Yacht Freelance

Freelance Directeur Kwaliteit, Integraliteit en Techniek (ZZP)

Geplaatst 9 feb. 2024
Project ID: 9150034
Plaats
Rotterdam
Uren
32 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: z.s.m.
Einde: 9 aug. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 19 feb. 2024 12:00

De projectcontext


Kenmerkend aan het MIRT-project Stadsbrug, HOV en station Stadionpark Rotterdam is de samenwerking tussen meerdere opdrachtgevers (Rijk en regio) in één projectorganisatie. Het vormen van een projectorganisatie los van de moederorganisaties is een manier om de samenwerking Rijk-regio te bestendigen. Hiervoor wordt een projectorganisatie ingericht met een duidelijk mandaat, die eigenstandig kan opereren binnen vooraf vastgestelde scope, financiën en mijlpalenplanning. Voor deze projectorganisatie zijn professionals nodig die de grenzen van moederorganisaties doen vervagen, zonder de belangen van de ‘moeders’ uit het oog te verliezen. 

Om dit goed te laten werken moet de projectdirecteur kwaliteit, integraliteit en techniek een onpartijdige en verbindende rol spelen tussen de initiatiefnemers van het MIRT-project onderling en tussen het project en andere belanghebbende partijen. Zij of hij mag omwille van die onafhankelijkheid en onpartijdigheid geen dienstverband of andere opdrachtnemersrelatie hebben met één van de initiatiefnemers. De gezamelijke partijen zijn opdrachtgever voor de directeur kwaliteit, integraliteit en techniek. Er zal dan ook geen directe aansturing van de directeur door een van de moederorganisaties zijn. De lijnaansturing van de projectmedewerkers die inhoudelijke expertise aan het project leveren valt binnen de verantwoordelijkheid van de moederorganisaties, de directeur zal geen leidinggevende taken hebben.  


Figuur 1. Projectcontext: de projectorganisatie van het MIRT-project is buiten de organisaties van de initiatiefnemers georganiseerd. 

De opdracht


De directeur kwaliteit, integraliteit en techniek heeft als belangrijkste taak om de inhoudelijke complexiteit en integraliteit van het project – in relatie tot de gehele opgave in de Oostflank - te overzien en te bewaken. Zij of hij is verantwoordelijk voor de inhoudelijke kwaliteit van de ontwerpen, onderzoeken en producten en het behalen van mijlpalen. Deze producten dienen nauwkeurig te worden afgestemd met de algemeen projectdirecteur en omgevingsmanager. Van belang is dat deze directeur beschikt over voldoende inhoudelijke kennis van de deelprojecten én de procesmatige kwaliteiten heeft om de integraliteit tussen de deelprojecten te borgen. Verder moet zij of hij de dynamiek tussen alle partijen goed aanvoelen zodat de inhoud kan worden doorgrond en doorvertaald in de te maken (bestuurlijke) keuzes. 

Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het bewaken van de projectscope. Vanuit die verantwoordelijkheid zit deze directeur op verzoek van de opdrachtgevers de Oostflanktafel voor. De directeur wordt ondersteund door de (technisch) managers van de drie deelprojecten; Stadsbrug, HOV-lijn en station Stadionpark.


De directeur wordt door de (technisch) managers van de drie deelprojecten van informatie voorzien. De onderzoeksresultaten die binnen het project worden opgeleverd worden ter vaststelling voorgelegd aan de initiatiefnemers van het MIRT-project.

De impact van de stadsbrug, HOV-lijn en station Stadionpark op de directe omgeving en de rest van de stad is groot. De directeur kwaliteit, integraliteit en techniek moet zich daarom maximaal inzetten om te komen tot een goede inpassing van deze maatregelen in de stad, binnen de kaders van scope, tijd en geld. Onderdeel van de opdracht aan de directeur kwaliteit, integraliteit en techniek is dan ook om te organiseren en borgen dat er voldoende ontwerpkracht en visie in het project aanwezig is, vooral bij het opstellen van ambitiedocumenten en het maken van een Voorlopig Ontwerp is dit cruciaal. Alle opdrachtgevers willen iets moois realiseren en daar een gevoel van trots aan kunnen ontlenen. Het is hiervoor nodig om goede ontwerpers/ontwerpbureaus in positie te brengen, ruimte te creëren voor ontwerpend onderzoek in het oplossen van knelpunten, zorgen voor visie en kansengerichtheid in het project en richting de omgeving en zorgen voor een werkomgeving die daar op gericht is. Ook het inrichten van een Q-team kan eraan bijdragen dat er voldoende aandacht en kritische massa is om de kwaliteit en ambitie voor inpassing in de omgeving te waarborgen.

 

De initiële looptijd van opdracht is tot het bereiken van de resultaten die onderstaand zijn opgesomd. De verwachte doorlooptijd bedraagt ca. 2 jaar. 

Jouw profiel

We zoeken iemand die stevig in de schoenen staat en in staat is om dingen voor elkaar te krijgen in een dynamische omgeving. Iemand die moeiteloos kan schakelen tussen de adviezen van experts in de projectteams en de belangen aan de bestuurstafel. Iemand die precies snapt wat er speelt in de omgeving, je bent goed op de hoogte van ontwikkelingen en projecten die spelen in de Oostflank van Rotterdam. Tegelijkertijd werk je gericht toe naar een projectbeslissing. 

Als ervaren directeur ben jij adaptief en een echte pionier. Je bent van de inhoud en met jouw analytische blik weet jij de doelstellingen te verwezenlijken binnen de gestelde tijd. Je bent in staat om flexibel en daadkrachtig te handelen en het is voor jou vanzelfsprekend dat je je thuisvoelt in een politiek- bestuurlijke omgeving. Verder ben je in staat om te gaan met tijdsdruk zonder overzicht en sturing te verliezen. Daarbij ben je een communicatieve teamspeler die makkelijk schakelt met verschillende type mensen en organisaties. Je werkt samen met de algemeen projectdirecteur en omgevingsmanager en je bent in staat om de dynamiek tussen alle partijen goed aan te voelen zodat de inhoud kan worden doorgrond en doorvertaald in de te maken (bestuurlijke) keuzes.



Eisen


⦁   Je beschikt minimaal over een afgeronde WO-opleiding in de richting bestuurskunde of vergelijkbaar;

⦁   Je hebt ten minste 15 jaar ervaring als projectleider of in een vergelijkbare functie in de wereld van mobiliteit en infrastructuur;

⦁   Je hebt ten minste 8 jaar ervaring in MIRT-projecten waarbij sprake was van samenwerking tussen Rijk en regio in één projectorganisatie;

⦁   Je hebt ten minste 5 jaar ervaring in projecten m.b.t. stedelijk OV, opgedaan in de afgelopen 10 jaar;

⦁   Je hebt MIRT-projecten uitgevoerd in de planning- en studiefase (voorheen: planuitwerkingsfase).

⦁   Je hebt geen dienstverband of andere opdrachtnemersrelatie met één van de initiatiefnemers van het project;

⦁   Je bent per direct beschikbaar. 

Wensen


⦁   Je hebt inhoudelijke ervaring op het gebied van onderzoek naar bruggen en de effecten op scheepvaart; 

⦁   Je hebt inhoudelijke ervaring m.b.t. regionaal OV en spoor; 

⦁   Je bent goed op de hoogte van ontwikkelingen en projecten die spelen in de Oostflank van Rotterdam.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten