Yacht Freelance

Freelance Directeur Stedelijke Ontwikkeling (ZZP)

Geplaatst 16 jul. 2024
Project ID: 9162173
Plaats
Helmond
Uren
36 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 sep. 2024
Einde: 28 feb. 2025
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 5 aug. 2024 12:00

Directeur Stedelijke Ontwikkeling - gemeente Helmond

De uitdaging: samen verantwoordelijk voor het geheel

Als stad staan we voor de uitdaging om de groei in balans te realiseren. Dat klinkt heel mooi, maar is een hele klus. Hoe kunnen we die gebieden aanpakken waar maatschappelijk de meeste urgentie ligt, en dat ook goed combineren met de beschikbare ambtelijke capaciteit? En hoe zorgen we ervoor dat zowel nieuwe inwoners als mensen die Helmond in hun bloed hebben zich herkennen in de toekomstige groei? De ambtelijke organisatie staat voor de stevige uitdaging om de kwantitatieve én kwalitatieve versterking te realiseren om de brede maatschappelijke vraagstukken effectief en integraal te kunnen aanpakken. En de grote opgave die voor ons ligt in te bedden in de bestaande (lijn)organisatie en in een goed samenspel tussen opgaves en reguliere sturing. De komende jaren vergt het de voortdurende aandacht van de directie en het management.

 

De directie heeft een organisatie-ontwikkeltraject ingezet waarbij de sturingsprincipes zijn geactualiseerd en waarin een uitvoeringsagenda is opgesteld voor de komende periode. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de span of attention van het management, opgavemanagement, naar afdelingsstructuur en samenwerkingscultuur. Naast de inhoud is het daarin een kernopgave voor de directie om de organisatie zo te richten dat talent voldoende ruimte krijgt en dat er zowel aandacht is voor het aantrekken van nieuwe mensen als het voldoende aantrekkelijk blijven als werkgever voor de al aanwezige collega’s.


De functie van Directeur Stedelijke Ontwikkeling

Als directeur Stedelijke Ontwikkeling ben je onderdeel van een collegiaal sturend directieteam bestaande uit vier directeuren en een algemeen directeur/gemeentesecretaris. De andere thema’s die in de directie zijn belegd zijn ‘Sociaal Domein & Veiligheid’, ‘Dienstverlening & Stad’ en ‘Bedrijfsvoering & Kwaliteitsverbetering’. De organisatie kent drie sturingslagen, te weten: directieteam, afdelingsmanagement en teammanagement. Het sturingsconcept gaat enerzijds uit van eigenaarschap en taakvolwassenheid bij medewerkers en anderzijds zorgen voor aandacht voor iedereen. Met oog voor wat mensen kunnen én willen. Talentontwikkeling staat daarbij hoog in het vaandel. Het directieteam houdt focus op de concernstrategie, regisseert de balans tussen prioritering en capaciteit, zorgt voor verbinding met het gemeentebestuur en voert regie op externe netwerken. Het directieteam is collectief verantwoordelijk voor de koers en prestaties van de ambtelijke organisatie en borgt heldere sturingslijnen richting de afdelingsmanagers.

 


Als directeur Stedelijke Ontwikkeling, ben je verantwoordelijk voor:

  •         Het bewaken van de ingezette strategische koers, lange termijn visie en meerjarenbeleid.

  •         De op strategisch vlak aansturing en doorontwikkeling van de afdelingen Stedelijke Ontwikkeling en Stedelijk Beleid.

  •         Het vervullen van een zichtbaar verbindende rol tussen bestuur, (maatschappelijke) organisaties, stad en organisatie.

  •         Het opbouwen en versterken van strategische samenwerkingsverbanden met andere (maatschappelijke) organisaties, zoals woningcorporaties, projectontwikkelaars en regionale samenwerkingsverbanden als Brainport Development, MRE, de provincie Noord-Brabant en collega’s in de Peel.

  •         Je bent stevige sparringpartner van het college en adviseert meerdere portefeuillehouders binnen het college van B&W over de relevante politiek- bestuurlijke aspecten.

  •         Je zorgt ervoor dat de waarden van het college in het beleid van de gemeente worden geborgd.

 

De vertrekkende Directeur Stedelijke Ontwikkeling vervulde tevens de rol van 1e loco gemeentesecretaris. Die zoeken we nu opnieuw. Deze rol betekent dat je regulier nauw contact hebt met de gemeentesecretaris over zijn lopende dossiers en in staat bent deze in voorkomende gevallen over te nemen. Denk hierbij aan de brede advisering van het college, de rol in de crisisorganisatie en het inschuiven bij integriteitsvraagstukken. Ook bij verhindering van de gemeentesecretaris (tijdens reces, bij ziekte of in andere gevallen) fungeer jij als zijn eerste vervanger, en daarmee als een prominent aanspreekpunt voor burgemeester en wethouders.

