Yacht Freelance

Freelance Business Consultant (ZZP)

Geplaatst 13 feb. 2024
Project ID: 9150272
Plaats
Amsterdam
Uren
24 Uur/week
Periode
6 maanden
Start: 1 mrt. 2024
Einde: 1 sep. 2024
Tarief
85 - 100 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 19 feb. 2024 12:00

Het UWV is op zoek naar een Business consultant! 



Als Business Consultant ga je aan de slag met een onderzoek en rapportage m.b.t. herstelacties.


Aanleiding/probleemstelling

In de dienstverlening worden soms fouten gemaakt die leiden tot herstelacties. De omvang van het aantal herstelacties als gevolg van foutsituaties heeft de aandacht binnen UWV en op ministerieel niveau. Uit een gemaakt overzicht blijkt dat de meeste herstelacties worden veroorzaakt in de complexe IV-omgeving (productieverstoringen, verkeerde of ontbrekende parameters, softwarefouten, gebrekkige signaleringen, processen etc.). Systeemgerelateerde fouten hebben vaker fouten in grotere aantallen tot gevolg. Immers, mensen maken individuele fouten, wat leidt tot individueel herstel, maar systemen maken fouten in grotere aantallen, en dat leidt derhalve tot collectieve herstelacties. De herstelacties worden in de reguliere lijn uitgevoerd en opgelost, echter worden de grondoorzaken (nog) niet onderzocht.


Opdracht

Voor de herstelacties van 2023 wil Uitkeren UWV de grondoorzaken onderzocht hebben samen met de eventuele mogelijke issues die kunnen leiden tot herstelacties, en op basis hiervan mitigerende maatregelen identificeren die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening. Concreet betekent dit het opleveren van een rapportage van de grondoorzaken met bijbehorende advies hoe deze in de toekomst te mitigeren.


Scope en afbakening

Het verbeteren van de kwaliteit van onze dienstverlening door het voorkomen van herstelacties richt zich het onderzoek zich in eerste instantie op de IV-issues van de in totaal 40 geïnventariseerde herstelacties die in 2023 hebben gelopen dan wel in voorbereiding zijn


Onderzoeksvragen bijbehorende bij de opdracht

Voor het onderzoek wordt 1 hoofdvraag gehanteerd met ondersteunende deelvragen. De deelvragen geven het inzicht welke vervolgstappen nodig zijn en wat binnen de invloedsfeer van Uitkeren dan wel UWV ligt.Hoofdvraag: Welke (grond)oorzaken liggen ten grondslag aan de herstelacties met IV-gerelateerde fouten en welke maatregelen zijn nodig om herstelacties te voorkomen?


Deelvragen:

  • Wanneer zijn de (grond)oorzaken voor herstelacties opgemerkt en wat was de reden (welk signaal)?

  • Waar in het proces/de keten ligt de grondoorzaken van de herstelacties?

  • Welke (grond)oorzaken hebben evident hun oorsprong in het handmatig aanpassen van systemen (foute tabelinvulling etc.)

  • Welke (grond)oorzaken zijn te wijten aan legacy systemen?

  • Welke maatregelen hebben we nu al genomen om herstelacties in de toekomst te

  • voorkomen?

  • Welke maatregelen moeten nog genomen worden om herstelacties in te toekomst

  • te kunnen voorkomen?



Methodologie en aanpak

Voorstel is te starten met een deskresearch van eerder verschenen rapporten en analyses om een eerste beeld te creëren van waar de focus op gelegd kan worden, welke acties al eerder zijn ondernomen en wat we al in beeld hebben. Hieruit wordt al een eerste inzicht gegeven in de betrokken processen, systemen en actoren en dient als input voor de volgende fase.Afhankelijk van wat er uit het deskresearch naar voren komt, worden op basis van grondoorzakenanalyseworkshops en interviews de grondoorzaken achterhaald. Om tijdens deze sessies tot de grondoorzaak te komen wordt gebruik gemaakt van de vorig jaar voor Uitkeren geselecteerde methodiek: de methode van de 5 Why en indien een uitgebreidere analyse nodig is de Ishikawa-diagram (ook wel bekend als visgraatdiagram).Op basis van het deskresearch en de uitkomsten uit de grondoorzakenanalysesessies wordt toegewerkt naar het eindresultaat: een rapportage opgesteld met bijbehorende aanbevelingen. Omdat grondoorzaken meestal ook een grondige aanpak behoeven met een omvangrijk verandertraject, zal (ook) gefocust worden in de rapportage op een praktische benadering (korte termijn, lange termijn, laag hangend fruit).


Rol consultant

Als consultant coördineer je dit onderzoek en voer je dit onderzoek samen met interne vertegenwoordiging van verschillende disciplines uit.

De perfecte kandidaat voldoet aan de volgende functie-eisen


  • Academisch- of HBO-niveau

  • Integrale methodische benadering bij onderzoek en advisering, gebruik makend van betreffende methoden, technieken en gereedschappen.

  • Analytisch vermogen /probleemanalyse

  • Ervaring in het leidinggeven aan onderzoeks- en adviseringstrajecten

  • Ervaring in het geven van adviezen aan management

  • Zelfstandig



Tot slot:

  • Tarief is all in

  • CV graag in het Nederlands aanleveren

  • Benoem hierin je KVK nummer en bedrijfsnaam


 

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten