Yacht Freelance

Freelance Business Analist (ZZP)

Geplaatst 20 feb. 2024
Project ID: 9150853
Plaats
Den Haag
Uren
36 Uur/week
Periode
10 maanden
Start: 1 mrt. 2024
Einde: 31 dec. 2024
Tarief
0 - 115 €/uur
Uiterste voorsteldatum: 26 feb. 2024 12:00

Ten behoeve van de ontwikkeling van de informatievoorziening is een team van business/informatie-analisten voorzien. Zij werken onder meer aan onderwerpen als:

  1. Het inrichten van ketentoezicht

  2. Inrichten van risicogestuurd toezicht

  3. Openbaarmaking van vergunningen, toezichts- en handhavingsrapporten

  4. Het inrichten van monitoring op de kwaliteit van de uitvoering van het VTH stelsel

  5. Digitale vergunningverlening

  6. Het ontwikkelen/uitwerken van informatiestandaarden

Het IBP VTH programma zoekt 5 business/informatie analisten die voornoemde opdrachten kunnen uitvoeren en daarmee advies kunnen geven over de ontwikkeling van de informatievoorziening van het VTH-stelsel.

Achtergrond Opdracht:

Jij wilt werken aan een beter milieu en zo een schone, gezonde en veilige leefomgeving realiseren. In deze functie zet jij je in voor de versterking van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) voor het milieubeleid. Alleen met een sterk VTH-stelseln worden doelen voor een schone en veilige leefomgeving, zoals schone lucht en bodem en het voorkomen geluids- en geurhinder gehaald. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is stelselverantwoordelijke voor het VTH-stelsel.

De commissie Van Aartsen Om de leefomgeving Omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur | Rapport | Rijksoverheid.nl heeft geconcludeerd dat het VTH-stelsel niet goed functioneert. Zij heeft 10 aanbevelingen geformuleerd om het VTH-stelsel te versterken. Het kabinet heeft hiervoor in het coalitieakkoord geld uitgetrokken. Om het VTH-stelsel te versterken is een interbestuurlijk programma (IBP VTH) met Rijk, provincies, gemeenten en omgevingsdiensten opgezet. De looptijd van het IBP is tot september 2024. Onderdeel (‘pijler 3’) van dit Interbestuurlijke programma is het versterken van de informatievoorziening van het stelsel. Een complexe opgave. De informatievoorziening van het VTH-stelsel is op dit moment te typeren als een lappendeken. Er zijn veel verschillende systemen, initiatieven die allen los van elkaar opereren of tot standkomen, het ontbreekt aan samenhang. Met als gevolg dat de informatiepositie van partijen gebrekkig is, samen werken onvoldoende slaagt en daardoor het VTH stelsel onvoldoende functioneert. De transitie naar een digitaal stelsel vraag om eenheid van taal, registervorming op stelselniveau, stelselafspraken, regie op ontwikkeling van de informatievoorziening en aanpassing van systemen van alle stelselpartijen. De stap naar een digitaal VTH wordt op dit moment vertaald in een meerjarige roadmap voor het hele stelsel. Ten behoeve van de ontwikkeling van de informatievoorziening is een team van adviseurs/businessanalisten voorzien. Zij werken onder meer aan onderwerpen als:

1. Het inrichten van ketentoezicht:

Toezichtsobjecten overschrijden regelmatig de grens van het werkgebied van toezichthouder of bevoegd gezagen. Dat leidt in de praktijk tot toezichtproblemen omdat het toezicht op deze objecten niet of onvoldoende kan worden opgevolgd of overgedragen. Opdracht is om een model voor ketentoezicht te ontwikkelen dat implementeerbaar is in meerdere toezichtketens. Het model moet minimaal een proces-, gegevens- en besturingsmodel bevatten. In dit traject is het hebben van kennis van keteninformatisering essentieel.

2. Inrichten van risicogestuurd toezicht:

Partijen in het VTH stelsel willen in toenemende mate risico gestuurd gaan werken. De opdracht is om een risicomodel te ontwikkelen dat stelsel breed kan worden toegepast. Bij het risicomodel moet worden aangegeven welke informatiebehoefte moet worden ingevuld om risico gestuurd toezicht te kunnen houden. In deze opdracht is het hebben van kennis van risicomodellen en risico gebaseerd toezicht essentieel.

3. Openbaarmaking van vergunningen, toezichts- en handhavingsrapporten:

In toenemende mate dienen vergunningen, toezichts- en handhavingsrapporten openbaar gemaakt te worden. Om te voorkomen dat dit overal op een andere manier wordt gedaan is een uniforme openbaarmakingswijze gewenst. In dit traject is kennis van openbaarmaking en de middelen die daar overheid breed voor beschikbaar en/of in ontwikkeling zijn noodzakelijk.

4. Het inrichten van monitoring op de kwaliteit van de uitvoering van het VTH stelsel en de kwaliteit van de leefomgeving:

Om de kwaliteit van uitvoering van het VTH stelsel en de ontwikkeling van de kwaliteit van de leefomgeving te kunnen besturen wordt gewerkt aan een systeem van monitoring (bestaande aan visitaties, onderzoeken, etc.). Om dit goed vorm te kunnen geven is het essentieel dat de partijen in het stelsel de informatie beschikbaar hebben die voor de monitoring gewenst is. In deze opdracht moet de het gewenste systeem van monitoring worden vertaald naar de informatiebehoefte die door het stelsel moet worden ingevuld.

5. Doorontwikkeling vergunningverlening:

De huidige uitvoeringspraktijk ten aanzien van vergunningverlening verouderd is en onvoldoende voorziet in de informatiebehoefte van partijen in en buiten het stelsel. In het stelsel zijn verschillende initiatieven ontwikkeld om de vergunningverlening te verbeteren. In deze opdracht is het zaak om, rekening houdend met deze initiatieven, te komen tot een stelsel brede opzet van vergunningverlening die past bij de tegenwoordige tijd, Kennis van vergunningverlening is daarbij essentieel.

6. Het ontwikkelen/uitwerken van informatiestandaarden en gegevensuitwisseling protocollen:

Voor het VTH stelsel wordt een bedrijfsobjectenmodel ontwikkeld als basis voor een stelsel breed informatiemodel. In deze opdracht werk je het objectenmodel uit tot een informatiemodel die als standaard dient voor het gehele VTH stelsel. Het is daarmee ook de basis voor gegevensuitwisseling in het stelsel. Je doet dit niet alleen maar in samenwerking met de architecten van het IBP VTH en partijen uit het stelsel. In deze opdracht is kennis over informatiemodellen/standaarden, keten- en netwerksamenwerking essentieel.




De ideale kandidaat voldoet aan de volgende eisen:

  • Inhoudelijke kennis hebben van het VTH stelsel (cq vergunningverlening, toezicht en handhaving);

  • Kunnen adviseren over de noodzakelijke verbetering en verandering van de informatievoorziening in het stelsel;

  • Proces- en informatieanalyses kunnen uitvoeren;

  • Gewend zijn om met meerdere belangen om te gaan;

  • Analytisch en communicatief sterk zijn;

  • Een hands-on mentaliteit hebben;

  • 5-10 jaar ervaring hebben in vergelijkbare vraagstukken;

  • Zelfstandig kunnen werken;

  • Kunnen werken met Archimate;

  • Minimaal een afgeronde hbo/universiteit bedrijfskunde, informatiekunde of daarmee vergelijkbaar;

  • Minimaal 5 jaar ervaring met het kunnen uitvoeregn van proces- en informatieanalyses;

  • Minimaal 5 jaar ervaring als business/informatie analist;



Wensen:

  • Inhoudelijke kennis hebben van het VTH stelsel (cq vergunningverlening, toezicht en handhaving), kennis van de overheid (of vergelijkbaar) en interbestuurlijk samenwerken. Wij zoeken daarnaast mensen die kunnen omgaan met een omgeving waarin niet alles op voorhand duidelijk is maar die dankzij hun analyses duidelijkheid kunnen creëren.

  • Moet kunnen werken methoden als Archimate, BPMN en UML en met tools als Archi Sparks.

Soortgelijke projecten

+ Bekijk alle projecten