Yacht Freelance

Freelance Implementatiemanager Laboratoriumtransitie Neotonale Hielprikscreening (ZZP)

Geplaatst 28 mrt. 2024
Project ID: 9154034
Plaats
Bilthoven
Uren
32 Uur/week
Periode
11 maanden , 4 weken
Start: 1 mei 2024
Einde: 1 mei 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 4 apr. 2024 12:00
  • Volledig Nederlands CV en motivatie

  • Aan alle eisen dient voldaan te worden



Het RIVM-CvB staat aan de vooravond van een transitie in het kader van de uitvoering vande neonatale hielprikscreening. De transitie behelst het herinrichten van de gehele laboratorium- en logistieke keten tussen screeningslaboratoria, postverzending, codering hielpriksets en hielprikkaarten, IT registratiesystemen en diverse uitvoerende partijen. De transitie gaat op deze manier bijdragen aan een toekomstbestendig, innovatief en wendbaar screeningsprogramma voor het behalen van optimale gezondheidswinst bij pasgeborenen.


De laboratoriumfunctie moet onder andere zo worden ingericht dat flexibel kan worden ingespeeld op o.a de mogelijke toevoeging van nieuwe bepalingen en de technologische ontwikkelingen voor het beschikbaar komen van nieuwe testmethodes (zowel biochemisch als met DNA-technieken). Tijdens de herinrichting is draagvlak bij alle stakeholders cruciaal. Daarom is tijdens dit proces de dialoog met de stakeholders van groot belang. Het gaat hierbij om partijen binnen en buiten het RIVM.

Aanleiding voor deze transitie is de lopende aanbestedingsprocedure ten behoeve van de uitvoering van de bloedanalysediensten. Het RIVM heeft op dit moment vier externe laboratoria gecontracteerd voor de uitvoering van de bloedanalysediensten in het kader van de neonatale hielprikscreening. De scope van de huidige aanbesteding ziet toe op de bloedanalysediensten, ook dragen de laboratoria bij aan onderzoek en kennisontwikkeling zowel binnen als buiten het neonatale screeningsprogramma. Hoewel het programma de afgelopen jaren fors is uitgebreid is de dienstverlening al tientallen jaren op dezelfde manier ingericht. De lopende aanbestedingsprocedure zal resulteren in contractering van twee externe laboratoria.De implementatie van deze dienstverlening dient uiterlijk 1 januari 2026 afgerond te zijn.

Als CvB implementatiemanager laboratoriumtransitie NHS stuur je het implementatieteam aan. Je coordineert de activiteiten die in de diverse fases van het implementatieproces uitgevoerd zullen worden. Dit doe je vanuit de verantwoordelijkheid van de integrale regierol van het CvB op het NHS programma. In het implementatieteam zijn de diverse binnen het RIVM betrokken geledingen (CvB, DVP, referentielaboratorium (GZB) alsmede de van belangzijnde functionele deelgebieden (laboratoriumproces- en- kwaliteit, ICT, logistiek en contractmangement) vertegenwoordigd. Je werkt samen met het implementatieteam, de huidige en nieuwe laboratoria aan de uitwerking van het gezamelijke implementatieplan en de diverse actieplannen.

De implementatiefase kent drie deelfasen: de voorbereidingsfase, de afstemmingsfase en de uitvoeringsfase. Momenteel is de voorbereidingsfase van deze implementatie gestart. Na de voorbereidingsfase start de afstemmingsfase waarbij in afstemming met de diverse ketenpartners de plannen en acties verder uitgewerkt zullen worden. Tijdens deze fase worden tevens het verhuisscenario alsmede de bijbehorende (test)protocollen, welke gebruikt zullen worden tijdens de uitvoeringsfase van de implementatie, definitief op- en vastgesteld. Het opstellen van het Achterwachtprotocol t.b.v. de Operationele fase (na implementatie), het opstellen van de (keten) SLA en de inrichting van het contractmanagement zullen ook onderdeel uitmaken van de afstemmingsfase. Tevens worden in deze fase afspraken over de (financiele) afhandeling met de exit labs uitgewerkt en werk je het communicatieplan uit met de diverse stakeholders.

Na de afstemmingsfase volgt de uitvoeringsfase. Tijdens deze fase vindt de daadwerkelijke benodigde inrichting ten behoeve van de Operationele fase plaats, waaronder o.a. verhuizing, installatie, verificatie/validatie van de Totaaloplossingen (apparatuur) en overige (rand)apparatuur, inrichting ICT etc. plaats conform het vastgestelde Integraal implementatieplan. Na afronding van de in- gebruik name dient de operationaliteit van de gehele keten (uitvoeringsproces) getest te worden; vanaf de ontvangst van de hielprikkaarten t/m uitslagverstrekking. Dit zal plaatsvinden middels een zogenaamde eindtest (Live Keten Test (LKT)) eventueel in combinatie met een audit. De Implementatiefase wordt afgesloten met een eindrapport waarin vastgelegd is dat de eindtest en audit succesvol zijn verlopen. Tijdens het gehele proces breng je tijdig de risico’s in beeld opdat de transitie zo goed mogelijk verloopt, de continuïteit van de neonatale hielprikscreening geborgd blijft en innovaties doorgang blijven vinden (“tijdens de verbouwing blijft de winkel open”). Kenmerkend daarbij zijn: stakeholdermanagement, voldoen aan de kaders (PvE, overeenkomst e.d.) waarbinnen de gunning van de aanbesteding heeft plaatsgevonden de focus op planning en op resultaat. Dit doe je in afstemming met de stuurgroep en het programmateam.


Werkzaamheden

  • Het verbinden van de diverse aspecten en ketenpartners (intern en extern) en het begeleiden en sturen van de verandering

  • Het initiëren en begeleiden van de transitie

  • Het aansturen van het implementatieteam

  • Het voeren van projectmanagement inclusief het opstellen van risicoanlayse en beheersmechanisme



Functie-eisen

  • Minimaal WO werk- en denkniveau

  • Inhoudelijke kennis van laboratoria, waarbij kennis van biochemische en genetische testen een pré is

  • Kennis van kwaliteitsborging, validatie, verificatie (evt ook POC of vrijgifte bij implementatie) in een labomgeving

  • Kennis en ervaring met verandermanagement en projectleiding van complexe projecten

  • Kennis van het door de overheid aangeboden (neonatale) screeningsprogramma’s) is een pre

  • Kennis van en ervaring met transitieprocessen in het krachtenveld van overheid en markt is een pre

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten