Yacht Freelance
Freelance Communicatie Adviseur Project Guisweg (ZZP)
Het Guisweg-project is een omvangrijk infrastructureel initiatief dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Gemeente Zaanstad, Prorail, de Vervoerregio Amsterdam, de Provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In de afgelopen projectfase is er een definitief voorkeursalternatief vastgesteld, wat betekent dat de belangrijkste beslissingen voor het project zijn genomen. Het project bevindt zich momenteel in een nieuwe fase, namelijk de planuitwerkingsfase. Tijdens deze fase wordt het ontwerp nader uitgewerkt, worden specifieke onderzoeken uitgevoerd en worden planologische procedures doorlopen om te komen tot een aanbesteedbaar project. Zie ook: Home - Aanpak Guisweg (zaanstad.nl)
De communicatieadviseur verzorgt de project- en omgevingscommunicatie voor het project. De communicatieadviseur wordt onderdeel van het omgevingsteam van het project en werkt intensief samen met de betrokken omgevingsmanager, de projectmanager (en overige IPM-teamleden) en de communicatieadviseurs van de partners. De aard van het werk vraagt om een combinatie van denken en doen.
Gezien de complexiteit van het project, is een brede ervaring met gebieds- en omgevingscommunicatie en het omgaan met weerstand noodzakelijk voor het goed uitvoeren van de werkzaamheden. Als communicatieadviseur ben je in de lead voor de communicatie van het project en werkt samen met de communicatieadviseurs van de projectpartners. Binnen dit project vormt het betrekken van de omgeving een essentieel aspect (participatie). Het is van cruciaal belang om kennis en ervaring op dit gebied te hebben. Het doel van de communicatie is om een duurzame positieve relatie met de omgeving tot stand te brengen en te onderhouden.
Het takenpakket bestaat op hoofdlijnen uit:
ontwikkeling communicatieaanpak, waaronder de publiekscommunicatie en coördineren, monitoren, bijstellen van de communicatie in de uitvoering van het project;
samenwerken met communicatieadviseurs van de projectpartners in communicatiewerkgroep en daarbuiten;
actualiseren en beheren projectinformatie website;
ondersteuning en advies bij organiseren informatiebijeenkomsten (zoals bewonersavonden, focusgroepen, ontwerpatelier);
beheren en monitoren social media en daadwerkelijke inzet social media voor het project;
ondersteunen/adviseren omgevingsmanager bij contacten met omwonenden en andere stakeholders;
verzorgen van communicatiemiddelen over de voortgang van de werkzaamheden (o.a. nieuwsbrieven, bewonersbrieven, enquêtes, projectwebsite, e-mail, persbericht, app).
De kruising van de Guisweg in Zaandijk met het spoor en de Provincialeweg is al jaren een knelpunt voor fietsers en automobilisten. Het is onoverzichtelijk en onveilig. Veel treinen op het traject Amsterdam – Alkmaar zorgen nu al voor lange wachttijden voor fietsers en automobilisten. Het aantal reizigers neemt hier in de komende jaren toe, waardoor er nog meer treinen op het traject gaan rijden. Dit betekent nog langere wachttijden. Daarnaast is het gebied slecht bereikbaar met de auto vanuit het noorden en westen en is de ruimtelijke kwaliteit rondom het station matig; reizigers vinden het er niet prettig en zelfs onhandig. Sommige fietsers gaan liever met de fiets onder het station door via de trap, dan via de kruising van de Guisweg met het spoor. Tijd voor verandering.
Functie-eisen:
minimaal HBO werk- en denkniveau;
minimaal 3 jaar ervaring als communicatieadviseur.
ervaring met gebieds- en omgevingscommunicatie bij complexe infra-programma’s en – projecten;
ervaring met het opstellen van communicatieaanpakken gericht op interactie en verbinding met diverse stakeholders in een gebied (participatieprocessen);
ervaring met het (laten) realiseren van communicatiemiddelen;
bij voorkeur ervaring binnen provinciale, gemeentelijke of rijksoverheid of aanverwante organisaties;
kan het werk zelfstandig uitvoeren;
teamplayer: IPM-team en meer specifiek nauwe samenwerking met omgevingsmanager;
gewend om te werken met deadlines en ad hoc werken en weet van aanpakken;