 

Naast lijnsturing op de afdelingen Stedelijk Beleid en Stedelijk Ontwikkeling (beide afdelingen hebben een afdelingsmanager, en opgeteld beslaand deze afdelingen ongeveer 150 FTE) heb je op bepaalde thema’s en dossiers de rol van ambtelijk opdrachtgever. Sowieso geldt dit voor de kernopgave Schaalsprong. De groei van Helmond raakt veel beleidsterreinen, de directeur Stedelijke Ontwikkeling stuurt de samenhang hiertussen integraal aan. De primaire nadruk ligt daarbij op de thema’s Wonen (versnelling), Mobiliteit, Economie en Voorzieningen. Daarbij heb je focus en oog voor realisatie. Hierin is zeker werk aan de winkel. Belangrijke gebiedsontwikkelingen zijn Nieuw Brandevoort en Houtsdonk, de komende jaren komen hier andere gebiedsontwikkelingen bij. Ook voor de dossiers Stationskwartier en MFSA De Braak (Fase 2) ben je opdrachtgever. Naast het stroomlijnen van de interne afstemming en het aansturen van de twee meest betrokken afdelingsmanagers, heb je een externe rol. Als directeur opereer je in diverse netwerken. Vooral binnen de Brainport regio en Metropoolregio Eindhoven ben je goed zichtbaar, maar in voorkomende gevallen schakel je ook nadrukkelijk met provincie en Rijk. En natuurlijk leert Helmond je kennen. Na een tijdje weten partners als woningcorporaties, ontwikkelaars en ondernemers jou goed te vinden.


Wat verwachten we van jou als Directeur Stedelijke Ontwikkeling?

Je bent een stevige strategisch sparringpartner en in staat om jouw overstijgende visie te vertalen naar realisatie van de gestelde doelen. Communicatief ben je sterk; je overtuigt anderen op basis van de inhoud en je bent hiermee in staat zowel intern als extern sterke duurzame verbindingen te leggen. Dit doe je op basis van natuurlijk gezag en een plezierig overkomen.

 

Je voelt je prettig in een complex speelveld op het terrein van Stedelijke Ontwikkeling/Fysiek beleid. Hierin hoef je zelf niet de oplossingen aan te reiken, maar er wel voor open te staan. Uitdagingen hebben we al genoeg, jij bent er om de kansen te zien en te benutten. Je bent in staat op verschillende niveaus en rekening houdend met de verschillende belangen te opereren. Je staat stevig in je schoenen, bent daadkrachtig en slagvaardig, met resultaatgerichtheid en lef versterk je de realisatiekracht. Je weet in hectische tijden de rust en het overzicht te bewaren en straalt dit uit naar de organisatie en in de regionale netwerken.

 

Uiteraard beschik je over goed ontwikkelde politiek-bestuurlijke sensitiviteit en bent stevige gesprekspartner voor het bestuur. Dit laatste is ook essentieel in je neventaak als 1e loco-gemeentesecretaris. Je hebt oog voor het in balans brengen van de bestuurlijke ambities met de ambtelijke realisatiekracht. Vooral daar waar je in de twee afdelingen die onder jou vallen merkt dat dit wringt. Je brengt ruime ervaring, kennis en kunde mee om Helmond echt een stap vooruit te helpen. Kortom, je bent intrinsiek gemotiveerd om bezig te zijn met het continue en stapsgewijs verbeteren en wilt daarmee echt het verschil maken in de stad.




En verder beschik je over:

·       Academisch werk- en denkniveau

·       Meerdere jaren ervaring in de publieke sector als senior manager of directeur, waarbij je bekendheid hebt opgedaan met de materie die hoort bij een gemeente van tegen of boven de 100.000 inwoners.

·       Visie, kennis en kunde op het fysiek domein en stedelijke ontwikkeling

·       Bewezen ervaring met de bestuurlijk-ambtelijk samenspel

·       Voldoende bestuurlijke ervaring (met voorbeelden te onderbouwen) om op een goede manier de rol van 1e loco-gemeentesecretaris in te kunnen vullen

·       Leiderschapsstijl die aansluit bij de Helmondse kernwaarden: vertrouwen, trots, verbinding en innovatie.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten