Yacht Freelance

Freelance Interim Programmamanager Uitvoering Energietransitie (ZZP)

Geplaatst 23 okt. 2024
Project ID: 9168446
Plaats
Gouda, Hybride
Uren
28 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 4 nov. 2024
Einde: 4 mei 2025
Tarief
100 - 120 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 1 nov. 2024 12:00

De huidige programmamanager energietransitie start binnenkort in een nieuwe functie binnen de afdeling. De komende 6 maanden willen we onderzoeken wat er nodig is om het programma energietransitie binnen de gemeentelijke organisatie en de afdeling Ruimtelijk beleid en advies vormte geven. Dit is mede naar aanleiding van recente ontwikkelingen, zoals de focus in de warmtetransitie op all electric, netcongestie en vraagstukken rondom de ondergrond. Daarom is de gemeente op zoek naar een interim programmamanager energietransitie die het programmamanagement kan combineren met nader onderzoek naar de positionering en omvang van het programma.

Wat ga je doen?


Het programma energietransitie is inmiddels bijna vijf jaar op weg. Het programma omvat de inspanningen op het gebied van het aardgasvrij maken van woningen door middel van projecten en activiteiten, zoals het Gouds Isolatieprogramma, de Transitievisie Warmte, de ondersteuning van bewonersinitiatieven, het inzetten van energiecoaches, het mobiele energieloket, subsidieregelingen en een Duurzaamheidsfonds. Communicatie is een belangrijk instrument voor het programma. Daarnaast werkt het programmateam aan onderwerpen als energiearmoede, netcongestie, de regionale energiestrategie en energie-infrastructuur. Veel is opgezet en in uitvoering, terwijl nieuwe ontwikkelingen blijven komen en recent ook een aantal keuzes zijn gemaakt over de focus voor de warmteoplossingen. Dit vraagt om een herbezinning op de organisatie, de onderwerpen en positionering van het onderwerp energietransitie. Je verkent in overleg met de collega’s uit het programmateam energietransitie, de teamleider duurzame leefomgeving en betrokkenen van andere teams en afdelingen de visie op de programmaorganisatie. Je verkent daarbij de mogelijkheden voor actualisering van het programmaplan, gekoppeld aan de ambitie om Gouda in 2040 CO2 neutraal te maken.

Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse functionele sturing op het programma. Daarbij ben je vraagbaak en sparring partner voor de medewerkers. De meeste medewerkers die werken aan het programma maken deel uit van het team duurzame leefomgeving. De teamleider van het team duurzame leefomgeving is je (ambtelijk) opdrachtgever. Je bent verantwoordelijk voor het tijdig afstemmen met de bestuurder en bewaakt het programmabudget. Je maakt deel uit van het recent gevormde team duurzame leefomgeving, waarin ook de beleidsterreinen water en riolering, klimaatadaptatie, bodem(daling), biodiversiteit, duurzaamheid, milieu en archeologie zijn ondergebracht. Je advies draagt bij aan de positionering van het programma energietransitie ten opzichte van dit team en aan wat dit team bindt: het vormen van de randvoorwaarden voor een duurzame ontwikkeling van de stad.



Wie ben jij?


Je laat je niet gek maken door de indruk dat de energietransitie soms behoorlijk chaotisch verloopt. Je kunt met een helicopterview naar zaken kijken. Je kunt relativeren, met ons lachen maar je bent ook in staat om te sturen, richting te geven en knopen door te hakken. We zoeken iemand die op basis van voldoende ervaring en expertise kan bijdragen aan bovengenoemde uitdagingen. Je hebt bijvoorbeeld als programmamanager op het gebied van energietransitie, duurzaamheid of aanverwante onderwerpen gewerkt. Je vindt het leuk om het gesprek aan te gaan met collega’s, te luisteren naar argumenten en een frisse invalshoek in te brengen. Je hebt inzicht in de verantwoordelijkheden en rollen van de betrokkenen (bestuur, management, collega’s) en begrijpt dat de energietransitie alleen kan slagen als we samen met de stad optrekken. Liefst heb je ervaring met organisatievraagstukken, waardoor we van jou kunnen leren op het gebied van programma- en projectmanagement.



Wat heb je in huis?


  • Je hebt minimaal vijf jaar relevante werkervaring bij een gemeente met programmamanagement

  • Je bent op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het vakgebied en op organisatiegebied, zoals opdrachtgericht samenwerken

  • Je hebt een hbo- of academisch denk- en werkniveau

  • Je beschikt over goede schriftelijke vaardigheden en kunt praktische vraagstukken vertalen naar mondelinge adviezen en memo’s voor collega’s en bestuurders.

  • Je bent praktisch ingesteld, doortastend en resultaatgericht, je rondt zaken af

  • Je bent een stevige persoonlijkheid, kunt strategisch en analytisch denken en relativeren als dit nodig is

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten