikte kandidaten.

Gesprekken met JenV zullen plaatsvinden in de week van 23 september.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten