Yacht Freelance

Freelance Communicatieadviseur Duurzame Opvang (ZZP)

Geplaatst 15 mrt. 2024
Project ID: 9153026
Plaats
Waddinxveen
Uren
24 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 apr. 2024
Einde: 30 sep. 2024
Tarief
Onbekend
Uiterste voorsteldatum: 21 mrt. 2024 12:00

Belangrijk: Gaag AVG-proof cv’s (alleen naam) aanbieden. Kandidaten met cv’s die niet voldoen aan de AVG-norm worden afgewezen.


In het team Communicatie is er een tijdelijke vacature voor een ervaren communicatie- en participatieadviseur (gemiddeld 8 tot 16 uur) ontstaan voor het project Duurzame Opvang Vluchtelingen. Het gaat om een periode van een half jaar (met optionele verlenging). Het team Communicatie bestaat uit 8 collega’s (adviseurs en medewerkers). 

Nederland en de gemeente Waddinxveen zien zich geconfronteerd met een vluchtelingenstroom waarvoor wij (deels) in huisvesting willen voorzien. Dit gaat zowel om asielzoekers als om vluchtelingen uit Oekraïne. Binnen de gemeente Waddinxveen is een projectteam actief om deze opvang voor te bereiden en de daarvoor nodige locaties gereed te maken voor bewoning.

Als communicatieadviseur werken jij en het projectteam aan de duurzame opvang van vluchtelingen. Samen met de interne collega’s, eigenaren van percelen, sociale partners, het COA en de provincie geeft het projectteam vorm aan deze nieuwe en bijzondere taak van de gemeente. Goed contact met omwonenden, stakeholders en uiteindelijk de vluchtelingen zelf vindt de gemeente belangrijk. Door de politieke ontwikkelingen over de opvang in gemeenten is het projectteam continue in beweging. We denken na over het combineren van doelgroepen, de opvanglocatie, planningen en strategieën. Dit vraagt om goede omgevingscommunicatie, politiek-bestuurlijke sensitiviteit, snel kunnen schakelen en oog hebben voor het complexe speelveld waar deze opgave zich in bevindt.

Als communicatieadviseur beschik je over specifieke communicatiekennis over gevoelige dossiers en affiniteit met het vraagstuk , ken en snap je de omgeving, begrijp je de enorme impact op die omgeving en weet je hoe communicatie en participatie een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van weerstand bij omwonenden en andere betrokkenen. Je hebt een netwerk dat je in kunt zetten om het hoofd te kunnen bieden aan de complexiteit van dit communicatievraagstuk.



Wat ga je doen?

We zoeken een proactieve allround communicatieadviseur met ruime ervaring in omgevingscommunicatie. Je informeert samen met de projectleider alle relevante stakeholders over het proces om tot een locatiekeuze te komen. En je informeert de omgeving over de locatiekeuze. Daarna zet je het communicatie- en participatieproces in gang over de invulling van de locatie. Dit doe je samen met het COA. Je spart met de bestuurscommunicatieadviseur over de strategische lijn en de betrokkenheid van het college. Met communicatie versterk je acties die nodig zijn op issues die spelen of eraan komen. Je werkt zelfstandig en bent een makkelijke netwerker. Je weet van aanpakken en ‘regelt wat er moet gebeuren’. Je weet wat er leeft in de gemeente en bent breed en flexibel inzetbaar.

Je adviseert over de communicatie(strategie) en laat, in samenwerking met externe partners, eenduidige communicatiemiddelen maken. Je draait je hand niet om voor het schrijven of redigeren van teksten zoals wijkberichten en persberichten. En ook met de inzet van social media ben je goed bekend. Verder is het van belang dat het houden van overzicht, omgevingsbewust zijn en het maken van verbinding je tweede natuur zijn. Relatiemanagement in de gemeente en binnen de organisatie, en het ontvangen en vertalen van signalen van de inwoners en ondernemers maken onderdeel uit van je functie.




Eisen

  • De kandidaat is in het bezit van een afgeronde hbo of WO opleiding, in de richting van communicatie en/of heeft aantoonbare werkervaring op het gebied van communicatie (minimaal 8 jaar)

Wensen

  • De kandidaat heeft kennis en ervaring met het adviseren van bestuurders en het te woord staan van de pers

  • De kandidaat heeft aantoonbare ervaring met het verzorgen van offline én online communicatie, zoals nieuwsbrieven, bewonersavonden en sociale mediaberichten

  • De kandidaat heeft ervaring met projecten die op weerstand stuiten en/of met ingewikkelde vraagstukken met veel verschillende stakeholders

  • De kandidaat heeft kennis en ervaring van weerstandsvermindering bij intensieve veranderingen


Extra info:

Het is een politiek gevoelig dossier, dus ze hebben echt een ervaren kandidaat nodig.

Het project vraagt meer tijd en aandacht dan dat de gemeente Waddinxveen binnen de bestaande capaciteit van team Communicatie kunnen leveren ten opzichte van andere projecten die de focus vragen.

Zijn er momenten waarop de kandidaat op kantoor wordt verwacht;

-       Voor de goede afstemming en het overleg is het handig als de kandidaat daar flexibel mee kan omgaan.

1x in de 2 weken is er op maandag PFO met de wethouder en projectleider, in de andere week is er projectgroep overleg op woensdag

Daarnaast wordt van de kandidaat verwacht bij commissie- en raadsvergaderingen aanwezig te zijn waar het onderwerp opvang vluchtelingen aan de orde komt om projectleider en wethouder te adviseren en ondersteunen.

-       De projectleider is aanspreekpunt voor de kandidaat voor de gang van zaken binnen het project. De bestuurscommunicatieadviseur is sparring partner voor de advisering van de wethouder en de samenhang van met andere dossiers. Team Communicatie is aanspreekpunt als het gaat om de Waddinxveense ‘stijl’ van uitingen.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten