Yacht Freelance

Freelance Ecologisch Adviseur (24 uur) (ZZP)

Geplaatst 24 okt. 2024
Project ID: 9168464
Plaats
Leeuwarden, Hybride
Uren
24 Uur/week
Periode
2 maanden
Start: 11 nov. 2024
Einde: 31 dec. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 1 nov. 2024 12:00
  • Startdatum: 11 november 2024

  • Duur opdracht: t/m 31 december 2024

  • Aantal uren week: 24 uur p/w

  • Inschaling: 11 CAO Provincie

  • Terugkoppeling en Gesprekken: terugkoppeling en gespreksdata volgt zsm



Wij werken samen aan het Verbeterprogramma Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR) Monitoring. Verbeterprogramma VHR Monitoring, Beleid & Strategie, Landbouw & Natuur, Team Natuurmonitoring.

Wij zoeken een Ecologisch Adviseur om tijdelijk het team Natuurmonitoring te ondersteuning in haar werkzaamheden voor het landelijke Verbeterprogramma Vogel en Habitatrichtlijn (VHR) compleet. Met betreft inhoudelijke en procesondersteuning voor een tweetal pilotprojecten die vanuit de werkgroepen VHR Doelbereik en Omgevingscondities nog lopen tot ten minste eind 2024. De positie is voor 24 uur per week en tot in ieder geval 31-12-2024. Verwacht wordt om actief mee te werken bij beide pilotprojecten middels het leveren van inhoudelijke input, het uitzoeken van zaken, deelnemen aan overleggen binnen de provincie, maar ook bij werkgroepsessies en de landschapscluster overleggen (zowel digitaal als fysiek elders in het land, meestal bij BIJ12 in Utrecht).

Binnen het pilotproject voor VHR Doelbereik wordt er samen met andere voortouwnemers en LVVN gewerkt om een uniform beoordelingskader voor habitattypen in variërende landschapstypen te ontwikkelen. Dit uniforme beoordelingskader moet bruikbaar zijn voor verschillende gebiedsrapportages (zoals Beheerplan Evaluaties, Natuurdoelanalyses en Standard Dataforms) en opschaalbaar zijn naar landelijk niveau (zoals Artikel 17 Rapportage en WSN rapportage). Deze uniforme beoordelingskaders worden ontwikkeld door een landelijk expertteam. Tijdens het ontwikkelen van het kader kunnen methodische of inhoudelijke vragen ontstaan welke voorgelegd worden aan de pilotgroep. De taak van de pilotgroep is om deze vragen in de praktijk te testen voor specifieke habitattypen in gebieden. Na de testfase worden de resultaten van de verschillende pilots met elkaar besproken en wordt input voor het expertteam voorbereid. Het werk voor dit pilotproject zal dus o.a. betekenen dat er inhoudelijk actief mee wordt gewerkt aan de methodische en inhoudelijke pilots voor Friese habitattypen- en gebieden en deels ook in de bespreking en terugkoppeling naar het expertteam en de overkoepelende werkgroep.

Voor Omgevingscondities zijn wij bezig met het toetsen van de Handreiking Monitoringsplan Omgevingscondities, in het geval voor Fryslân voor een Natura 2000-gebied in het beekdallandschap. Voor dit pilotproject werken we zowel inhoudelijk mee – om op gebiedsniveau een monitoringsplan op te stellen om systeemherstel te volgen – en op het procesniveau om te zorgen dat dit gestandaardiseerd uit wordt gevoerd. Hiervoor schrijven we een monitoringsplan voor systeemherstel in het gebied én geven inhoudelijke feedback op de gestandaardiseerde handreiking middels overleggen van de verschillende landschapsclusters en werkgroepsessies.

Het werk in de praktijk

It wurk yn de praktyk


Je werkt nauw samen met twee collega’s van team Natuurmonitoring voor circa 3 dagen in de week, zowel digitaal als op kantoor in Leeuwarden. Je bent dan concreet bezig met:


  • Het uitzoeken van informatie m.b.t. de doelen in Natura 2000-gebieden en hun aangewezen habitattype;

  • Het in de praktijk brengen van methodische en inhoudelijke vraagstukken bij het ontwikkelen van de uniforme beoordelingskaders via het uitzoeken en analyseren van informatie voor specifieke habitattypen en gebieden in Friesland;

  • Rapportages doornemen en samenvatten voor het inzichtelijk krijgen van het bepalen van drukfactoren, monitoren van procesfactoren en het meten van standplaatsfactoren in een aantal beekdal-habitattypen;

  • Samen met de collega’s uit de werkgroepen feedback geven op de handreiking en feedback en een terugkoppeling voorbereiden t.b.v. de ontwikkeling van de uniforme beoordelingskaders via resultaten van de pilots.



Wie ben jij?

Wa bisto?

 

Harde eisen:


  • Ervaring/achtergrond in ecologie, aardwetenschappen/fysische geografie, biologie;

  • Kennis van de Natura 2000 habitattypen en het kunnen interpreteren van beheerplannen, LESA’s, monitoringsrapportages en analyses, ruwe natuurdata en profieldocumenten;

  • Minimaal 3 jaar ervaring met natuurbeleid en/of ecologische rapportages, bij voorkeur ook ervaring met het opstellen van evaluaties voor Natura 2000 gebieden zoals beheerplannen of Natuurdoelanalyses.

 

Zachte eisen:


  • Je bent communicatief sterk en werkt graag in teamverband;

  • Bent flexibel inzetbaar met betrekking tot de inhoudelijke vraagstukken: de ene week kun je op een hoger abstractie niveau werken dan de andere.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten